Uganda dedikoduyu azaltmak için sosyal medyaya vergi getiriyor

Uganda parlamentosundan dün geçen bir kanun, sosyal medya kullananlara günde yaklaşık 25 kuruş sosyal medya vergisi uygulanmasını öngörüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Uganda parlamentosundan dün geçen bir kanun, sosyal medya kullananlara günde 200 Şilin (yaklaşık 25 kuruş) sosyal medya vergisi uygulanmasını öngörüyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin yanı sıra WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında da bu vergi uygulanacak. Uganda’da kişi başına düşen yıllık gelirin 3 bin lira civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda aslında bu vergi gözardı edilebilecek bir vergi değil.

Amaç dedikoduyu azaltmak

Başkan Yoweri Museveni bu kanunun en büyük destekçilerinden birisi. Desteğinin sebebi ise verginin kendisinden daha ilginç. Museveni sosyal medya kullanımının dedikoduyu artırdığını düşünüyor. Vergi ile birlikte ülkede daha az dedikodu yapılması amaçlanıyor. Kanun 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek ancak devletin vatandaşlarının sosyal medya kullanımını nasıl kontrol edeceği ve verginin nasıl toplanacağı bilinmiyor.

Bu uygulama, herhangi bir ülkede sosyal medyayı düzenlemek için oldukça ilginç bir yöntem. Uygulamanın arkasında siyasi sebepler de olabilir. Başkan Museveni 2016’daki başkanlık seçimleri öncesi ülkede sosyal medya platformları ve uygulamalarına erişimi engellemişti.

Uganda son dönemde sosyal medya kullanımına sınırlama getiren tek ülke değil. Geçtiğimiz günlerde Papua Yeni Gine hükumeti de vatandaşlarının Facebook’u nasıl kullandığını incelemek için ülkede Facebook’un bir ay süreyle yasaklanacağını duyurmuştu. Bunun için neden Facebook’un yasaklanması gerektiği bilinmiyor ancak ülkelerin vatandaşlarının sosyal medya kullanımını sınırlandırma konusunda hevesli olduğu açık.

Kaynak: Engadget

Uganda parlamentosundan dün geçen bir kanun, sosyal medya kullananlara günde 200 Şilin (yaklaşık 25 kuruş) sosyal medya vergisi uygulanmasını öngörüyor. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin yanı sıra WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarında da bu vergi uygulanacak. Başkan Yoweri Museveni bu kanunun en büyük destekçilerinden birisi. Desteğinin sebebi ise verginin kendisinden daha ilginç. Museveni sosyal medya kullanımının dedikoduyu artırdığını düşünüyor. Vergi ile birlikte ülkede daha az dedikodu yapılması amaçlanıyor.

3 Yorum

  • Asıl bizim ülkemize gerekli…. İnsanlar dinini de, siyasetini de, aşkını da sosyal medya’da yaşıyor.

  • Aman babacım bu haberi sil bizimkiler görmeden. Ramazan ramazan iş açma başımıza gözünü seveyim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği