Wikileaks’teki virüs tehdidi

Wikileaks sitesinde 33 bin zararlı dosya bulunduğu ve okuyucuların bu dosyaları bilgisayarına bulaştırma riskinin bulunduğu ifade edildi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçtiğimiz salı günü Wikileaks, Berlin’de düzenlediği bir basın toplantısıyla 10. yıl dönümünü kutladı. Wikileaks editörü Julian Assange, yıllar içinde site üzerinden paylaşılan gizli belgelerin yanı sıra Kasım ayında gerçekleşecek olan ABD seçimleri öncesinde de yeni belgeler paylaşılabileceğinin sinyalini verdi.

Yakın dönemde bir araştırmacı, Wikileaks sitesinde on binlerce zararlı yazılım dosyası bulunduğunu ve bu dosyaları açan kullanıcıların bilgisayarına virüs bulaşabileceğini söylemişti. Assange basın toplantısında bu dosyaların kullanıcılar için sanıldığı kadar büyük bir risk oluşturmadığını ifade etti.

“Siteye girmekle virüs bulaşmaz”

“Hillary Clinton’ın seçim kampanyasında sürekli ‘Wikileaks’i okumayın, o sitede virüs var’ deniyor.” diyen Assange, bu zararlı yazılımların, yakın geçmişte açıklanan Türkiye kaynaklı e-postaların içinde bulunduğunu ve sadece Wikileaks’i ziyaret etmekle bu dosyaların okuyucunun bilgisayarına bulaşamayacağını söyledi. Assange zararlı yazılımların bilgisayara etki etmesi için kullanıcıların bu yazılımları bilgisayarlarına indirmesi gerektiğini ifade etti.

Basın toplantısında dağıtılan bir broşürde ise “Aynı risk, internetten ya da e-posta aracılığıyla indirilen çoğu .exe ve .doc dosyasında da bulunuyor. Zaman geçtikçe zararlı dosyaları etiketleyip okuyucularımızı uyarıyoruz” denildi.

Öte yandan Assange, bu zararlı yazılımların e-postalarda bulunmasının da ilgi çekici olduğunu ifade etti: “AKP’ye suçlular ya da devlete yönelik saldırılar aracılığıyla gönderilen zararlı yazılımlar bulunuyordu.”

Wikileaks dosyalarını inceleyen Bulgar araştırmacı Dr. Vesselin Bontchev ise sitede 33 bin adet zararlı dosya bulunduğunu ve bu zararlı dosyaların Türkiye’den gelen e-postalarda bulunduğunu dile getirdi.

Kullanıcılar virüslerden bir tık uzakta

Bontchev, bir kullanıcının Wikileaks dosyalarını indirdiğinde, bilgisayarına virüs bulaştırmaya sadece bir tık uzaklıkta olacağını söyleyerek, zararlı dosyaları Wikileaks’ten ya da bir başka siteden indirmek arasında bir fark olmadığı konusuna da katılmadığını dile getirdi.

Araştırmacı “Sadece zararlı yazılım dağıtımı için kurulmuş siteleri bir kenara bırakırsak, içinde Wikileaks gibi on binlerce zararlı dosya barındıran çok az internet sitesi var. Bu kadar fazlasını barındıran bir başka örnek bulmakta bile zorlandım” şeklinde konuştu.

Wikileaks’in şimdiye dek 300 kadar zararlı dosyayı kaldırıp yerine metin koyduğunu ifade eden Bontchev bu durumda bile kullanıcıların zararlı dosyayı bilgisayarlarına indirmesinin mümkün olduğunu dile getirdi. Bontchev “Wikileaks okuyucuları risk altında, çünkü siteden zararlı içerikleri bilgisayarınıza indirmek çok kolay ve bu konuda herhangi bir uyarı bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Motherboard

Geçtiğimiz dönemde Türkiye kaynaklı bazı e-postaları açıklayan Wikileaks'in bu e-postalarla birlikte, 33 bin civarında zararlı dosyayı da sitesine yerleştirdiği belirtiliyor. Bulgar araştırmacı Dr. Vesselin Bontchev siteyi kullananların bilgisayarlarına virüs bulaştırmaya bir tık uzaklıkta olduğunu söylerken, sitenin editörü Julian Assange Wikileaks üzerinden virüs bulaşması ihtimalinin diğer sitelere göre daha fazla olmadığını söyledi.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği