Uzay yolculukları için uyku modülü

Normalde ani kalp durmasında ya da beyin travmalarında tedavi amacıyla kullanılan staz tekniği, uzun süreli uzay yolculuğu için umut vaat ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Normalde ani kalp durmasında ya da beyin travmalarında tedavi amacıyla kullanılan bir teknik, uzun süreli uzay yolculuğu için umut vaat ediyor. Spaceworks başkanı John A. Bradford, uzay yolculuğu sırasında uzun süreli uyku tekniğini hayata geçirmeye sandığımızdan daha yakın.

Aylarca süren uyku

Doktorlar bu tekniğe ‘tedavi amaçlı (terapötik) hipotermi‘ adını veriyor. Bu yöntemde, normalde 37 derece olan vücut sıcaklığı, yavaş yavaş 32 ila 34 derece arasına düşürülüyor. Böylece nabız ve tansiyon düşüyor. Bu da doktorlara, ciddi sağlık sorunları üzerinde çalışmak için daha fazla zaman veriyor. Bu işlem normalde 2 ila 4 gün arasında sürse de 24 gün boyunca staz (stasis) halinde kalan insanların daha sonra hayata döndürülebildiği biliniyor.

Bradford daha fazla çalışma ile staz halinin aylarca sürebileceğini düşünüyor ve bu teknoloji için gerekli ekipmanların uzayda kullanılmaya uygun hale getirilmesinin kolay olacağını söylüyor.

Ancak bu ekipmanlar, kafanızda canlandığı gibi bireysel kabinler şeklinde değil, bir çok kişinin aynı anda uyutulduğu bir oda şeklinde olacak. Çünkü bireysel kabinler bir uzay aracı için fazladan ağırlık demek. Ayrıca tüm mürettebatın aynı anda uyutulmasından ziyade birkaç kişinin dönüşümlü olarak uyanık kaldığı bir sistem izlenecek. Böylece her zaman acil durumlarda müdahalede bulunmak için birileri ayakta olacak.

Asıl sorun kütle çekimi

Bu teknolojinin nasıl kullanılacağı aşağı yukarı belirlenmiş durumda ancak uzun süreli uzay yolculuğunun henüz çözülememiş başka sorunları var. Düşük kütle çekiminin sebep olduğu bir çok tıbbi problemin nasıl çözülebileceği konusunda çalışmalar halen devam ediyor. Zamanla güçsüzleşen kasları elektroşoklarla harekete geçirmek muhtemel çözümlerden birisi olabilir.

Planlara göre önümüzdeki yıldan itibaren bu teknolojiler hayvanlar üzerinde test edilmeye başlanacak. Daha sonra Dünya’da insanlar üzerinde yapılan testlerin ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda da denemeler gerçekleştirilecek.

Kaynak: Digital Trends

Spaceworks başkanı John A. Bradford, uzay yolculuğu sırasında uzun süreli uyku tekniğini hayata geçirmeye sandığımızdan daha yakın. Doktorlar bu tekniğe 'tedavi amaçlı (terapötik) hipotermi' adını veriyor. Bu yöntemde, normalde 37 derece olan vücut sıcaklığı, yavaş yavaş 32 ila 34 derece arasına düşürülüyor. Böylece nabız ve tansiyon düşüyor. Bu da doktorlara, ciddi sağlık sorunları üzerinde çalışmak için daha fazla zaman veriyor. Bu işlem normalde 2 ila 4 gün arasında sürse de 24 gün boyunca staz (stasis) halinde kalan insanların daha sonra hayata döndürülebildiği biliniyor. Bradford daha fazla çalışma ile staz halinin aylarca sürebileceğini düşünüyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği