Vücudumuzun USB portu: kulak

Kulağa takılan 'duyulabilir teknoloji' ürünleri, önümüzdeki beş yıl içinde beynimizle iş birliği halinde çalışarak bize günlük yaşamda yardımcı olacak.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kulaklarımız aracılığıyla beynimizle iletişim kuran ve beynimizle etkileşime geçebilen ‘duyulabilir teknoloji’ ürünleri yakında hayatımıza girecek. Duyulabilir teknoloji belirli sohbetlere konsantre olmamızı sağlayabilir ya da akıllı işitme cihazları beyin aktivitemizi inceleyerek kulak çınlaması (tinitus) gibi hastalıklarımızı tedavi edebilir. Stanford Üniversitesinden Poppy Crum IEEE Spectrum’a yazdığı makalesinde bu konsepti açıkladı.

Crum, yeni ortaya çıkan bu teknoloji, yapay zeka ile biyolojik zeka arasındaki çizgiyi bulanıklaştırabileceğini, cihazların düşünce sürecimize müdahale ederek beynimizle iş birliği halinde çalışabileceğini söylüyor.

Google Glass gibi diğer giyilebilir cihazlar garip göründüğü ve diğer insanları huzursuz ettiği için fazla popülerleşememişti. Ancak duyulabilir cihazlar yanınızdan geçen insanların garip bakışlarına maruz kalmadan belirli konuşmalara odaklanmanızı ya da beyin sağlığınızı takip etmenizi sağlayabilir.

Kulak en uygun giriş noktası

Crum, beyinle etkileşime girecek cihazlar için kulağın en mantıklı seçenek olduğunu söylüyor. “Kulak, USB girişinin biyolojik karşılığı” diyen Crum “Sadece müzik dinlerken olduğu gibi beyne veri göndermek için değil aynı zamanda beyni okumak için de benzersiz bir nokta” diyor.

Crum, dünya çapında çeşitli ekiplerin yürüttüğü çalışmalarla bu giyilebilir beyin-bilgisayar arayüzü teknolojilerinin önümüzdeki beş yıl içinde üretilebileceğini düşünüyor. Crum “Bu teknolojileri kullanmaya başladığımızda duyulabilir teknoloji cihazları içinde bulunduğumuz zihinsel durumu daima ve sessizce takip edip ihtiyaçlarımızı tahmin etmeye çalışacak ve çevremizdeki dünya ile daha kolay başa çıkmamıza yardımcı olacak. Bizim gerçek yaşam partnerlerimiz haline gelecekler.” diyor.

Kaynak: Futurism

Kulaklarımız aracılığıyla beynimizle iletişim kuran ve beynimizle etkileşime geçebilen 'duyulabilir teknoloji' ürünleri yakında hayatımıza girecek. Duyulabilir teknoloji belirli sohbetlere konsantre olmamızı sağlayabilir ya da akıllı işitme cihazları beyin aktivitemizi inceleyerek kulak çınlaması (tinitus) gibi hastalıklarımızı tedavi edebilir. Stanford Üniversitesinden Poppy Crum IEEE Spectrum'a yazdığı makalesinde bu konsepti açıkladı. Crum, yeni ortaya çıkan bu teknoloji, yapay zeka ile biyolojik zeka arasındaki çizgiyi bulanıklaştırabileceğini, cihazların düşünce sürecimize müdahale ederek beynimizle iş birliği halinde çalışabileceğini söylüyor. Crum'a göre beyinle etkileşim için vücuttaki en uygun nokta kulağımız.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği