Teknoloji gömülme şeklimizi değiştiriyor

Hayatımızın her alanını değiştiren teknoloji, QR kodlu mezar taşları, biyokremasyon gibi yeniliklerle gömülme şeklimizi de değiştiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Nefes alan her insanın bir gün öleceği kesin. Bunun önüne geçemesek de, ölümümüzden sonra bedenimize ne olacağı hakkında söz sahibiyiz. Hayatımızın her alanını değiştiren teknoloji, artık gömülme şeklimizi de değiştiriyor. Örneğin; 1800’lü yıllarda Amerika’daki mezarlıklar Romantik Dönemi andıracak şekilde inşa ediliyordu. Bugünün gömü ritüelleri de doğal olarak günümüzün kültürel ve teknolojik özelliklerini yansıtacaktır. İşte teknolojinin gömülme şeklimizi değiştirdiği birkaç örnek;

QR kodlu mezar taşları

Mezar taşlarında QR kod kullanımı, Japonya ve Çin’de giderek artıyor. İlk kez Japonya’da 2008 yılında kullanılan QR kodlu mezar taşı, bir tür sanal hatıra oluşturuyor. Mezar taşındaki QR kodu tarandığında, sizi vefat eden kişinin bilgilerinin, fotoğraflarının ve hayatıyla ilgili detayların olduğu bir siteye yönlendiriyor.

Çin gibi özellikle kalabalık bir ülke için, QR kodlu mezar taşları oldukça kullanışlı oluyor. Hükumet tarafından işletilen bazı mezarlıklarda, vefat eden kişiler 7 yıl boyunca kendilerine özel mezarda kaldıktan sonra, QR kodlu anıtların olduğu toplu mezarlara taşınıyor. QR kodlu mezar taşları şimdilik çok yaygın olmasa da Alaska ve Slovenya gibi çeşitli yerlerde de zaman zaman rastlanabiliyor.

‘Yeşil’ kremasyon

‘Biyokremasyon’ olarak bilinen süreçte, ateşle gerçekleştirilen kremasyonun yerini almak için alkolin hidrolizi adlı bir kimyasal kullanılıyor. BBC’nin haberine göre, bu kremasyon sürecinde, kış aylarında bir evi bir hafta boyunca ısıtabilecek kadar ısı üretilebiliyor. Sevdiğimiz birinin ölümüyle ısınmak hoş bir fikir gibi gelmese de, geleneksel kremasyon işleminden çok daha çevreci bir seçenek olduğu aşikar.

Bu kremasyon işleminde, ölünün bedeni 90 dakika boyunca alkalin hidrolizi makinesinde bekletiliyor. Daha sonra ise, potasyum hidroksit ve sudan oluşan bir çözeltinin içinde yaklaşık 90°C’ye kadar ısıtılıyor. Isı ve çözelti sayesinde, 4 saatin sonunda sadece iskelet kalıyor. Biyokremasyon, şimdilik ABD’nin 13 eyaletinde yasal olarak kabul ediliyor.

Uzaya gömülmek

Elysium Space adlı şirket, Mayıs ayında yaptığı bir teklifle sevdiklerinin küllerini uzaya göndermek isteyen insanlara bir fırsat sundu. Hizmetin bedeli 2 bin 490 Dolar. Şirket, ölü birinin küllerini taşıyacak ilk uzay aracının SpaceX Falcon 9 olacağını, 2017 yılı sona ermeden işlemin gerçekleştirileceğini söylüyor.

Kaynak: Inverse

Ölümün önüne geçemesek de, ölümümüzden sonra bedenimize ne olacağı hakkında söz sahibiyiz. Hayatımızın her alanını değiştiren teknoloji, gömülme şeklimizi de değiştiriyor. Örneğin; 1800'lü yıllarda Amerika'daki mezarlıklar Romantik Dönemi andıracak şekilde inşa ediliyordu. Bugünün gömü ritüelleri de doğal olarak günümüzün kültürel ve teknolojik özelliklerini yansıtacaktır. Günümüzde, özellikle Japonya ve Çin'de QR kodlu mezar taşları giderek yaygınlaşıyor. Mezar taşlarındaki QR kodları tarandığında ölen kişinin hayat detaylarının, fotoğraflarının bulunduğu bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Ateşle gerçekleştirilen kremasyonun yerini kimi zaman 'biyokremasyon' alıyor. Bu süreçte, alkolin hidrolizi adlı bir kimyasal kullanılıyor. BBC'nin haberine göre, bu kremasyon sürecinde, kış aylarında bir evi bir hafta boyunca ısıtabilecek kadar ısı üretilebiliyor. Artık uzaya gömülmek bile mümkün. Elysium Space adlı şirket, Mayıs ayında yaptığı bir teklifle sevdiklerinin küllerini uzaya göndermek isteyen insanlara bir fırsat sundu. Hizmetin bedeli 2 bin 490 Dolar.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği