Vücuda yapıştırılan batarya

Uluslararası araştırmacılar, vücuda yapıştırılarak kullanılabilen, ince, su geçirmez ve esnek bir şarj edilebilir bir batarya geliştirdi.
  • Araştırmacılar, vücuda yapıştırılarak kullanılabilen, yara bandı kalınlığında şarj edilebilir bir batarya geliştirdi.
  • Bu teknoloji vücudun hareketiyle elde edilecek enerjiyi depolamak ya da giyilebilir cihazları şarj etmek için kullanılabilir.

battery

Uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, insan derisine yapışabilen şarj edilebilir batarya geliştirdi. Taşınabilir cihazları şarj edebilen batarya bir yara bandı gibi vücuda yapıştırılabiliyor. Ekip geliştirdiği teknolojiyi anlattığı yazısında bu teknolojinin detaylarından ve bataryayı küçük solar panellerle birleştirerek geliştirdikleri inceleme cihazından bahsetti.

Araştırmacılar son yıllarda pek çok giyilebilir cihaz geliştirdi ancak tüm bu cihazların ortak bir sorunu var. Giyilebilir cihazları şarj etmek için sık sık çıkarmak gerekiyor. Bu yeni teknoloji sayesinde bu probleme alternatif bir çözüm geliştirilebilir.

Bütün bir pilin insan vücuduna yapıştırılmasının çok kullanışlı olmayacağını düşünen araştırmacılar sıradan bir lityum iyon pili çok küçük ve ince parçalara ayırdı. Daha sonra bu parçaları kablolarla bağlayarak bir araya getiren ekip, tüm mekanizmayı bir arada tutması için parçaları esnek bir malzeme ile kapladı. Bu işlem sonucunda oldukça ince, esnetilebilen, su geçirmez bir batarya elde edildi.

Böyle bir bataryanın nasıl çalışabileceğini göstermek amacıyla ekip bu bataryayı şarj edecek küçük güneş panelleri ve vücut verilerini kontrol edecek sensörlerden oluşan bir cihaz geliştirdi. Vücuda yara bandı gibi yapıştırılabilen bu cihaz, yapıştırıldığı vücuda dair aralıksız veri elde edebiliyor. Testlerde cihazın yüzde 30’a kadar esnetilebildiği belirtildi.

Araştırmacılar bataryanın farklı güç kaynakları ile pek çok farklı alanda kullanılabileceğini belirtiyor. Bu teknolojinin vücudun hareketi ve ısısı kullanılarak şarj edilebileceği ifade ediliyor. Günlük kıyafetlere entegre olarak da kullanılabilecek olan bu cihaz ile 7 gün 24 saat vücut verilerini takip etmek mümkün olacak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği