Teknolojinin finans sektörüne katkısı

Finans dünyasındaki gelişmeler, sadece etkin kullanıcıları değil, pasif kullanıcıları da etkinleştirmeyi gerektiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Değişim ve yeni yatırımların ayak sesleri herkesi neşelendirir. Fakat, finansal tabana yaymadan bahsederken sadece etkin kullanımları değil pasifleri de dikkate almak gerekli. Çünkü bu hizmetlerden yararlanmayanlar büyük bir soruna işaret edebiliyor. Sayıları her geçen gün artan, bankacılık hizmetlerini kullanmayan (unbanked) veya bankacılık hizmetlerinden faydalanamayan (underbanked) kişiler buna örnek olarak verilebilir.

Ünlü danışma şirketi McKinsey & Company‘nin tahminine göre dünya genelindeki 2,5 milyar yetişkin insan bankacılık hizmetlerini kullanmıyor. Bu sayının 2,2 milyarını ise Afrika, Asya, Latin Amerika, ve Ortadoğu’daki insanlar oluşturuyor. Amerikan Hükumeti’nin yaptığı başka bir araştırma da hane halkının yüzde 20’sinin bankacılık hizmetlerinden faydalanamadığını ortaya koyuyor.

Herkes için faydalı

Yalnız finansal yayılma sadece banka hesabının olmasıyla gerçekleşmiyor. Sosyal ve ekonomik katılım, insanların bugünkü ekonomik ilişkilere katılmasına yardım ederek başarılı olunabileceğini gösteriyor. Bankacılık hizmetlerini kullanmayan veya bankacılık hizmetlerinden faydalanamayan insanlara ulaşmak her iki tarafa da kazanç sağlıyor. Çünkü bu hareketin sonucunda banka için yeni müşteriler, insanlar için de para kontrolü, paranın biriktirilmesi daha iyi sağlık hizmetleri sağlanıyor. Birçok teknoloji ve banka hizmeti sağlayıcıları da hükumet ile yan yana yeni düzenlemeler getirerek bu durumdaki insanlara hitap edebilme yoluna bakıyor.

Finansal içerme, sadece üçüncü dünya ülkelerinin problemi değil, küresel boyuta taşınmış durumda. Gelişmekte olan ülkelerde geleneksel bankacılığı tercih edenlerin oranı yüzde 59. Hindistan’da 233 milyondan fazla insan daha önce hiç bankaya gitmemiş. Ama gelişmiş ülkelerde de üstüne çalışılması gereken durumlar var. Dünya Bankası’nın çalışması yüksek gelir kazanan insanlardan yüzde 11’inin geleneksel bankacılık hesabı olmadığını gösteriyor. Bir başka çalışmada, Batı Avrupa ülkelerindeki 93 milyon insanın finansal hizmetlerden yeterince yararlanamadığı tahmin ediliyor.

Çözüm önerileri

Mobil bankacılık, online ödeme ve ön ödemeli kartlar finansal hizmetlerin daha iyi alınmasını sağlasa da daha yapılması gerekenler var. Teknolojinin bu konudaki katkısı oldukça önemli. Bunların içinden özellikle; görsel anlatıcılar, KOBİ’ler için bulut bilişimi ve ulaşılabilir çözümler öne çıkıyor.

  • Görsel anlatıcılar, Türkiye’de de uygulamaya konulan bir sistem. Bir bankanın şubesinde yapılan her şeyi daha küçük kulübelerde sağlıyor. 24 saat açık olan bu kulübeler, video ekranı sayesinde interaktif katılımlı ve düşük maliyetli bir şube işlevi görüyor. Böylece eskiden sürdürülebilirlik açısından şube açmanın düşünülmediği yerlere de bir nevi şube açılmış oluyor. Aynı zamanda, zamanla ilgili olarak da kısıtlama getirmiyor.
  • KOBİ’ler için bulut bilişimi, milyon hatta milyar dolarlık büyük firmalarla küçük veya orta halli işletmelerin aynı derecede hizmet alabilmesini sağlıyor. Çünkü işletmeler sipariş alabilir, ödeme kabul edebilir ve envanterlerini yönetebilir hale geliyor. Hala önemi tam olarak anlaşılamamış bulut sistemi, sadece bireylerle ilgili olmayan finansal içermenin önemli bir uygulaması.
  • Ulaşılabilir çözüm arayışları, tatmin eden finansal hizmetler için eklentilerin getirilmesine sebep oluyor. Örneğin; bilişim sistem şirketi NCR, duyma veya görme engelliler için ATM’leri kullanılabilir kılacak yazılım eklentileri üzerine çalışıyor. Böylece sadece ATM’den bile banka şubesindeki hizmetleri almak mümkün oluyor.

Nasıl yaygınlaşacak?

Bu girişimler hayata geçmiş olsa da yaygınlaşması için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Ülkeler finansal tabana yayılmak istedikleri orantıda teknolojiye yapacakları yatırımları arttırmalı. Bunun için de öncelikle net bir stratejinin geliştirilmesi gerekli. Örneğin; Hindistan’da 2018’de herkesin banka hesabının olması amaçlanıyor. Bunun için hükümetlerin de teşvik edici bir rol üstlenmesi gerekiyor. Ayrıca, özel ve kamu işbirliklerinin arttırılması da oldukça önemli. Çünkü insanlara güven veren kamu desteği, insanların yeterince hizmet almayan yerlere götürülmesini sağlıyor. Son olarak, hızlıca yaygınlaşması için desteğin arttırılması gerekiyor.

Kaynak: BusinessInsider

Finans dünyasındaki gelişmeler, sadece etkin kullanıcıları değil, pasif kullanıcıları da etkinleştirmeyi gerektiriyor. Buradaki en etkili yol da teknolojinin nimetleriyle gerçekleşiyor. Finansal içerme, sadece üçüncü dünya ülkelerinin problemi değil, küresel boyuta taşınmış durumda. Gelişmekte olan ülkelerde geleneksel bankacılığı tercih edenlerin oranı yüzde 59. Hindistan'da 233 milyondan fazla insan daha önce hiç bankaya gitmemiş. Ama gelişmiş ülkelerde de üstüne çalışılması gereken durumlar var. Dünya Bankası'nın çalışması yüksek gelir kazanan insanlardan yüzde 11'inin geleneksel bankacılık hesabı olmadığını gösteriyor. Bir başka çalışmada, Batı Avrupa ülkelerindeki 93 milyon insanın finansal hizmetlerden yeterince yararlanamadığı tahmin ediliyor. Mobil bankacılık, online ödeme ve ön ödemeli kartlar finansal hizmetlerin daha iyi alınmasını sağlasa da daha yapılması gerekenler var. Teknolojinin bu konudaki katkısı oldukça önemli. Bunların içinden özellikle; görsel anlatıcılar, KOBİ'ler için bulut bilişimi ve ulaşılabilir çözümler öne çıkıyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği