Yapay tüylü yüzey üretildi

MIT'den araştırmacılar dokunmaya ve titreşime duyarlı tüylü yüzeyleri üç boyutlu yazıcı kullanarak üretmeyi sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nden araştırmacılar, 3D baskı ile yapay tüy üretmek için bir yöntem geliştirdi. Yeni yöntem sayesinde boya fırçasından yapay kürke kadar pek çok farklı şey üretmek mümkün. Çapı sadece 50 mikron olan tüyler üretmeyi başaran ekip yeni dokunmatik yüzeyler oluşturmayı da mümkün kılmış oldu. Cilllia adı verilen yeni teknoloji ile doğada yoğunlukla bulunan yüksek yoğunluklu tüylü yüzeyler artık yapay olarak da üretilebiliyor.

3D yazıcılar günümüzde malzeme üretimimizi değiştirme potansiyeline sahip ancak biz onları daha çok plastik bardak gibi statik nesneler üretmek için kullanıyoruz” diyen Tangible Medya Grubu doktora öğrencisi Jifei Ou, “Biz programlanabilir malzemeler üretmek istiyoruz ve tüyler şu anda laboratuvarımızda üzerinde çalıştığımız ürünlerden sadece birisi” şeklinde konuştu.

Kullanım alanları çok geniş

Üretilen yapay kürkün potansiyel kullanım alanları arasında düşük sürtünmeli yüzeyler, dokunmatik arayüzler ve yeni estetik ve dokunsal deneyimler yaratmak yer alıyor. Proje için hazırlanan videoda “Bu ürün, detaylı yüzey dokusu bulunan figürler, yumuşak bir dokusu olan takılar ve düzenlenebilir boya fırçaları üretmek için yeni bir tasarım alanı oluşturuyor denildi. Videoda yüzeyin titreşimi ile üzerine yerleştirilen nesnelerin nasıl hareket ettirilebileceği gösteriliyor.

Malzemeler ayrıca motorlarda kullanılacak düşük sürtünmeye sahip parçalar üretmek için de kullanılabilir. Malzemeleri tasarlamak için kullanılan yazılım, her bir tüyü yön, kalınlık ve uzunluk gibi belirli özelliklere sahip olacak şekilde üretebiliyor. Böylece yüzeyin fiziksel özellikleri detaylı bir şekilde kontrol edilebiliyor. “Bu çalışma tüylü yapıların  üç boyutlu olarak basılması için bir sayısal yöntem sunuyor” diyen Ou “Bu da bize tüy geometrisini 50 mikronluk çözünürlükte düzenleme ve tüylere farklı işlevler atama imkanı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Bitmap yazılımı geliştirildi

Projenin bir parçası olarak araştırmacılar, her bir tüyü tek tek düzenlemeye gerek kalmadan binlerce tüylük bir yüzeyi tasarlayabilen bir bitmap oluşturma yazılımlarını geliştirdiler. Jifei Ou “Bitmap oluşturmak demek, geleneksel 3D modelleme sürecine girmeden 3D yazıcı tarafından okunabilen dosyalar üretebilmemizi sağlıyor. Cilllia’da bu çok önemli çünkü tüylü yapının CAD yazılımında işlenmesi çok çok uzun sürüyor. Ayrıca bu işlem, herhangi bir dilimleme yazılımını kolayca çökertebilecek kadar büyük dosyalar üretilmesine sebep oluyor” diyerek yeni oluşturdukları yazılımın önemine vurgu yaptı.

Tüylü yüzeylerin çok farklı kullanım alanları bulunuyor. Örneğin titreşim sayesinde, tüylü yüzey üzerine yerleştirilen cisimler ağırlıklarına göre sıralanabiliyor ya da tüylere bir mikrofon yerleştirildiğinde, üzerine dokunan parmağın yönünü ve hızını algılayabilen bir sensöre dönüşüyor.

MIT'den araştırmacılar 3D yazıcılar kullanarak 50 mikron çözünürlüklü tüylü yüzeyler üretmeyi başardı. Cilllia adı verilen bu teknoloji boya fırçası üretiminden yapay kürk yapımına kadar pek çok alanda kullanılabilecek.

1 Yorum

  • Selam çok değerli bir yazı. Yakın gelecekte yapay zeka ile birçok iş gücünün ortadan kalktığına şahit olacağız.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği