VR ve manyetik uyarımla anksiyete tedavisi

Alman araştırmacılar manyetik uyarım ve sanal gerçekliğin bir arada kullanılarak anksiyete bozukluklarının tedavi edilebildiğini ortaya koydu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Son yıllarda teknolojideki gelişmeler sayesinde, Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) ve bu yöntemin tedavi edici etkileri üzerine yapılan araştırmalarda ciddi bir artış gözlendi. Almanya Würzburg Üniversitesi Hastanesi’nden bir ekip TMU ve sanal gerçekliğin bir arada kullanılarak anksiyete bozukluklarının tedavi edilebildiğini ve kişilerin korkularından kurtulmasının sağlandığını ortaya koydu.

Manyetik uyarım yöntemi, beynin belirli bölgeleri manyetik alana maruz bırakılarak gerçekleştiriliyor. Gönderilen sinyallerin sıklığına göre beynin o bölgesinin eylemleri artırılıyor ya da engelleniyor. Başlangıçta beynin farklı bölgelerinin işlevlerini anlamak için bir araştırma aracı olarak kullanılan TMU, son dönemde tedavi amaçlı olarak da kullanılmaya başlandı.

TMU cihazlarının migren ve bazı ciddi depresif bozukluklar gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanımına onay verildi. Bazı yeni araştırmalar da bu yöntemi görme engelli kişilerin çevreyi algılayabilmesi için kullanmaya odaklanmış durumda.

Geleneksel yöntem geliştirildi

Würzburg Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen araştırmada ise TMU yönteminin daha geleneksel yöntemlerle birlikte kullanılmasıyla birlikte hastanın yanıt verme hızının artırılabileceği kanıtlandı. Anksiyete bozuklukları, pek çok kişinin hayatını oldukça zorlaştırıyor. Sosyal fobiler ya da yükseklik korkusu gibi durumlar insanların yaşam alanlarını kısıtlıyor. Bu rahatsızlıklar genellikle kişinin korktuğu duruma psikolog gözetimi altında maruz bırakılmasıyla, bilişsel davranışsal terapi aracılığıyla tedavi edilmeye çalışılıyor.

Yeni araştırmada ise bu klasik tedavi yöntemi, TMU kullanılarak geliştirildi. Önceki çalışmalar, ön lobun manyetik uyarıma maruz bırakılmasının anksiyete tepkilerini azalttığını göstermişti. Yeni araştırma bu bilginin anksiyete tedavisinde nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.

Etkisi kanıtlandı

Araştırmada, yükseklik korkusu bulunan 39 adet katılımcı iki gruba ayrıldı. Bu gruplardan biri kontrol grubu olarak seçildi ve bu gruba sahte TMU verildi. Gruplar 20 dakika boyunca alt-orta prefrontal kortekse yöneltilen gerçek ya da sahte TMU tedavisi gördü. Daha sonra bir sanal gerçeklik ortamında, baş döndürücü yüksekliklerde gezinme tecrübesi yaşadılar. İki seansın ardından, sanal gerçeklik deneyimi öncesi TMU tedavisi gören hastalarda anksiyetenin ve kaçınma belirtilerinin TMU almayan gruba göre daha fazla azaldığı görüldü.

Araştırmada yer alan Prof. Martin J. Herrmann “Bulgular katılımcıların sanal gerçeklik tedavisinden önemli ölçüde fayda gördüğünü gösteriyor. Tedavinin olumlu etkilerini üç ay sonra bile görmek mümkün.” diyor.

Araştırmacılar, halihazırda kanıtlanmış bir tedavi yöntemine TMU ve sanal gerçekliği ekleyerek sürecin toplam etkisinin artırıldığını ve bunun beynin anksiyete tepkilerini unutmasına faydalı olduğunu söylüyor. Çalışmanın bir sonraki aşamasında diğer anksiyete türleri incelenecek ve aynı etkinin olup olmayacağı gözlenecek. Belki bir sonraki çalışma araknofobi (örümcek korkusu) üzerinde gerçekleştirilebilir.

Kaynak: New Atlas

Almanya Würzburg Üniversitesi Hastanesi'nden bir ekip TMU ve sanal gerçekliğin bir arada kullanılarak anksiyete bozukluklarının tedavi edilebildiğini ve kişilerin korkularından kurtulmasının sağlandığını ortaya koydu. Araştırmada, yükseklik korkusu bulunan 39 adet katılımcı iki gruba ayrıldı. Bu gruplardan biri kontrol grubu olarak seçildi ve bu gruba sahte TMU verildi. Gruplar 20 dakika boyunca alt-orta prefrontal kortekse yöneltilen gerçek ya da sahte TMU tedavisi gördü. Daha sonra bir sanal gerçeklik ortamında, baş döndürücü yüksekliklerde gezinme tecrübesi yaşadılar. İki seansın ardından, sanal gerçeklik deneyimi öncesi TMU tedavisi gören hastalarda anksiyetenin ve kaçınma belirtilerinin TMU almayan gruba göre daha fazla azaldığı görüldü.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği