Taş devrinde bütün kadınlar evde oturmuyordu

4 bin yıl önce evlerinden ayrılıp, kendi kültürlerini de yanlarında taşıyarak başka bir bölgede yeni aileler kuran kadınlar vardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Taş Devri’nin sonları, Bronz Çağı’nın başlarında Avusturya’daki Lechtal’de ilginç bir aile yapısı vardı. Bölgede yaşayan kadınların çoğu Bohemya veya Orta Almanya olduğu tahmin edilen başka bölgelerden gelmişti. Erkekler ise genellikle Lechtal’de doğmuştu. Bu alışılmadık aile düzeni ve kadınların göç ederek başka bir yerde aile kurması kısa süreli bir olay değildi; 800 yıllık bir zaman diliminde gerçekleşti.

Profesör Dr. Philipp Stockhammer‘ın önderliğindeki ekip, arkeolojik incelemelerin yanı sıra antik DNA ve kararlı izotop analizleri gerçekleştirdi. Stockhammer, “Bireylerin seyahat ederek yer değiştirmesi, 2. ve 3. yüzyılda Orta Avrupa’da yaşamış insanların hayat tarzlarını şekillendiren önemli etkenlerden biriydi.” diyor. Araştırmacılar, özellikle Bronz Çağı’nda önemli ölçüde artan kültürel objelerin ve fikirlerin paylaşılmasının, en nihayetinde de yeni teknolojilerin ortaya çıkmasının yer değiştirmeyle alakalı olabileceğini düşünüyor.

Arkeolojik değerlendirmelerin yanı sıra 84 bireyin kalıntıları genetik ve izotop analizi yapılarak incelendi. Bireylerin M.Ö 2 bin 500 ila bin 650 yılları arasında, kendilerine ait evlerin olduğu yere gömüldüğü düşünülüyor. Stockhammer, “Yerleşimler Lech vadisinin ortasındaki verimli toprağın etrafında toplanmış. Fakat o zamanlarda büyük köyler henüz kurulmamış.” diyor.

Topluma uyum sağlamışlar

Genetik analizi yapan Alissa Mittnik, “Bölgedeki kadınların soylarında çok büyük farklılıklar olduğunu görüyoruz. Bu da başka bir yerden o bölgeye göç ettiklerini gösteriyor.” dedi. Corina Knipper adlı diğer bir araştırmacı ise “Bireylerin kökenini anlamamıza yardımcı olan analizlere dayanarak, kadınların çoğunun orada doğmadığı sonucuna ulaştık.” dedi. Dışarıdan gelen kadınların gömülme şekli, bölgedeki diğer insanlardan farklı değildi. Bu da kadınların o topluma uyum sağladığını gösteriyor. Yapılan yeni araştırma, kadınların seyahat ederek başka bölgelere yerleşmesinin Bronz Çağı’ndaki kültürel etkileşimlerde büyük rol oynadığını ortaya koydu.

Kaynak: EurekAlert!

Taş Devri'nin sonları, Bronz Çağı'nın başlarında Avusturya'daki Lechtal'de ilginç bir aile yapısı vardı. Bölgede yaşayan kadınların çoğu Bohemya veya Orta Almanya olduğu tahmin edilen başka bölgelerden gelmişti. Erkekler ise genellikle Lechtal'de doğmuştu. Bu alışılmadık aile düzeni ve kadınların göç ederek başka bir yerde aile kurması kısa süreli bir olay değildi; 800 yıllık bir zaman diliminde gerçekleşti. Profesör Dr. Philipp Stockhammer'ın önderliğindeki ekip, arkeolojik incelemelerin yanı sıra antik DNA ve kararlı izotop analizleri gerçekleştirdi. Bireylerin M.Ö 2 bin 500 ila bin 650 yılları arasında, kendilerine ait evlerin olduğu yere gömüldüğü düşünülüyor. Dışarıdan gelen kadınların gömülme şekli, bölgedeki diğer insanlardan farklı değildi. Bu da kadınların o topluma uyum sağladığını gösteriyor. Yapılan yeni araştırma, kadınların seyahat ederek başka bölgelere yerleşmesinin Bronz Çağı'ndaki kültürel etkileşimlerde büyük rol oynadığını ortaya koydu.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği