Tamamen güneş enerjili otomobil 2019’da yollarda

Hollanda merkezli Lightyear adlı girişim tarafından tasarlanan Lightyear One adlı tamamen güneş enerjisiyle çalışan otomobilin 2019 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Güneş enerjisiyle çalışması ‘imkansız’ olarak değerlendirilen Lightyear One adlı otomobil İklim Değişikliği Yenilikçi Ödülü‘nü kazandı.

Hollanda merkezli Lightyear adlı girişim tarafından tasarlanan ‘kendi kendini şarj eden’ otomobilin şarja ihtiyaç duymadan aylarca yol kat edebildiği ve 400-800 kilometre arası menzile sahip olduğu söyleniyor. Peki güneş enerjili bir otomobil uygulanabilir bir çözüm mü?

Güneş enerjili otomobil konsepti yıllardır hayatımızda fakat konseptin kullanışsız ve temelde imkansız olduğunu savunan birçok insan mevcut. Örneğin Toyota Prius’ı şarj etmek üzere tasarlanan güneş enerjili çatıdan ancak geleneksel bir batarya şarj sistemiyle birlikte kullanıldığında fayda sağlanabildiği görüldü. Ayrıca bu güneş enerjili çatı, menzile sadece 6 kilometre katkıda bulunmuştu. Dolayısıyla pek de etkileyici bir fark yarattığı söylenemez.

İlk 10 adet Lightyear One otomobilinin 2019 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Güneş enerjili otomobiller bu zamana kadar gerçekçi bir çözüm olarak görülmüyordu. Otomobilin menziline yüzlerce kilometre katkı sağlayabilen Güneş Enerjisi Destekli Elektrikli Araçlar’ın (SAEV) en iyi seçenek olduğu düşünülüyordu.

Yıllardır üzerinde çalışıyorlar

Öte yandan Lightyear, enerjisini sadece tamamen güneşten alan bir otomobil ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda bu teknolojiyle bağdaştırılan düşük performans gibi çeşitli güçlükleri aşabilecek bir çözüm sunuyor.

Beş girişimci, konsept üzerinde yıllardır çalışıyor fakat proje ilk aşamalarda kaldığı sürece SAEV ile tamamen güneş enerjisiyle çalışan araçlar arasındaki boşluğun doldurulması pek mümkün görünmüyor. Yine de dünyanın çeşitli yerlerinde bu konuda umut veren gelişmeler yaşanıyor. Örneğin 2017’de Byron Bay Tren Yolu Şirketi tamamen güneş enerjisiyle çalışan ilk treni üretti. Aracın son derece sınırlı bir menzili olsa da güneş enerjili araçların imkansız olmadığını göstermek adına önemli bir örnek teşkil ediyor.

Kaynak: Futurism

Hollanda merkezli Lightyear adlı girişim tarafından tasarlanan Lightyear One adlı tamamen güneş enerjisiyle çalışan otomobilin 2019 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor. 'Kendi kendini şarj eden' otomobilin şarja ihtiyaç duymadan aylarca yol kat edebildiği ve 400-800 kilometre arası menzile sahip olduğu söyleniyor. Lightyear, enerjisini sadece tamamen güneşten alan bir otomobil ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda bu teknolojiyle bağdaştırılan düşük performans gibi çeşitli güçlükleri aşabilecek bir çözüm sunuyor.

1 Yorum

  • Benimde 21.yüzyıl otomobil tekniği konusunda enteresan fikirlerim var. Burada melek yatırımcılık yokmuş. Araştırdım. İnşallah bu yazıyı okurlar otomotiv sanayicisi bir yatırımcı.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği