Twitter’da sahte haber gerçeğinden 6 kat daha hızlı yayılıyor

2006 - 2017 arasında Twitter'daki 3 milyon kişinin analizi, sahte haberlerin gerçeklerden 6 kat hızlı yayıldığını gösteriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2006 ve 2017 yılları arasında Twitter’daki 3 milyon kişinin paylaşımlarının analizi, sosyal medyadaki sahte haberlerin gerçeklerden önemli ölçüde daha hızlı yayıldığını gösteriyor.

Sinan Aral ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) meslektaşları, Twitter’da 126 bin hikayenin yayılmasını izledi. Tweet’ler, bir haber kuruluşundan herhangi bir hikaye ile ilişkilendirilmeyen iddialar içeriyordu. İddialar daha sonra Snopes, Politifact ve Factcheck dahil olmak üzere 6 bağımsız kuruluş tarafından kontrol edildi.

Aral, “Bulduğumuz şey korkutucuydu. Yanlış haber, her bilgi kategorisinde gerçeklerden daha hızlı, derin ve geniş bir alana yayılıyor” diyor. Sahte olan haberler Twitter’da 6 kat hızla yayıldı ancak kullanıcıların yüzde 70’i sonradan haberin gerçeğini retweet’ledi.

Botları suçlamayalım

Botların yanlış bilgiyi yaydığı inancına rağmen, yanlış bilgi paylaşanlar büyük olasılıkla otomatik hesaplardan ziyade insanlar oluyor. Aral ve meslektaşları, bilginin yayılımını ve içeriğini botlar üzerinde de analiz etti. Botların sahte haberleri yaymakla birlikte, gerçek haberleri aynı oranda paylaştığı ortaya çıktı.

İnsanlar çeşitli nedenlerden ötürü yanlış bilgileri paylaşıyorlar. Sürpriz ve nefret gibi güçlü duygusal tepkiler, insanları sahte haberleri paylaşmalarını daha olası hale getiriyor. Sahte haberleri araştıran Bangor Üniversitesi’nden Vian Bakir, “Bana göre, sahte haberler hakaretin sözlük tanımını elde etmek için oluşturuluyor” dedi.

Akılda tutulması gereken başka bir detay, haberleri paylaşan kişilerin motivasyonu. Bakir bunu “Bazı insanlar, haberi doğru olduğunu düşündükleri için değil, duymak istediği şey olduğu için paylaşıyor” şeklinde açıkıyor.

Kaynak: New Scientist

2006 - 2017 arasında Twitter'daki üç milyon kişinin paylaşımlarının analizi, sosyal medyadaki sahte haberlerin gerçeklerden daha hızlı  yayıldığını gösteriyor. Sinan Aral ve MIT meslektaşları, Twitter'da 126 bin hikayenin yayılmasını izledi ve sahte haberler Twitter'da altı kat hızlı yayıldı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği