Xiaomi için ‘esas para’ cihaz satışında değil

Halka açılacağını duyuran Çinli teknoloji devi Xiaomi'ye göre asıl para cihazlarda değil, internet hizmetlerinde.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin devi Xiaomi Hong Kong Borsası’nda hisselerini satmak üzere resmen başvurusunu yaptı. Şirket 100 milyar Dolar’lık bir değerlemeyle 10 milyar Dolar toplamayı hedefliyor. Başarılı olduğu takdirde, Alibaba ve Tencent’in ardından Çin’in en değerli üçüncü teknoloji şirketi haline gelecek.

Xiaomi, uygun fiyatlı telefonlarıyla biliniyor olsa da şirket para kazanmak için ne telefonlarına ne de diğer akıllı cihazlarına bel bağlıyor. Şirketin kurucusu ve CEO’su Lei Jun, iş modelini bir triatlona benzetiyor. Bu iş modeline göre önce donanım ve cihaz üreten şirketlere yatırım yapıyor, sonrasında bu şirketlerle birlikte ürettiği ürünleri online ve offline mağazalarında satıyor ve bu ürünlerin kullanıcılarına da internette ücretli hizmet sunuyor. Şirkete göre triatlonun son aşaması olan internet hizmetleri gelecekte ana gelir kaynağını oluşturacak.

Çin’de donanım ürünlerini satmak yeteri kadar karlı bir iş değil. Xiaomi’nin akıllı ev cihazlarının üreticisi Lumi United Technology şirketinin pazarlama müdürü Henry Chang, Çinli donanım şirketleri için yüzde 5 kar oranına ulaşmanın dahi zor olduğunu belirtiyor. Xiaomi CEO’su Lei Jun, sürdürülebilirlik için donanım şirketi olmanın ötesine gitmeleri gerektiğini söylüyor: “İnternet hizmetleri sunmasaydık, iş modelimiz herhangi bir donanım şirketiyle aynı olurdu ve sürdürülebilir olmazdı.”

Xiaomi telefon üretiminden rakiplerine göre neredeyse hiç para kazanamıyor. Counterpoint Research‘ün verilerine göre şirket her telefondan yalnızca 2 Dolar kazanıyor. Oysa Çinli rakipleri Vivo ve Oppo bu miktarın yaklaşık 7 katını kazanırken Apple ürün başına 151 Dolar kazanıyor.

Ucuz üretim

Xiaomi diğer donanım şirketlerinin aksine cihazları kendisi üretmiyor. Lumi United ve Segway-Ninebot gibi cihaz üreticilerine yatırım yaparak kendi ürünlerini yaptırdığı bir modele sahip. Bu ekosistemdeki donanım start-up’ları Xiaomi’nin getireceği yüksek hacimli satışlar karşılığında düşük kar marjlarını kabul ediyor. Üretilen cihazlar Xiaomi’nin çevrimiçi ve her gün sayısı artan fiziki şubelerinde kendi markasıyla satılıyor. Dağıtım araçlarını kendi kontrol etmesi ise şirketin dağıtım ücretinden kurtulmasını sağlıyor.

Bu tarz stratejiler şirketin ucuz telefon üretip satmasına olanak veriyor. Halka arz belgelerine göre şirketin bir telefonu ortalama 138 Dolar tutuyor. Bu, iPhone’un ortalama satış fiyatı 800 Dolar’a kıyasla oldukça düşük.

Para kazanmak

Xiaomi gelecek yıllarda internet hizmetlerinin ana gelir kaynağı olmasını planlıyor olsa da, bunun gerçekleşmesi ne kadar cihaz sattığına bağlı. Çin’de çevrimiçi perakendecilik sektörünün yavaşlaması ile internet devleri Alibaba ve JD’nin ardından Xiaomi de fiziksel şubeler açmaya yöneldi. Çevrimdışı satışlarla birlikte denizaşırı ülkelere açılma politikası Xiaomi’nin 2017’de akıllı telefon pazarında tekrar güçlenmesinde büyük rol oynadı.

Xiaomi telefon satışından çok kazanmıyor olsa da, sattıktan sonra kullanıcılarına para harcatmak için agresif bir tutum sergiliyor. Örneğin, uygulama mağazasından yazılım satın almaya özendirmek, oyun içi ödemeler yapmaya itmek veya özel temalara para ödetmek gibi.  Yalnızca telefon alanında değil, Xiaomi’nin akıllı ev cihazı sahiplerine de ücretli eğlence hizmetleri sunarak onları aboneliğe yöneltmek istiyor.

Bunun yanı sıra, Xiaomi yazılımlarına reklam veren işletmelerden ve uygulamalarının Xiaomi telefonlarına önceden yüklü olarak gelmesini isteyen geliştiricilerden de kazanç elde ediyor.

Xiaomi çoktan internet hizmetlerinden önemli oranlarda kazanç elde etmeye başladı. Geçtiğimiz yıl yüzde 60’ın üstünde brüt kar getiren bu alan, şirketin işletme karını üçe katlayarak 1,9 Milyar Dolar’a ulaşmasını sağladı.

Gelir merdivenini çıkmak

Her şey planda iyi gözüküyor olmasına rağmen Xiaomi’nin bu ilerlemeyi devam ettirebilmek için kullanıcı tabanını çeşitlendirmesi gerekiyor. Şirketin ürünleri özellikle Çin’in düşük gelirli nüfusu tarafından ilgi görüyor. Bu da şirket için daha az harcayan bir kitle anlamına geliyor. MobData‘nın verilerine göre, Xiaomi ve onun gibi uygun fiyatlı telefon üreten şirketler Oppo ve Vivo, Çin’de 628 Dolar’ın altında gelir elde eden nüfusun yüzde 70’i tarafından tercih edilen markalar.

Counterpoint Research analisti Flora Tang, Xiaomi’nin yakında düşük gelirli grupta tavana vuracağını belirtiyor. HAX Genel Ortağı Benjamin Joffe ise Xiaomi’nin önündeki zorluğu şöyle dillendiriyor:

“Xiaomi’nin önündeki zorluk daha önce Apple veya Fitbit tarafından yapılmamış bir şey yapmaya çalışıyor olması: Donanım üzerine kurulu bir yazılım şirketi haline gelmek.”

Kaynak: Tech in Asia

Çin devi Xiaomi Hong Kong Borsası'nda hisselerini satmak üzere resmen başvurusunu yaptı. Şirket 100 milyar dolarlık bir değerleme ile 10 milyar dolar toplamayı hedefliyor. Başarılı olduğu takdirde, Alibaba ve Tencent'in ardından Çin'in en değerli üçüncü teknoloji şirketi haline gelecek.

Xiaomi, uygun fiyatlı telefonlarıyla biliniyor olsa da şirket para kazanmak için ne telefonlarına ne de diğer akıllı cihazlarına bel bağlıyor. Şirket kurucusu ve CEO'su Lei Jun, iş modelini bir "triatlon"a benzetiyor. Bu iş modeline göre şirket önce donanım ve cihaz üreten şirketlere yatırım yapıyor sonrasında bu şirketler ile birlikte ürettiği ürünleri online ve offline mağazalarında satıyor ve bu ürünlerin kullanıcılarına ise internette ücretli hizmet sunuyor. Şirkete göre triatlon'un son aşaması olan internet hizmetleri gelecekte şirketin ana gelir kaynağını oluşturacak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği