Teksas’ta 10 milyon Dolar yatırımla e-spor stadı inşa ediliyor

Teksas, bir milyar Dolar'lık bir endüstri haline gelen e-spor endüstrisi için ABD'nin en büyük e-spor stadyumunu inşa ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Teksas’ın Arlington şehrinde 10 milyon Dolar’lık bir stadyum inşa ediliyor. Ancak bu stadyum basketbol ya da beyzbol için değil video oyunlar için kuruluyor. Bu yılın sonuna doğru inşaatı tamamlandığında stadyum, bin seyirci kapasitesiyle ABD’nin en büyük e-spor stadyumu olacak.

Kulağa çılgınca mı geliyor? Gelmemeli. Çünkü 2022 yılı itibariyle e-spor endüstrisinin 2,3 milyar Dolar’lık bir endüstri haline geleceği tahmin ediliyor. Dünyanın dört bir yanından profesyonel ekipler DOTA2 ve Overwatch gibi oyunlarda yarışmak için bir araya geliyor. Bilgisayar oyunları üreten Blizzard Entertainment, yakın zamanda yeni liginin tanıtımını yapmak için Fox Sports, NFL ve NBA’den oyuncular aldı.

E-sporların çoğu Twitch gibi yayın platformları üzerinden takip edilse de canlı arenalar giderek daha popüler hale geliyor. Geçtiğimiz yıl Pekin Ulusal Stadyumu, League of Legends şampiyonasını izlemek için bir araya gelen 40 bin kişiyi ağırladı. Evet, Olimpiyatlar için inşa edilen stadyum, e-spor hayranlarıyla doldu.

Arlington’da inşa edilmesi planlanan stadyum, Pekin Ulusal Stadyumu kadar büyük olmasa da e-spor karşılaşmaları için özel olarak tasarlanan bir stadyum olması yönüyle eşsiz bir örnek oluşturacak. Stadyum projesi ortağı Populous mimarlık stüdyosundan Brian Mirakian “E-spor ile geleneksel sporlar arasında çok sayıda benzerlik var. Ancak e-spor etkinlikleri genelde çok daha uzun sürüyor. Belirli bir başlangıç ve bitiş noktaları olmuyor.” dedi.

Bir Amerikan Futbol Ligi maçı dört saatte bitebilirken bir e-spor müsabakası 8-10 saat sürebilir. Bütün bir gün ya da hafta sonunuzu alabilir. Bu yüzden seyircilerin rahat etmesi gerek. Teksas’taki e-spor stadyumunun seyirci salonu yüksek kaliteli bir e-spor barı gibi olacak. Mirakian “Herkesin bir şeyler bulabileceği ortak sosyal alanlar yaratmak önemli. Seyircilere açık oyun alanları. Yiyecek ve içeceğe erişim. Sponsorlarla etkileşim. Yarışan takımlarla tanışma ve konuşma fırsatı. Daha küçük çaplı karşılaşmalar. Bütün bunların büyük ölçekli stadyum kadar önemli olduğuna inanıyoruz.” Stadyumun sosyal alanları haftanın her günü açık olacağı için, herkese açık salonun uzun vadeli kullanıma uygun şekilde tasarlanması gerekiyor.

Stadyumun ana sahnesine gelecek olursak, yarışmacıların kendi bilgisayarlarıyla yarışacakları alan, seyirciler için koltuklar ve her yerde de ekranlar olacak. Ancak belki de en önemli detay, her şeyin yeniden şekillendirilebilir olması. Alandaki paneller sayesinde ortam, müsabakanın boyutuna göre büyütülüp küçültülebilecek. Bu durum, gelişmekte olan e-spor piyasası için, daha az katılımcı bulunan daha küçük ölçekli maçlarda boşluğun hissedilmeyecek olması anlamına geliyor. Böylece stadyum talebe göre uyarlanabilecek.

Kaynak: Fast Company

E-spor endüstrisinin 2022 itibariyle 2,3 milyar Dolar'lık bir endüstri haline geleceği tahmin ediliyor. Dünyanın dört bir yanından profesyonel oyuncular DOTA2 ve Overwatch gibi oyunlarda yarışmak için bir araya geliyor. Hatta geçtiğimiz yıl, Olimpiyatlar için inşa edilen Pekin Ulusal Stadyumu, League of Legends şampiyonasını izlemek için bir araya gelen 40 bin kişiyi ağırladı. Teksas da ABD'nin en büyük e-spor stadyumu olacak, bin kişilik seyirci kapasitesine sahip bir stadyum inşa etmeye karar verdi. E-spor müsabakalarının geleneksel spor karşılaşmalarına kıyasla epeyce uzun sürdüğü gerçeği göz önünde bulundurulacak tasarlanan bu stadyum, devasa bir e-spor barı olacak tanımlanabilir. Tasarımla ilgili en çok dikkat çeken detaylardan biri, müsabakanın boyutuna bağlı olarak alanın küçültülüp büyütülebilmesi.

2 Yorum

  • Şöyle bir düzeltme yapalım; aslında bir e-spor müsabakası 8-10 saat kadar sürmez. Kaynakta da belirtildiği üzere bir etkinlik yaklaşık olarak o kadar sürebilir. Müsabakalar geleneksel sporlara karşı aslında çoğu zaman daha kısa sürebiliyor (bu süre genelde 10 ile 45 dakika arasında). Ancak bir etkinlik günü, yani gün içerisinde oynanan birçok müsabakanın toplam süresi belirtildiği gibi 8-10 saatleri bulabiliyor. Bu arada yazı için teşekkürler güzel bir değerlendime olmuş

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği