Weather Channel uygulaması kullanıcı verilerini satmakla suçlanıyor

The Weather Channel adlı hava durumu uygulamasına, kullanıcıların konum bilgilerini başka şirketlere sattığı için dava açıldı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Dünyanın en popüler mobil hava durumu uygulaması The Weather Channel, kullanıcılarına konum bilgilerini paylaşmaları durumunda bulundukları bölgeye göre hava durumu raporları alabileceklerini söylüyor. Uygulamayı yüklediğinde bu mesajla karşılaşan kullanıcıların yüzde 80’i uygulamanın konumlarına erişmesine izin veriyor. Ancak şirketin 10 bin kelimenin üzerinde uzunluğa sahip gizlilik anlaşmasında kullanıcıların konum bilgilerinin üçüncü parti şirketlere satılabileceği ibaresi yer alıyor.

Görünüşe göre The Weather Channel uygulaması bu ibareye dayanarak kullanıcılarının verilerini bir süredir başka şirketlere satıyordu. Cuma günü Los Angeles savcıları tarafından yapılan açıklamada şirketin kullanıcıların her adımını takip ettiği ve bu veriler üzerinden gelir elde ettiği ifade ediliyor. Uygulamanın kullanıcıları yanlış yönlendirdiği ve hava durumu hizmeti alacağını düşünen kullanıcıların aslında tüm konum bilgilerini şirkete teslim etmeyi kabul ettiği belirtiliyor. Şirkete bu eylemi sebebiyle açılan davada, etkilenen her kullanıcı başına 2 bin 500 Dolar ceza ödenmesi talep ediliyor.

“Yeterli uyarı yapılmadı”

Belediye Avukatı Michael Feuer uygulamanın işletmecisinin bu çalışmaları durdurmasını talep ediyor. Feuer “Özel bir şirketin günün her dakikasında, gittiğiniz her yeri takip ettiğini düşünün. Bu kadar fazla bilgiyi paylaşıyorsanız, neleri ortaya koyduğunuza dair açık bir uyarı bulunması gerekirdi.” diyor.

2015’te The Weather Channel uygulamasını satın alan IBM kullanıcılarına daima konum verilerini topladığı konusunda bilgi verdiğini ve açıklamalarının duruma uygun olduğunu ifade ediyor. Feuer ise uygulamanın operatörleri TWC Product and Technology LLC şirketinin verileri, hedeflemeli reklamlar yayınlayan en az 12 web sitesine ve müşteri davranışlarını inceleyen serbest yatırım fonlarına sattığını söylüyor.

Dünyanın en çok indirilen hava durumu uygulaması olarak reklamı yapılan The Weather Channel uygulamasının aylık 45 milyon kullanıcısı olduğu ifade ediliyor. Verilerin satıldığını New York Times’tan öğrendiğini belirten Feuer, sadece gizlilik sözleşmesine bir ibare eklemenin böyle bir kullanım için yeterli olmadığını savunuyor.

Yeni davalara önayak olabilir

Kaliforniya’da geçtiğimiz Haziran ayında ABD’nin kullanıcılara en fazla hak tanıyan kişisel veri yasası kabul edilmişti. Ancak bu yasa 2020’de yürürlüğe girecek. Feuer bu davanın, kullanıcı verilerini satan şirketlere karşı açılacak diğer davalara ve yeni yasal düzenlemelere önayak olmasını umuyor.

Kaynak: The Guardian

The Weather Channel adlı hava durumu uygulamasına, kullanıcıların konum bilgilerini başka şirketlere sattığı için dava açıldı. IBM'in 2015'te satın aldığı uygulama kullanıcılara "hava durumu bildirimleri ve uyarılar göndermek için" konumlarını paylaşmak isteyip istemediklerini soruyor. Bu isteğe kullanıcıların yüzde 80'i olumlu yanıt veriyor. Şirket daha sonra gün boyu adım adım takip ettiği kullanıcıların konum bilgilerini üçüncü şirketlere satarak gelir elde ediyor. Bilgilerin bu şekilde satılabileceği uygulamanın gizlilik bildirisinde yer alsa da 10 bin kelimelik bildirinin içinde bu ibareye rastlamak oldukça zor. Savcılar bu ibarenin kullanıcı verilerini satma hakkı elde etmek için yeterli olmadığını düşünüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği