Twitter için güvenilirlik aracı

Gerçek olaylarla ilgili tweet'leri inceleyen araştırmacılar, kullanılan dil ve tweet'in güvenilirliği arasındaki ilişkiyi inceleyen bir model geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yaşanmış bin 400 olayla ilgili 66 milyon tweet’i inceleyen Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, kullanılan kelime ve ifadelerin, tweet’in doğru olarak kabul edilmesiyle arasındaki ilişkiyi inceleyen bir dil modeli geliştirdi. Bulgular, sosyal medya üzerinde milyonlarca kişinin kullandığı kelimelerin, bir olayın inanılırlığı ile ilişkili olduğunu gösteriyor.

Araştırmayı yürüten, Georgia Tech Doktora Öğrencisi Tanushree Mitra, “Sosyal medyanın güvenilirliği ile ilgili son yıllarda pek çok araştırma yapılmıştı. Ancak hangi kelime ya da ifadelerin güvenilirlik oluşturduğuna dair çok az şey biliniyordu.” dedi.

Dil ile inanılırlık ilişkisi

Ekip 2014 ve 2015’te yaşanan, Batı Afrika’daki Ebola salgını, Paris’teki Charlie Hebdo saldırı gibi olaylar sırasında atılan tweet’leri inceledi. Katılımcılardan, bu tweet’lerin güvenilirlik seviyelerini ‘kesinlikle doğru’ ve ‘kesinlikle yanlış’ arasında değişen bir ölçekte değerlendirmesini isteyen araştırmacılar daha sonra tweet’lerde kullanılan kelimeleri dil modelinden geçirdi. Model kelimeleri 15 farklı dilbilimsel kategoriye ayırdı. Sınıflandırma işlemi olumlu ve olumsuz duygular, temkinli ve güçlü söylemler ve endişe gibi farklı kategorileri barındırıyordu.

Georgia Tech’in bilgisayarı bu kelimelerden yola çıkarak tweet’lerin inanılır olup olmadığını test etti. Sonuçlar, insanların görüşleri ile yüzde 68 oranında bir paralellik gösterdi. Bu oran, sadece şansa bırakıldığında yüzde 25 civarında çıkması gerekirdi. Bu sebeple yüzde 68’lik bir oran çok ciddi bir ilişkiyi ortaya koyuyor.

Güçlü ifadeler inandırıcılığı artırıyor

Mitra “İçinde ‘kesinlikle’ gibi güçlü ifadeler ya da ‘hevesli’ ve ‘mükemmel’ gibi olumlu duygular barındıran tweet’ler daha güvenilir olarak algılanıyor. Olumlu duygu belirten ancak olayın elverişsizliği ile dalga geçen ‘haha’, ‘gülüyor’ ya da ‘şaka şaka’ gibi ifadelerin bulunduğu tweet’ler ise inanılırlıktan uzak görülüyor. ‘Belirli bir seviyede’ ya da ‘sanılıyor’ gibi temkinli ifadeler de inanılırlık algısını olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

Çok retweet edilen gönderiler de düşük inanılırlık seviyesiyle ilişkilendirildi. Cevaplar ve uzun mesajların ise daha inanılır bulunduğu kaydedildi. Mitra uzun mesajların daha fazla bilgi ve açıklama barındırdığı için daha güvenilir olarak algılanıyor olabileceğini belirtti. Sistem şu anda, günlük hayatta kullanılabilir bir hale getirilmiş değil ancak gelecekte bir akıllı telefon uygulaması olarak sunulması mümkün.

Kaynak: Georgia Tech

 

Yaşanmış bin 400 olayla ilgili 66 milyon tweet'i inceleyen Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, kullanılan kelime ve ifadelerin, tweet'in doğru olarak kabul edilmesiyle arasındaki ilişkiyi inceleyen bir dil modeli geliştirdi. Bulgular, sosyal medya üzerinde milyonlarca kişinin kullandığı kelimelerin, bir olayın inanılırlığı ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Araştırmayı yürüten, Georgia Tech Doktora Öğrencisi Tanushree Mitra "İçinde 'kesinlikle' gibi güçlü ifadeler ya da 'hevesli' ve 'mükemmel' gibi olumlu duygular barındıran tweet'ler daha güvenilir olarak algılanıyor. Olumlu duygu belirten ancak olayın elverişsizliği ile dalga geçen 'haha', 'gülüyor' ya da 'şaka şaka' gibi ifadelerin bulunduğu tweet'ler ise inanılırlıktan uzak görülüyor. 'Belirli bir seviyede' ya da 'sanılıyor' gibi temkinli ifadeler de inanılırlık algısını olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği