Tuzlu su filtrelemenin maliyeti azalıyor

Tuzlu su filtrelemede kullanılan pürüzlü malzemelerin daha pürüzsüz hale getirilmesi, temiz su üretiminin maliyetini azaltabilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Science dergisinde yer alan bir rapora göre, tuzlu su filtrelemede kullanılan pürüzlü malzemelerin daha pürüzsüz hale getirilmesi, temiz su üretiminin maliyetini azaltabilir.

Tüm dünyada tuzsuzlaştırma tesisleri genellikle tuzlu suyu polyamidden yapılan ince tabakalardan geçirerek tuzu sudan ayırıyor. Polyamidin küçük delikleri su moleküllerinin geçmesine izin verirken sodyum iyonlarını durduruyor. Ancak organik maddeler ve suda bulunan kalsiyum sülfat gibi diğer maddeler bu tabakaların yüzeyinde birikerek bir süre sonra suyun deliklerden geçmesine engel oluyorlar. Tesis görevlileri bu film tabakaları sık sık değiştirmek ya da tabakaları tıkayan maddelerin bu noktaya erişmeden ayrıştırılması için pahalı ekipmanlar kullanmak zorunda kalıyor.

Şimdi ise Storrs Connecticut Üniversitesi araştırmacıları, istenmeyen parçacıkları toplayan küçük çukurları bulunmayan, süper-pürüzsüz bir filtre geliştirdi. Böylece temiz su üretim maliyeti azaltılabilir ve tuzsuzlaştırma çok daha geniş çevrelerde erişilebilir hale gelebilir. Bugün yüz milyonlarca insan içme suyu olarak tuzsuzlaştırılmış su kullanıyor. Üstelik temiz su ihtiyacı da her geçen gün artıyor.

Farklı bir yöntemle üretildi

Filtre üreticileri normalde tuz filtreleme tabakalarını, delikli plastik levhaları moleküler polyamid bileşenlerini barındıran kimyasal banyolara sokarak üretiyor. Bu moleküller levhaya tutunarak ince bir polimer zar tabaka oluşuyor. Storrs Connecticut Üniversitesi Kimya Mühendisi Jeffrey McCutcheon, “Ancak bu teknik zar tabakanın dokusu üzerinde fazla kontrole imkan vermiyor.” diyor.

Günümüzde kullanılan filtrelerin yüzeyi (solda) ve yeni üretilen filtrelerin yüzeyi (sağda)

McCutcheon ve çalışma arkadaşları kendi filtrelerini polyamid yapı taşlarını alüminyum folyo üzerine sprey halinde tabaka tabaka sıkarak elde etti. Bu polyamid tabakalar diğer ticari filtrelere göre 40 kata kadar daha pürüzsüz olabiliyor. McCutcheon, “Bu süper-pürüzsüz yüzeyler, filtreler üzerinde biriken maddelerin miktarını azaltacaktır.” diyor. Ancak yeni filtrelerin ne kadar süre boyunca temiz kalacağını belirlemek için daha fazla test yapılması gerekiyor.

Kaynak: Science News

Organik maddeler ve suda bulunan kalsiyum sülfat gibi diğer maddeler deniz suyu arıtım filtrelerinin yüzeyinde birikerek bir süre sonra suyun deliklerden geçmesine engel oluyorlar. Bu yüzden filtrelerin sık sık değişmesi gerekiyor. Polyamid bileşenlerini alüminyum folyo üzerine sprey halinde tabaka tabaka sıkarak elde edilen yeni bir filtre 40 kata kadar daha pürüzsüz yüzeyi sayesinde organik maddelerin birikmesine imkan vermiyor. Böylece filtreleri sıkça değiştirmeye gerek kalmıyor. Maliyet düşerken performans artıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği