Yapay fotosentez gerçek oldu

ABD'li araştırmacılar, insan yapımı bir moleküler sistemin (supramolekül) fotosentezi etkili bir şekilde gerçekleştirebildiğini keşfetti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın dört bir yanından bilimciler, fotosentezi laboratuvar ortamında gerçekleştirebilmek ve bu işlemi yakıt üretiminde kullanmak için çalışıyor. Virginia Tech Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığının Brookhaven Ulusal Laboratuvarından araştırmacılar, insan yapımı bir moleküler sistemin (ya da bir supramolekülün) bu işi etkili bir şekilde gerçekleştirebildiğini keşfetti.

Ekibin lideri birkaç yıl önce iki farklı supramolekül üretmişti. Her ikisi de fotosentezin gerçekleşmesi için gerekli işlemi gerçekleştirebiliyor; yani ışığı emerek elektrik akımını ayırıp farklı bölgelere gönderebiliyor ve hidrojen üretimi için gerekli reaksiyonları harekete geçirebiliyor. Ancak iki supramolekülden birinin bu işlemi çok daha etkili bir şekilde gerçekleştirdiği görüldü. Araştırmacılar bunun sebebini belirlemek için bazı deneyler gerçekleştirdi.

Az elektron çok verim demek

Her iki supramolekül de ışığı toplayan rutenyum (Ru) elementinin metal iyonlarının rodyum (Rh) elementinin metal iyonlarından yapılmış tek bir katalitik merkeze bağlanması ile oluşturulmuş. Altı Ru ışık emicili supramolekül, kataliz başına 280 hidrojen üreterek 10 saat boyunca çalışabiliyor. Diğerindeki Ru iyonları ise sadece 40 molekül üreterek 4 saat boyunca çalışabiliyor. Bir dizi testin ardından ekip daha büyük supramolekülün, elektron bakımından biraz daha zayıf olduğunu ve bu sayede fotosentez için gerekli elektronları almaya daha yatkın olduğunu fark etti.

Bu sırrın açığa çıkması ile birlikte araştırmacılar artık daha etkili yapay fotosentez sistemleri geliştirmenin de yolunu açmış oldu. Biraz zaman alacak ama bu grup ve dünyanın diğer bölgelerinden dört ayrı ekip, elde edilen sonuçları, büyük miktarlarda hidrojen üretmek için kullanabilir. Üretilen hidrojenler ise yakıt olarak kullanılabilir.

Kaynak: Engadget

Virginia Tech Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığının Brookhaven Ulusal Laboratuvarından araştırmacılar, insan yapımı bir moleküler sistemin (ya da bir supramolekülün) fotosentezi etkili bir şekilde gerçekleştirebildiğini keşfetti. İki farklı supramolekülün performanslarını inceleyen ekip daha büyük supramolekülün, elektron bakımından biraz daha zayıf olduğunu ve bu sayede fotosentez için gerekli elektronları almaya daha yatkın olduğunu fark etti. Bu bilgi gelecekte daha etkili yapay fotosentez sistemleri geliştirmek için kullanılabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği