Tweet sildirmede dünya lideriyiz

Twitter'ın açıkladığı 2015'in ikinci yarısına ait şeffaflık raporunda her alanda en fazla içerik kaldırma talebinin Türkiye'den geldiği görülüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Twitter geçtiğimiz yılın ikinci yarısına yönelik şeffaflık raporunu açıkladı. Rapora göre Twitter’a gönderilen 4 bin 617 içerik kaldırma talebinin neredeyse yarısı (2 bin 111) Türkiye’den geliyor.

Bu taleplerin 450 adedi, Twitter’a Türk mahkemeleri aracılığıyla iletildi. Türkiye dışındaki mahkemeler ise, Twitter’a içerik kaldırmak için sadece 36 başvuru yaptı.

Aynı dönemde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan Twitter’a yapılan talepler ise 1761 adet. Raporda Rusya’nın da Türkiye kadar (1729 adet) başvuruda bulunduğu görülüyor. Türkiye ve Rusya’nın talepleri, devlet yoluyla yapılan içerik kaldırma başvurularının yaklaşık yüzde 85’ini oluşturuyor.

Gelen talepler üzerine Twitter’ın dondurduğu hesap sayısı 432. Bu hesapların yüzde 95’inden fazlası (414 adet) Türkiye’nin talebi üzerine donduruldu.

Raporda Türkiye’den gelen taleplerde özellikle Suruç, Ankara ve İstanbul’daki terör saldırılarına dair kurbanların görüntülerinin bulunduğu tweet’lerin kaldırıldığı belirtiliyor. Ayrıca Haziran-Kasım arasındaki seçim döneminde, siyasiler hakkında eleştiri ve yolsuzluk iddialarına yönelik olarak da talepte bulunulduğu, Twitter’ın bu taleplerin yüzde 66’sına Türk mahkemeleri aracılığıyla itiraz ettiği ancak bu itirazların sadece yüzde 6’sının kabul edildiği aktarılıyor.

Twitter ayrıca Türkiye’den, kamuoyunca tanınan 6 kişinin yasa dışı paylaşımlar yaptığına dair şikayet aldığını ancak bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmadığını duyurdu.

Twitter'ın açıkladığı verilere göre 2015'in ikinci yarısında en çok tweet silme talebi gönderen ülke Türkiye. Türkiye'nin talepleri dünya genelindeki taleplerin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Twitter Türkiye'den gelen 6 ünlü kişinin hesaplarının kapatılması talebini reddettiğini açıkladı.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği