Wifi için alternatif teknolojiler

Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan Wifi teknolojisine alternatif olarak geliştirilen diğer yöntemler yakında hayatımıza girebilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Wifi teknolojisi mükemmel olmasa da günümüzde hayatımızdan çıkarmayı hayal bile edemediğimiz bir teknoloji. Evlerimizde, iş yerlerinde, okullarda bu teknolojiyi sürekli kullanıyoruz. Ancak internet erişimimizi ve veri aktarımını değiştirmek için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda üç yeni yöntem üretilmiş durumda. Lifi adı verilen, veriyi radyo dalgası yerine ışık üzerinden iletme teknolojisi, Facebook’un OpenCellular adlı girişimi ve  Google’ın Project Fi adlı girişimi gelecekte Wifi alternatifi olarak kullanabileceğimiz teknolojiler.

Lifi 2011’de Edinburgh Üniversitesi’nde PureLifi adı ile Profesör Harald Haas tarafından geliştirildi. Bu teknoloji temel olarak verinin ışık yolu ile iletilmesine olanak sağlıyor. Wifi’a göre en büyük avantajı ise ulaştığı mesafenin kolayca kontrol edilebilmesi. Işık, radyo dalgasından çok daha uzak mesafelere bozulmadan iletilebildiği için Lifi, küçük bir odada ya da kilometrelerce uzaklıktaki bir yerde kullanılabilir. Ayrıca bu teknoloji kullanılarak saniyede 224 gigabit veri aktarımı yapılabilmesi de Wifi’a göre bir başka avantaj.

Lifi teknolojisini yakın zamanda evlerimizde göremeyecek olmamızın en temel sebebi ise kurulum zorluğu. Hepimiz zaten evimizde mevcut olan telefon kablolarını modeme bağlayarak internete girebiliyoruz. Ancak Lifi için bir elektrikçi çağırıp eve bir Ethernet LED ışığı taktırmamız gerekecek. Tabii bir de bilgisayara bu veriyi algılayacak bir cihaz bağlamak gerekecek. Bu teknolojinin yaygınlaşması için şeylerin interneti gibi yeni platformların daha uygun olacağı düşünülüyor. Ayrıca Apple’ın da yeni cihazlarında Lifi algılayıcı teknoloji bulundurması bekleniyor. Eğer Apple gibi büyük firmalar öncülük ederse Lifi yaygınlaşabilir.

Facebook OpenCellular

Bir başka yeni teknoloji de Facebook’un üzerinde çalıştığı OpenCellular teknolojisi. Dünya üzerinde internet erişimi olmayan bölgelere internet götürmek için pek çok farklı projeye imza atan Facebook bu teknolojiyi de öncelikli olarak internet erişimi olmayan bölgelere yerleştirmeyi düşünüyor. Açık kaynaklı bir servis olan OpenCellular 2G, LTE ve Wifi teknolojisini destekliyor. Facebook tarafından yerleştirilecek OpenCellular kutuları sayesinde bölgede bulunan kişiler internete erişim sağlayabilecek. Sistemin açık kaynaklı olması diğer geliştiricilerin de bu sistem için ürün geliştirmesine olanak sağlıyor.

Google Project Fi

Son olarak Google’ın Project Fi adlı projesi, şu anda dünyanın pek çok yerinde internete erişim sağlayan telefon şirketlerini tek bir çatı altında toplamayı hedefleyen bir proje. Öncelikle ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden T-Mobile ve Sprint ile anlaşma yapan Google, bu iki şirketten herhangi birisinin internet bağlantısının yetersiz olduğu noktada diğerinin internetini kullanmayı sağlıyor. Böylece kullanıcılar çok daha geniş bir kapsama alanına ulaşabiliyor. Bu hizmeti yurt dışına seyahat eden ABD vatandaşları için sunan Google, Avrupa’nın en büyük telekom şirketlerinden Three ile yaptığı anlaşma sayesinde kapsama alanını iyice genişletti.

Google’dan yapılan açıklamaya göre artık Project Fi ABD vatandaşlarının seyahat ettiği yerlerin yüzde 97’sinde hizmet veriyor. Bu abonelik üzerinden kullanılan her 1 gigabayt veri için 10 dolar ücret alan Google’ın asıl amacı ise bu yöntemle para kazanmak değil. Google halka böyle bir yöntemin mümkün olduğunu göstererek beklentileri yükseltmeyi ve telekomünikasyon şirketlerinin kendi arasında anlaşarak daha iyi hizmet vermesini sağlamayı amaçlıyor.

broadband-fibre-router-cat5-cable-internet-high-speed

Wifi teknolojisi mükemmel olmasa da günümüzde hayatımızdan çıkarmayı hayal bile edemediğimiz bir teknoloji. Evlerimizde, iş yerlerinde, okullarda bu teknolojiyi sürekli kullanıyoruz. Ancak internet erişimimizi ve veri aktarımını değiştirmek için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda üç yeni yöntem üretilmiş durumda. Lifi adı verilen, veriyi radyo dalgası yerine ışık üzerinden iletme teknolojisi, Facebook'un internet erişimini daha geniş kitlelere ulaştırmak için geliştirdiği OpenCellular adlı girişimi ve Google'ın farklı telekomünikasyon şirketlerinin iş birliği içinde çalışmasını sağlamayı amaçlayan Project Fi adlı girişimi gelecekte Wifi alternatifi olarak kullanabileceğimiz teknolojiler.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği