Uzay menüsü: astronot dışkısı

Life Sciences in Space Research adlı dergide yayımlanan bir araştırma, derin uzay görevleri sırasında bir dizi mikrobik tepkime sayesinde sıvı ve katı dışkıyı hızlı şekilde çözüp besin elde edilebileceğini öne sürüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni bir araştırma, derin uzay görevleri esnasında insan dışkısını yiyeceğe dönüştürme konusunda mikroplardan yardım alınabileceğini ortaya koydu.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi Yerbilimleri Bölümü Profesörü Christopher House “Mikropların yardımıyla astronot dışkısını, güvenlik endişelerine bağlı olarak direkt veya direkt olmayan şekilde, yenebilir bir biyokütle haline getirme konseptini test ettik. Tuhaf ama konseptten anladığımız kadarıyla ortaya çıkan şeyin tadı Marmite’ı (bir çeşit sürülebilir sos) andırıyor.” dedi.

Uzun yolculuklar için kârlı olabilir

Life Sciences in Space Research adlı dergide yayımlanan araştırma, aylarca veya yıllarca sürebilen derin uzay görevleri esnasında karşılaşılan çeşitli zorluklara atıfta bulunuyor. Görev için Dünya’dan yiyecek getirmek hem araçta kaplanan yer açısından hem de yakıt masrafı yüzünden kârlı olmuyor. Uzay görevi sırasında hidroponik teknolojiyle veya başka yöntemlerle yiyecek üretmek hem enerjiden ve sudan tasarruf edilmesini hem de araçta fazla yer kaplanmamasını sağlayabilir.

Araştırmacılar fikri test etmek için atık yönetimi testlerinde sıklıkla kullanılan yapay sıvı ve katı atık kullandı. Kapalı, silindir şeklinde bir sistem kurup bu yapay atıkları mikroplarla etkileşime soktular. İnsan vücudunun yiyeceği sindirme şekline benzer bir süreç olan anaerobik bozunma sayesinde mikroplar atığı çözebildi.

House “Anaerobik bozunma, Dünya’daki atıklarla baş ederken sıkça kullandığımız yöntemlerden biri. Atığın geri dönüştürülmesi açısından etkili bir yöntem. Çalışmamızın öne çıkan yönü, bu süreçteki besleyici maddeleri alıp mikrobik tepkimelere sokarak besin üretmeye çalışmak oldu. Fakat sistem şimdilik kullanıma hazır değil.” diyor.

Günümüzde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotlar idrarlarının bir kısmını geri dönüştürerek su elde edebiliyorlar fakat bu süreç fazla enerji gerektiriyor. Katı atık yönetimiyse çok daha çetrefilli bir konu; günümüzde astronotların dışkısı yanmak üzere Dünya atmosferine gönderiliyor.

Kaynak: Futurity

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, derin uzay görevleri esnasında insan dışkısını yiyeceğe dönüştürme konusunda mikroplardan yardım alınabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar fikri test etmek için atık yönetimi testlerinde sıklıkla kullanılan yapay sıvı ve katı atık kullandı. Kapalı, silindir şeklinde bir sistem kurup bu yapay atıkları mikroplarla etkileşime soktular. İnsan vücudunun yiyeceği sindirme şekline benzer bir süreç olan anaerobik bozunma sayesinde mikroplar atığı çözebildi. Profesör Christopher House "Mikropların yardımıyla astronot dışkısını yenebilir bir biyokütle haline getirme konseptini test ettik. Tuhaf ama konseptten anladığımız kadarıyla ortaya çıkan şeyin tadı Marmite'ı (bir çeşit sürülebilir sos) andırıyor." dedi. Sistem henüz kullanıma hazır değil.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği