Toyota aşık olunacak otomobili yaratma peşinde

Sürücülerin arabalarını sadece sevmelerini değil onlara tutkun olmalarını isteyen Toyota, sanal yardımcı pilot 'Yui'yi tasarladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Toyota, Japonca’da ‘sevilen araç’ anlamına gelen ‘Aisha’ konseptinden ilham alarak araç üretmeye çalışıyor. Fakat otonom ve yarı otonom araçların hızla gelişmesiyle, doğal olarak ‘Aisha’ konsepti de değişiyor. Toyota’ya göre, günümüzde ‘Aisha’ konseptini yaşatabilmenin temel şartı; araçları insanların ilgi duyduğu bir şeyden tutkun oldukları bir şeye dönüştürmek. Otomobil üreticisi, insan ve araç arasında bir bağ yaratmanın temelinde şoförü tanımanın ve anlamanın, otonom sürüşün ve yapay zekanın yattığını düşünüyor. Bu yüzden şirket, bütün Concept-i araçlarına yerleştirdiği sanal yardımcı pilot Yui‘yi tasarladı.

Toyota, bu sistemde derin öğrenme kullanıyor. Böylece, beden dili, ses tonu ve diğer ifade biçimleri gözlemlenerek sürücünün dikkati ölçülüyor. Sistem, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardan ve GPS’ten alınan bilgilere dayanarak kullanıcı tercihlerini araştırıyor. Amaç, bütün bu bilgileri bir araya getirerek kullanıcının ihtiyaçlarını tahmin etmek, güvenliğini sağlamak, ruh haline ve kişisel tercihlerine uygun rotalar izlemek.

Duyulara hitap ediyor

SRI International‘ın ürettiği teknolojiyi kullanan Yui, sürücünün ruh halini değerlendirerek nötr, mutlu, sinirli, gergin ya da yorgun şeklinde sınıflandırıyor. Sürücünün ruh haline göre de farklı yol haritaları ya da varış noktaları öneriyor. Yui, sürücünün ruh halini değiştirmek için çeşitli seçenekler de sunuyor. Örneğin; aracın ışıklarını açmak, radyodan müzik çalmak, direksiyona hafifçe ısı vermek hatta koku verici maddeler kullanarak ortamın kokusunu değiştirmek gibi. Bunun amacı, sadece uyuyakalması muhtemel olan sürücüyü uyanık tutmak değil. Toyota, insanlar ve araçlar arasında bir tür bağ oluşturmayı amaçlıyor. Araç üreticisine göre, araçları sevmemizin en iyi yolu, onların da bizi sevdiğini hissetmemiz.

Kaynak: Tech Crunch

Sürücülerin arabalarını sadece sevmelerini değil onlara tutkun olmalarını isteyen Toyota, sanal yardımcı pilot 'Yui'yi tasarladı. Sistem, beden dili, ses tonu ve diğer ifade biçimlerini gözlemleyerek kullanıcı dikkatini ölçüyor. Ayrıca, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardan ve GPS'ten alınan bilgilere dayanarak kullanıcı tercihlerini araştırıyor. Amaç, bütün bu bilgileri bir araya getirerek kullanıcının ihtiyaçlarını tahmin etmek, güvenliğini sağlamak, kişinin ruh haline ve kişisel tercihlerine uygun rotalar izlemek. SRI International'ın ürettiği teknolojiyi kullanan Yui, sürücünün ruh halini değerlendirerek nötr, mutlu, sinirli, gergin ya da yorgun şeklinde sınıflandırıyor. Ruh haline göre de farklı yol haritaları ya da varış noktaları öneriyor. Yui, sürücünün ruh halini değiştirmek için çeşitli seçenekler sunuyor. Örneğin; aracın ışıklarını açmak, radyodan müzik çalmak, direksiyona hafifçe ısı vermek hatta koku verici maddeler kullanarak ortamın kokusunu değiştirmek gibi. Bunun amacı, sadece uyuyakalması muhtemel olan sürücüyü uyanık tutmak değil. Toyota, insanlar ve araçlar arasında bir tür bağ oluşturmayı amaçlıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği