Ürdün’de 14 bin yıllık yerleşimde ekmek bulundu

Ürdün'deki Shubayqa 1 adlı antik yerleşim yerinde araştırma yapan arkeologlar, 14 bin 400 yıl öncesine ait ekmek kalıntıları buldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kopenhag Üniversitesi, Londra College Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesinden bir grup araştırmacı Natufiya’da bir avcı-toplayıcı bölgesinde bulunan 14 bin 400 yıllık kömürleşmiş yiyecek parçalarını inceledi. Shubayqa 1 olarak adlandırılan ve Ürdün’ün kuzeydoğusundaki Kara Çöl’de bulunan bölgede yapılan incelemelerde tarımın keşfinden çok daha önce insanların ekmek pişirdiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar inceledikleri 24 kalıntıda arpa, siyez buğdayı ve yulaf gibi, günümüzde kullanılan evcilleştirilmiş tahılların pişirilmeden önce atalarının öğütüldüğü, elekten geçirildiği ve yoğurulduğuna dair kanıtlar buldu. Bu kalıntılar Avrupa ve Türkiye’de bulunan Neolitik döneme ait ekmeklerin kalıntılarıyla benzerlik gösteriyor. Yani ekmek benzeri yiyecekler, tarım başlamadan önce üretilip tüketiliyordu.

Araştırmacılar, yabani tahıllardan üretilen ekmeğin, avcı-toplayıcı toplulukları bu tahılları yetiştirmeye teşvik etmiş olabileceğini düşünüyor. Natufiya’daki avcı-toplayıcıların bir geçiş döneminde yaşadığını ve diyetleri değiştikçe daha yerleşik bir yaşama geçtiklerini söyleyen Arkeolog Tobias Richard “Uzun zamandır bu bölgede Natufiyalı avcı-toplayıcıların bitkileri etkili bir şekilde kullanabildiğini düşünüyorduk ancak ekmek kalıntıları bulmamız, fırında pişirme yönteminin tarımdan daha önce ortaya çıktığının gösteriyor. Belki de yabani tahıllarla ekmek üretmenin zorluğu, bu insanları tahılları evcilleştirmeye yönlendirmiş olabilir.” diyor.

Mikroskop altında incelemeler

Her bir kömürleşmiş kalıntıyı elektron mikroskobu altında inceleyen Doçent Lara Gonzalez Carratero bu kalıntıların hangi yiyeceklere ait olduğunu belirlemek için bir dizi test uyguladı. Bir kalıntıya ‘ekmek’ diyebilmek için tahılın kabuklarının soyulduğunu, öğütüldüğünü, yoğurulduğunu ve fırında pişirildiğini belirlemek gerektiğini söyleyen Gonzalez Carratero, incelemelerde bu kanıtların tamamına ulaştığını ifade ediyor.

Kopenhag Üniversitesine bu araştırmalarına devam etmesi için yakın zamanda bir hibe verildi. Böylece Neolitik yaşama geçiş daha detaylı şekilde incelenebilecek. Araştırmacılar böylece hangi tahılların daha fazla tercih edildiğini ve üretim için seçildiğini bulmayı hedefliyor.

Kaynak: Kopenhag Üniversitesi

Kopenhag Üniversitesi, Londra College Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesinden bir grup araştırmacı Natufiya'da bir avcı-toplayıcı bölgesinde bulunan 14 bin 400 yıllık kömürleşmiş yiyecek parçalarını inceledi. Shubayqa 1 olarak adlandırılan bölgede yapılan incelemelerde tarımın keşfinden çok daha önce insanların ekmek pişirdiği ortaya çıktı. Araştırmacılar tarımın ekmek pişirmeyi kolaylaştırmak için yabani tahılların evcilleştirilmesiyle ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği