Taşınabilir ilaç fabrikası

MIT'den araştırmacılar taşınabilen bir ilaç sistemi geliştirdi. Sistem günde 1000 doz ilaç üretebiliyor ve farklı ilaçlar üretmek için kullanılabiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları taşınabilir, kompakt bir ilaç üretim sistemi geliştirdi. Sistem farklı ilaçlar üretmek için düzenlenebiliyor. Bir salgın başlangıcında ya da ilaç ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda belirli bölgelere kurularak bu ihtiyaçları giderebilecek olan sistem özellikle ilaç fabrikalarının kapanması gereken durumlarda kullanılacak bir alternatif olarak geliştirildi.

MIT Kimya Mühendisliği Profesörü Klavs Jensen, “Böyle bir sistem, deney amaçlı ya da nadir hastalıklarda kullanılmak üzere küçük miktarlarda ilaç üretmek için de kullanılabilir. Bu projenin amacı küçük ölçekli, taşınabilir bir ürün yaratıp bunu her yere götürebilmeyi sağlamak. Elinizde kimyevi malzemeler bulunduktan sonra bu cihazla istediğiniz ilacı yapabilirsiniz” diye konuştu.

Geleneksel ilaç üretimi haftalar ya da aylar alabiliyor. Aktif ilaç içeriği kimyasal üretim merkezlerinde sentezlenerek, başka bölgelere tablet, solüsyon ya da süspansiyon haline getirilmek üzere gönderiliyor. Böyle bir sistemde hızlı değişiklikler yapmak ya da bir fabrikanın kapanması durumunda hızlı çözümler üretmek çok mümkün değil. Bu yeni sistem sayesinde ise 24 saat içinde 1.000 doza kadar ilaç üretilebiliyor. Bu da kısa vadeli olarak ilaç üretiminin devam ettirilebilmesini sağlıyor.

Maliyet düşecek, hastalara ulaşılacak

Sistemde Benadryl, lidocaine, Valium ve Prozac olmak üzere 4 farklı ilaç üretilebiliyor. Farklı modüllerin yeri değiştirilerek sadece birkaç saat içinde cihaz başka bir ilaç üretecek hale getirilebiliyor.  John Hopkins Hastanesi yöneticilerinden John Lewin “Bu üretim şekli ile hem üretim maliyeti düşürülebilir hem de hastalar ilaçlara çok daha kolay ulaşabilir. Böyle bir cihaz bir çok tedarik zinciri problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.” diye konuştu.

Normalde küçük miktarlarda ilaç üretmek için koca bir fabrikayı çalıştırmak ekonomik olarak karşılığı olmayan bir durum. Ayrıca bazı bölgeler, diğer bölgelerden uzak olduğu için ilaçların buraya ulaşması zaman alıyor ve daha masraflı oluyor. Ayrıca gelen ilaçların da özel depolarda muhafaza edilmesi gerekiyor ancak bu depolar da her yerde bulunmuyor. Bu yeni sistem ile uzun süre depolama gibi bir problem olmadığı için bu sorunlar da ortadan kalkmış oluyor.

Araştırmacıların yeni hedefi cihazı yüzde 40 oranında küçültmek ve daha karmaşık formülü olan ilaçları üretebilmek. Ayrıca şu anda sadece likit olarak ilaç üretebilen sistemin tablet ilaç üretmesini sağlamak da ekibin hedefleri arasında.

MIT'de 24 saatte 1000 doz ilaç üretebilen taşınabilir bir ilaç üretim sistemi geliştirildi. Sistem sayesinde her ilaç, fabrika çalıştırmaya gerek kalmadan kısa sürede üretilip ihtiyacı olan kişilere ulaştırılabilecek.

2 Yorum

  • haberde yazanlardan dünyada ilaç üretim standartı olan GMP kurallarının çiğnendiğini rahatlıkla anlıyoruz. kimya profesörü olan birisine (hem de mit’de) elbette saygım sonsuz ama ilaç sanayisinin sıkıntıları bunlar değil kesinlikle. ankara üniversitesi eczacılık fakültesi’nde 60 70 yıllık cihazlarda binlerce lidokain tableti basmamız birkaç saatimizi almıştı. doğru tozları(etkin ve yardımcı maddeler) yeterince karıştırıp uygun basınçla sıkıştırırsanız tableti basarsınız, bu kadar kolay.

    profesörün açıklama çok sığ kalmış kesinlikle. ancak üçüncü dünya ülkelerinde veya yeni bir nuh tufanı yaşanırsa onun ardından kullanılacak bir ürün bu. seyyarda, sokakta köfte cızlatır gibi üretirseniz ilacı, hiçbir ab ülkesinde ve tr’de ruhsat alamazsınız. hiçbir kliniğe sokamaz, hiçbir eczanenin rafına yerleştiremezsiniz. tedarik sıkıntısı, maliyet falan deyip saçmalamışlar.

    burda ayapılan sadece pilot üretim.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği