Toyota’nın gelecekten gelen aracı: Concept-i

Araç sahipliğinin tarihe karışacağı öngörülerine Toyota'nın cevabı, herkesin sahip olmak isteyeceği kadar güzel görünen bir araç üretmek oldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bazı uzmanlar yakın gelecekte otomobil sahipliğinin sona ereceğini öngörüyor. Toyota’nın bu duruma yanıtı ise görenlerin aşık olacağı ve herkesin sahip olmak isteyeceği bir araç üretmek. Las Vegas’ta devam etmekte olan Tüketici Elektronikleri Fuarı’nda (CES) tanıtılan yeni Toyota Concept-i, fütüristik görünümüyle Toyota’nın gelecek görüşünü yansıtıyor. Şirket geleceğin araçlarının, bu araçları kullanacak kişiler göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiğine inanıyor.

Aracın oldukça alışılmadık görünüşünün yanı sıra, eşsiz kullanıcı deneyimi de ön plana çıkıyor. ‘Yui’ olarak adlandırılan yapay zeka ile donatılan araç, kullanıcının günlük rutinlerinden sürüş tercihlerine, tepki süresinden duygu durumuna kadar pek çok farklı bileşeni inceleyerek sürücü hakkında bilgi ediniyor. Yui ile sürücü arasındaki iletişim de sadece sesle sınırlı kalmıyor. Aracın içi, Yui’nin sürücüyle ışık, ses ve dokunuşlar aracılığıyla iletişim kurmasına izin verecek şekilde tasarlandı.

Mühim olan kullanıcı

Toyota Otomotiv Başkan Yardımcısı Bob Carter, “Toyota’da gelecekteki araçların otomatik ya da internete bağlı teknolojilerle donatılmasının değil, kullanıcı deneyiminin önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu araçlarla etkileşime geçecek kişiler onlar. Concept-i ve yapay zekanın gücü sayesinde, geleceğin araçlarının da insanlarla etkileşime geçebileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Çoğu konsept aracın aksine Concept-i gerçekten üretilip yollarda denenecek. Toyota önümüzdeki birkaç yıl içerisinde aracı Japonya’da trafiğe çıkarmak istiyor. Belki bir gün bu araç seri üretime geçer ve herkes için satışa sunulur.

Akıllı cihaz bağlantıları için konsorsiyum

Toyota araç içi iletişimde kullanacağı yapay zekanın dışında, Ford ile birlikte giriştiği bir platform kurma çabasıyla, yeni nesil araçların diğer akıllı cihazlarla nasıl iletişim kuracağını da kontrol etmek istiyor. Ford ve Toyota’nın başını çektiği SmartDeviceLink (SDL) konsorsiyumu, Mazda, PSA Group, Fuji Heavy Industries, Suzuki, Elektrobit, Luxoft ve Xevo’nun katılımıyla kuruldu. Yakın dönemde Samsung tarafından satın alınan Harman ve yazılım sistemleri geliştiricisi QNX de bu birliği desteklediğini açıkladı.

Araçların akıllı telefonlarla etkileşimi şu anda Apple ve Google tarafından sunulan Apple CarPlay ve Android Auto tarafından yönlendiriliyor. Araç üreticileri ise bu alanda karar alma yetkisini Silikon Vadisi’ne bırakmak istemiyor. iOS ve Android’in başarılı bir şekilde çalışan ve günümüz telefonlarının önemli bir çoğunluğu ile uyumlu sistemler sunduğu düşünüldüğünde, SDL’in önünde uzun bir yol var gibi görünüyor.

Kaynak: Futurism, TechCrunch

Bazı uzmanlar yakın gelecekte otomobil sahipliğinin sona ereceğini öngörüyor. Toyota'nın bu duruma yanıtı ise görenlerin aşık olacağı ve herkesin sahip olmak isteyeceği bir araç üretmek. Las Vegas'ta devam etmekte olan Tüketici Elektronikleri Fuarı'nda (CES) tanıtılan yeni Toyota Concept-i, fütüristik görünümüyle Toyota'nın gelecek görüşünü yansıtıyor. Şirket geleceğin araçlarının, bu araçları kullanacak kişilerin beklentileri göz önünde bulundurularak tasarlanması gerektiğine inanıyor. Toyota bu aracı üretip trafikte test etmek istiyor. Çalışmalar başarılı olursa çoğu konsept aracın aksine Concept-i gerçekten piyasaya sürülebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=OrcYSbZeyEQ

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği