Türkiye’de internet artık ‘özgür değil’

Freedom House tarafından yayınlanan 2016 İnternet Özgürlüğü Raporu'na göre daha önce 'kısmen özgür' olan Türkiye'de internet artık 'özgür değil'.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni yayınlanan rapora göre, dünyada internet kullanıcılarının üçte ikisi devlet sansürüne maruz kalıyor. Freedom House (Özgürlük Evi) tarafından yayınlanan raporda, son beş yılda olduğu gibi bu yıl da internet üzerindeki sansürün arttığı belirlendi. Sansürden özellikle sosyal medya servisleri ve mesajlaşma uygulamaları etkileniyor.

Türkiye artık özgür değil

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 65 ülkede yapılan araştırma internet kullanıcılarının yüzde 88’ini kapsıyor. Rapora göre internet özgürlüğünü en çok kısıtlayan üç ülke Çin, Suriye ve İran (araştırmada Kuzey Kore yer almıyor). En özgür internete sahip ülkelerin ise İzlanda, Estonya, Kanada ve ABD olduğu belirtildi. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Türkiye internet özgürlüğü sıralamasında geçtiğimiz yıla göre gerileyerek ‘kısmen özgür’ kategorisinden ‘özgür değil’ kategorisine düştü.[/inlinetweet]

Bu yılki araştırmada Whatsapp ve Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının müdahalelerden etkilendiği gözlendi. Whatsapp diğer tüm mesajlaşma uygulamalarından fazla olarak toplam 12 ülkede yasaklandı. Bu ülkeler arasında, sivillerin protestolarını bastırmaya çalışan Bahreyn, Bangladeş ve Etiyopya da bulunuyor. Çin hükumeti şifreli mesajlaşma uygulamalarını yasakladığı için Telegram da ülkede kısıtlamalara maruz kaldı.

2016 İnternet Özgürlüğü Raporu’nun yazarlarından Sanja Kelly “Bu araçların engellenmesi herkesi bir şekilde etkilese de en çok etkilenenler genellikle hükumet gözetimini aşmaya çalışan insan hakları savunucuları, gazeteciler ve marjinalleştirilmiş gruplar oluyor.” dedi.

34 ülkede özgürlük geriledi

Geçtiğimiz yıl 15 ülke sosyal medya ve iletişim hizmetlerine erişimi engellemişti. Bu yıl bu rakam 24’e çıktı. İnternet özgürlüğü 65 ülkenin 34’ünde geriledi. Bu ülkeler arasında Uganda, Brezilya, Bangladeş, Kamboçya, Ekvador, Libya ve Türkiye de bulunuyor. Brezilya da Türkiye gibi ‘kısmen özgür’ kategorisinden ‘özgür değil’ kategorisine alındı.

Hükumetler ayrıca geçtiğimiz yıl içinde, online imza kampanyaları, protesto çağrıları ve LGBT haklarına yönelik materyaller gibi pek çok farklı içeriğin yayınlanmasına da engel oldu. Otoriter liderleri hedef alan fotoğraflar da hükumetlerin hedefindeydi.

Dalga geçen görsellere hapis cezası

Mısır’da, başkan Abdel Fattah el-Sisi’ye Mickey Mouse kulakları çizerek internette paylaşan 22 yaşında bir hukuk öğrencisi üç yıl hapse mahkum edildi. Türkiye’de de benzer bir olayda, Recep Tayyip Erdoğan’ı Yüzüklerin Efendisi serisindeki Gollum karakterine benzeten bir görselin paylaşılması sebebiyle Rıfat Çetin adlı vatandaş 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırılmış daha sonra cezası 5 yıl ertelenmişti. Çetin ayrıca velayet haklarından da mahrum bırakıldı.

Kelly “Eleştiriye açık olmayan liderler, internet üzerinde karikatür ya da ‘meme‘lerle karşılaştıklarında bunlara gülmek yerine görselleri derhal kaldırmak ve paylaşan kişileri cezalandırmak istiyorlar.” diye konuştu.

Kaynak: The Verge

İnternet kullanıcılarının yüzde 88'inin bulunduğu 65 ülkede araştırma yapan Freedom House adlı örgüt, tüm dünyada internet kullanıcılarının üçte ikisinin sansürlü internet kullandığını tespit etti. Son altı yıldır internet özgürlüğünün sürekli gerilediği belirtilen raporda Türkiye 'kısmen özgür' kategorisinden 'özgür değil' kategorisine düşürüldü. İnternet sansürlerinin en çok insan hakları savunucuları, gazeteciler ve marjinalleştirilen gruplar üzerinde etkisi olduğu belirtildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği