Tablolardan fotoğraf üreten algoritma

UC Berkeley'den bir grup araştırmacının geliştirdiği algoritma sayesinde, izlenimci ressam Monet'nin bir resmini fotoğrafa çevirebilirsiniz.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Empresyonist sanat gerçeklerden çok, duygularla ilgilidir, ancak Low Tide at Varengeville gibi tabloları yaparken Monet’nin gördüğü şeyleri hiç merak ettiniz mi? UC Berkeley araştırmacıları sayesinde Normandiya’ya gidip mükemmel ışığı beklemek zorunda değilsiniz. ‘Görüntü stilinin aktarımı’ denilen ve bu sıralar Adobe’nin deneysel uygulaması sayesinde popülerleşen yapay zekayı kullanarak, izlenimci resimleri Prisma gibi uygulamaların tam tersi şekilde işleyen, daha gerçekçi bir fotoğraflara dönüştürmek mümkün. Ayrıca ekip, bu algoritma ile sıkıcı bir manzara fotoğrafını, Monet’nin stilindeki bir resme dönüştürebiliyor.

UC Berkeley araştırmacıları bu fikri başka bir açıdan ele aldı. Örneğin, bir fotoğraf çekip onu bir Monet, Van Gogh, Cezanne ya da Ukiyo-e tablosuna dönüştürebilirsiniz. Ayrıca kış fotoğraflarını yaza, hatta atları zebralara dönüştürmek için bu yapay zekayı kullanabilirsiniz. Bu algoritma ile çiçeklerin ve diğer nesnelerin arkasında sığ bir alan derinliği yaratmak gibi fotoğraf hileleri de yapılabiliyor.

Araştırmanın en ilginç yanı, ekibin ‘eşleşmeyen veriler’i kullanması. Başka bir deyişle, Monet’nin resmini yaptığı anda, olay yerinden çekilmiş bir fotoğrafı yok. Fakat Monet’nin manzara tabloları var ve bu resimlerdeki stilin gerçekle olan farkı, fotoğrafların birbirine çevrilebilmesini sağlıyor.

Karşılaştırma yapıldı

Bunun gerçekleşebilmesi için de öncelikle bir makinenin aradaki farkı anlayabilmesi gerekli. Ekip de bunu kodladı ve ardından algoritmanın gelişmesi için Flickr gibi fotoğraf sitelerinden toplanan fotoğraflarla uygulama yapıldı. Bu noktadaki bu dönüşümün ‘tutarlı’ olduğunun anlaşılması için çevrilen eserin, tekrar kendi haline çevrilmesi ile karşılaştırma yapmak gerekiyor. Aynı, bir dildeki cümlenin başka bir dile çevirip tekrar kendi diline çevirince karşılaşılan durum gibi. Sonuçlar aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi o umut verici olmuş.

Fakat elbette her şey mükemmel değil. Algoritma çok sayıda farklı stil ile uğraşmak zorunda olduğu için genellikle başka bir nesneye aktarımda başarısız oluyor. Yani bir elmanın rengini değiştirebiliyor, ama bir kedinin köpeğe dönüşmesi sıkıntılı bir şekilde sonuçlanıyor.

Yakında Instagram’da görebiliriz

Ekip en iyi sonuçları eşleştirilmiş verilerle, yani resimlere tam olarak uyan fotoğraflarla, aldıklarını ifade etti. Bununla birlikte, yapay zeka bir görüntünün stilini başka bir resmin stiline aktarmada şaşırtıcı derecede iyi olduğundan çalışmalarının sonuçlarını yakında Instagram yayınlarında görebiliriz. Algoritmayı deneyimlemek isterseniz ve Linux kullanıyorsanız burayı tıklayın.

Kaynak: Engadget

UC Berkeley'den bir grup araştırmacının geliştirdiği algoritma sayesinde Monet'nin bir resmini fotoğrafa çevirebilirsiniz. ‘Görüntü stilinin aktarımı’ denilen ve bu sıralar Adobe’nin de deneysel uygulaması sayesinde popülerleşen yapay zekayı kullanarak, izlenimci resimleri daha gerçekçi bir fotoğrafa dönüştürmek mümkün. Fakat öncelikle bir makinenin aradaki farkı anlayabilmesi gerekli. Ekip de bunu kodladı ve ardından algoritmanın gelişmesi için Flickr gibi fotoğraf sitelerinden toplanan fotoğraflarla uygulamaya yapıldı. Algoritmanın başarısını anlamak için tekrar kendine dönüştürdükleri resim ya da fotoğraflarla başarılı sonuçlar elde edildi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği