Ülkeler bazında robotların işçilere oranı

Uluslararası Robotik Federasyonunun verilerine göre, endüstriyel otomasyon her geçen yıl hızlanıyor. Listede Güney Kore başı çekiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Makinelerin yükselişi başladı ve kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Uluslararası Robotik Federasyonunun verilerine göre, endüstriyel otomasyon her geçen yıl hızlanıyor. 2015’te gelişmiş ülkelerde her 10 bin çalışana ortalama 66 robot düşerken 2016’da bu rakam 74’e çıktı. Avrupa, her 10 bin insan çalışana karşılık ortalama 99 robotla tüm dünyada başı çekiyor. Amerika kıtasında bu rakam 84 olurken Asya’da ise 63 ile ortalamanın altında. Robotlaşma alanında en hızlı büyüyen ülkelerden biri Çin. Ancak Çin’in ya da diğer herhangi bir ülkenin rakamları, Güney Kore ile karşılaştırıldığında oldukça sönük kalıyor.

Güney Kore’de 2016 yılı itibarıyla her 10 bin çalışana ortalama 631 robot düşüyordu. Ülkedeki elektronik ve üretim sektöründe kullanılan robotlar bu rakamın artışında en büyük paya sahip. Öte yandan, 10 bin çalışana 488 robotla listede ikinci sırayı alan Singapur’da da robotların yüzde 90’ı elektronik sektöründe kullanılıyor. Gelişmiş otomotiv sektörleriyle bilinen Almanya ve Japonya da her 10 bin çalışana karşılık 300’ün üzerinde robot kullanıyor. Dünyanın en büyük endüstriyel robot üreticisi Japonya’nın listede 4. sırada olması ise ilginç bir detay. Japonya endüstriyel robotların yüzde 52’sini üretiyor.

Çin’in hızlı yükselişi

ABD’de otomasyon, diğer gelişmiş ülkelere göre daha yavaş yayılıyor. Ülkede robot yoğunluğu oranı 189 civarında seyrediyor. Çin önümüzdeki yıllarda otomasyon seviyesini artırıp, 2020 itibarıyla listede ilk 10’a girmenin peşinde. 2013’te robot yoğunluk oranı 25 olan ülke 2016’da bu rakamı 2,5 kat artırarak 68’e çıkardı. Hindistan ise her 10 bin çalışana sadece 3 robotla bu yarışta oldukça geride kalmış görünüyor. Ancak Çin ve Hindistan’ın çalışan nüfusunun Singapur ve Güney Kore gibi ülkelere göre kat kat fazla olduğunu hatırlamakta fayda var.

Birleşik Krallık, Rusya ve İsrail’in dünya ortalamasının altında kaldığı göze çarparken, Türkiye’nin de her 10 bin çalışana düşen 23 robotla Güney Afrika ve Arjantin’le yarıştığı görülüyor.

Uluslararası Robotik Federasyonunun verilerine göre, endüstriyel otomasyon her geçen yıl hızlanıyor. 2015'te gelişmiş ülkelerde her 10 bin çalışana ortalama 66 robot düşerken 2016'da bu rakam 74'e çıktı. Avrupa, her 10 bin insan çalışana karşılık ortalama 99 robotla tüm dünyada başı çekiyor. Amerika kıtasında bu rakam 84 olurken Asya'da ise 63 ile ortalamanın altında. Robotlaşma alanında en hızlı büyüyen ülkelerden biri Çin. Ancak Çin'in ya da diğer herhangi bir ülkenin rakamları, Güney Kore ile karşılaştırıldığında oldukça sönük kalıyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği