Twitter’da bot tespit etme yazılımı: botometer

Indiana Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Botometer adlı yeni bir sistem bot sorununa çözüm bulmak istiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bot hesaplar Twitter’ın süregelen problemlerinden birisi. Öyle ki bu hesaplar bazı gruplara hizmet eden haberleri yayarak siyaseti bile etkileyebiliyor. Bazı şirketler ve üçüncü parti gruplar botlara karşı savaş başlatmış olsa da bir hesabın bot olduğunu tespit etmek bile oldukça zorlu bir görev.

Indiana Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Botometer adlı yeni bir sistem bu soruna çözüm bulmak istiyor. Binin üzerinde faktörü inceleyen sistem hem hesabın attığı tweetlerde hem de takipçi kitlesinde belirli işaretler arıyor. Northeastern Üniversitesi Araştırma Görevlisi Onur Varel “Skorları belirlemek için çok farklı sinyaller kullanıyoruz. Kullanıcı davranışlarına bakarak, farklı özelliklerin bot hesapları açığa çıkarmaya yardımcı olabileceğine inanıyoruz.” diyor.

Sonuçlar tatmin edici değil

İlk sonuçlar ise endişe verici. Botometer’ı test eden The Verge yazarı Russell Brandom kendi skorunun yüzde 27 çıktığını söyledi. The Verge Genel Yayın Yönetmeni Nilay Patel‘in skoru ise yüzde 40 çıktı. Bu skor, Sarah Nyberg tarafından trollerle mücadele için geliştirilen @Arguetron adlı bot’un yüzde 43’lük skoruna çok yakın. Neyse ki Nilay Patel’in sonraki günlerde attığı daha insancıl ve duygusal tweetleri, bot skorunun düşmesine yardımcı olmuş.

Teoride, yüzde 40’ın altındaki skorlar o hesabın bir insana ait olduğunu gösteriyor. Yani sonucunuz yüzde 40’tan küçük çıkarsa insanlığınızı sorgulamanıza gerek yok. Ayrıca Onur Varel sistemin şimdilik net sonuçlara ulaşmak için yeterince isabetli olmadığını söylüyor. Sistem hala geliştirilmeye devam ediyor ve ekip sistemin Bot Havuzu‘na yeni veriler ekliyor.

Öte yandan Varel, botların da git gide daha karmaşık hale geldiğini ve 2011’de başlattığı çalışmanın ardından botları belirlemenin çok daha zorlaştığını söylüyor. Sonuçlar yeni hükumetler, sosyal ağlar ve botların durmak bilmeyen mesajlarını engellemek isteyen herkes için kötü haber anlamına geliyor. Botları fark etme konusunda daha iyiye gidiyoruz ama botların insanlaşma hızına yetişebildiğimiz söylenemez.

Kaynak: The Verge

Indiana Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Botometer adlı yeni bir sistem bot sorununa çözüm bulmak istiyor. Binin üzerinde faktörü inceleyen sistem hem hesabın attığı tweetlerde hem de takipçi kitlesinde belirli işaretler arıyor. Northeastern Üniversitesi Araştırma Görevlisi Onur Varel "Skorları belirlemek için çok farklı sinyaller kullanıyoruz. Kullanıcı davranışlarına bakarak, farklı özelliklerin bot hesapları açığa çıkarmaya yardımcı olabileceğine inanıyoruz." diyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği