Tamamı 3D yazıcıda üretilen uçak

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Airbus ilk kez bütün parçaları üç boyutlu yazıcı tekniğiyle yapılan 4 metre boyunda bir uçak üretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Üç boyutlu yazıcı tekniğinin insanların beklediği kadar ses getirmediğini söylesek yanlış olmaz. Şimdiye dek bir düğmeye basarak pizza ya da beğendiğimiz bir ayakkabı modeli sipariş edebilir hale gelmemiz gerekirken hâlâ ufak tefek eşyalarla uğraşıyoruz. Üç boyutlu yazıcı tekniği ise ilaçtan tutun kıyafet üretimine ve hatta tıbbi implantlara kadar birçok farklı sektörü etkilemeye başladı bile.

Eğer insan çalıştırmak ya da robotları kullanmak gibi geleneksel yöntemleri kullanmadan aynı oranda etkili ürünler üretmek mümkün olursa, üç boyutlu yazıcı tekniği çağımızın ‘yeni sanayi devrimi’ olarak adlandırılabilir. Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Airbus, hava aracı imalatının geleceğinin üç boyutlu yazıcı tekniğiyle nasıl bir şeye benzeyeceğini deneyimliyor.

Tamamı 3D yazıcıyla üretilen ilk uçak

Geçtiğimiz günlerde üç boyutlu yazıcı ile üretilmiş bir uçağı tanıtmıştık. Ancak o uçağın motoru üç boyutlu yazıcıda üretilmemişti ve diğer parçalarla sonradan birleştiriliyordu. Airbus’ın ürettiği yeni uçak ise, motorları dahil, yüzde yüz üç boyutlu yazıcı ile üretilen ilk uçak oldu.

Haziran ayının başlarında Berlin’de yapılan bir uçuş gösterisinde yaklaşık 4 metre uzunluğundaki THOR (Yüksek Teknoloji Hedeflerinin Gerçekleştirilmesi) ilk kez görücüye çıktı. THOR küçük bir drone’dan ziyade gerçekten uçabilen bir şey yapılabileceği gerçeğinin kanıtı. Bu küçük uçağın ağırlığı yaklaşık 23 kg. Uçağın üretilmesi ise sadece dört hafta sürdü. Gövde kısmı hafif birkaç parçadan oluşuyor ve bir ticari uçağın minyatür versiyonuna benziyor.

3D parçalar zaten kullanılıyor

Airbus, uçaklarında zaten üç boyutlu üretilmiş parçalar kullanıyor, 3D Print’in iş raporuna göre yakın zamanda üretilen A350 XWB adlı modelde 1000’den fazla üç boyutlu üretilmiş parça mevcut. Geçtiğimiz sene de, General Electric şirketi çalışan ilk üç boyutlu üretilmiş jet motorunu tanıttı.

Çoğu kişinin dediği gibi, en dayanıklı en hafif eşyalarımızın bile üç boyutlu şekilde yazdırılabileceği gelecek, dünyada gerçekleşen binlerce yıllık biyolojik evrimden esinlenebilir. Gelecekteki uçakların gövdeleri dev bir göğüs kafesine ya da bazı kısımları bir yaprağa benzeyebilir. Ama şimdilik Airbus’ın üretimi oldukça basit olan uçağına sahibiz. Bir düğmeye basarak üretmeyi bırakın, bütün bir ticari uçaklağın tamamen üç boyutlu yazıcıyla yapılması bile şimdilik biraz uzak bir ihtimal gibi duruyor. Yine de, en azından havacılık alanında, üç boyutlu yazıcı tekniği ‘kalkışa hazır’.

13453009_672222242928404_1575533416_o

Uçaklarının çeşitli parçalarında üç boyutlu yazıcıyla üretilmiş materyaller kullanan Airbus şirketi ilk kez tamamı üç boyutlu yazdırılmış olan 4 metre ve 23 kg’lık bir uçak üretti. Üstelik bu uçak gerçek anlamda uçabiliyor. Eğer geleneksel yöntemleri bir yana bırakarak tamamen üç boyutlu yazıcı tekniğiyle bir şeyler üretmeye başlayabilirsek bu küçük uçak yeni nesil hava aracı üretiminin başlangıç noktası sayılabilir.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği