WISP havadan elektrik üretiyor

Havadan gelen radyo dalgalarını elektrik enerjisine çevirerek kullanabilen mini bilgisayar WISP herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Washington Üniversitesi Sensör Laboratuvarı, herhangi bir elektrik kaynağına bağlı olmadan çalışabilen 2.5 cm boyunda bir mini bilgisayar üretti. Radyo dalgalarından elektrik üreterek çalışan cihaz, sensörlerden ve bir çipten oluşuyor. Bu cihazın mimari, sağlık, tarım ve giyilebilir teknoloji için kullanılabileceği öngörülüyor.

WISP (Kablosuz Tanımlama ve Algılama Platformu) olarak adlandırılan mini bilgisayar, mağazalardan çıkarken çalıntı eşyaları tarayan sistemde de kullanılan RFID cihazlarından gönderilen radyo dalgalarını elektriğe dönüştürerek kullanıyor. Böylece bir bataryaya ya da kablolu bir güç kaynağına ihtiyaç duymuyor.

Kapasitesi oldukça düşük olan WISP, akıllı telefonlarla ya da bilgisayarlarla rekabet etmesi için üretilmemiş. Araştırmacılardan Aaron Parks “Bilgisayar oyunu oynamanızı sağlamaz ama sensörlerden gelen verileri algılar, bazı küçük işlemler yapar ve dış dünya ile iletişim kurar” diyerek WISP’in daha sensörleri ile faydalı olabileceğini ifade etti. Kendisine gönderilen radyo dalgalarını geri göndererek iletişim kuran WISP bu anlamda, elindeki bir aynayla gelen ışığı yansıtarak mors alfabesi kullanan birine benzetildi.

WISP bu tekniği oldukça hızlı bir şekilde kullanabiliyor. Cihazın bant genişliği, kablosuz kulaklıklarda da kullanılan düşük enerjili Bluetooth modu ile eşit. Bu yeni özelliği ile WISP 2006’dan beri üzerinde çalışılan ancak başarılamayan bir fonksiyonu da elde etmiş oluyor. Cihaz dışarıdan gelen veriyi okuyarak yeniden programlanabiliyor. Böylece WISP’in yazılımını güncellemek ya da bir hatayı gidermek için bilgisayara bağlanmasına gerek kalmıyor.

WISP’in bu şekilde elektriğe bağlı olmadan çalışan tek bilgisayar olmadığını belirten Parks, kablosuz kodlama alanında ise WISP’in rakipsiz olduğunu belirtti. Ayrıca diğer sistemlerin WISP’e göre 10 kat daha yavaş olduğu ifade edildi.

Kullanım alanları konusunda pek çok farklı fikir olan cihazdan mimari, sağlık ve tarım alanlarında yararlanılabileceği belirtiliyor. Binaların içine yerleştirilecek cihaz, deprem sırasında binanın hasar görüp görmediğini ölçmeye yardımcı olabilir. Ya da hastaların vücuduna yerleştirilecek bir WISP aracılığıyla hastanın sağlık durumu kontrol edilebilir. WISP tarım alanında da binlerce bitkiyi aynı anda kontrol etmek için kullanılabilir.

Washington Üniversitesi Sensör Laboratuvarı'nda güç kaynağına bağlı olmadan havadan elektrik elde edebilen mini bilgisayar geliştirildi. WISP adı verilen cihaz kendisine gelen radyo dalgalarını yansıtarak dış dünyayla iletişim kurabilmesi bakımından bir ilk.

1 Yorum

  • Bu bana çocukluğumuzdaki pilsiz radyoları hatırlattı. Onlar da havadaki FM radyo sinyallerini kullanarak çalışıyordu. Devrenin tamamlanabilmesi için topraklama işlevi gören kabloyu kalorifere vb bağlıyorduk…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği