Süperbilgisayar rekoru Çin’de

Son 10 yıl içinde süperbilgisayarlar konusundaki çalışmalarına hız veren Çin, Sunway Taihulight adında 124,5 petaflop kapasiteli bir süperbilgisayar üretti.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Çin, ABD çiplerini kullanmadan dünyanın en hızlı süperbilgisayarını yaptı. 10,6 milyon işlem çekirdeği bulunan Sunway TaihuLight adlı bilgisayar dünyanın açık ara en hızlı bilgisayarı. Cihaz teorik olarak 124,5 petaflopa ulaşabiliyor (1 petaflop saniyede bin trilyon / bir katrilyon işlem anlamına geliyor). Sunway Taihulight bugüne kadar üretilen süperbilgisayarlar arasında 100 petaflopu aşabilen ilk bilgisayar.

Bu cihazın en önemli özelliklerinden birisi sadece Çin’de üretilen işlemciler kullanılarak üretilmiş olması. Bugüne dek ABD tarafından geliştirilen çipler ile süperbilgisayar üreten Çin’in, geçtiğimiz yıl ABD hükumetinin kararıyla, Intel’in ürettiği en hızlı çiplere erişimi engellenmişti. Bunun üzerine Jiangnan Computing Research Lab tarafından geliştirilen ShenWei işlemciler Çin süperbilgisayarlarında kullanılmaya başlandı. Bir yıllık çalışmanın ardından, daha önce Intel çipleri ile üretilen ve 54,9 petaflop işlem gücüne sahip Tianhe-2 adlı Çin süperbilgisayarının işlem kapasitesinin iki katının da üzerine çıkıldı.

Çin’in Wuxi kentindeki Ulusal Süperbilgisayar Merkezi‘nde üretilen Sunway TaihuLight Linux tabanlı bir Çin işletim sistemi olan Sunway Raise’ı kullanıyor. İki yılda bir yayınlanan ‘Dünyanın en iyi 500 süperbilgisayarı‘ listesini düzenleyenlerden biri olan Tennessee Üniversitesi Öğretim Görevlisi Jack Dongarra, TaihuLight’ın sadece bir güç gösterisi olmadığını, büyük veri işleme ve yüzey modelleme gibi işlemleri gerçekleştirmek için uygulamaları çalıştırabilen gerçek bir bilgisayar olduğunu belirtiyor.

ABD’nin çabaları yeterli olmadı

Geçtiğimiz yıl ABD’nin Intel’in en hızlı işlemcileri olan Xeon modelinin Çin’e verilmesini yasaklamasının sebebi olarak, Çin’in süperbilgisayar gücünü nükleer silah üretimi için kullandığı iddiası gösterilmişti. Ancak bu karardan 4 ay sonra ABD yönetimi, süperbilgisayar üretimi konusunda ABD’nin dünya liderliğinin korunması politikasının izleneceğine dair bir rapor yayınladı.

Yine de bu çabalar yeterli olmuş gibi durmuyor. Çin şu anda ABD’nin şimdiye kadar ürettiği süperbilgisayarlardan çok daha güçlü sistemlere sahip. Ayrıca en iyi 500 süperbilgisayar listesinde 167 bilgisayarı bulunan Çin bu alanda ilk kez liderliği ele geçirdi. Listede ABD’ye ait 165 süperbilgisayar bulunuyor. Bundan 10 yıl önce listede Çin’in sadece 10 süperbilgisayarı vardı.

Tek rakip Çin değil

ABD’nin bu yarışta geri kalmaya başladığı son yıllarda pek çok kez dile getirilmişti. Sadece Çin değil, Japonya ve Rusya da ABD’ye bağımlı kalmadan süperbilgisayar üretme çalışmalarını yürütüyor. Avrupa’da da ARM işlemciler kullanılarak süperbilgisayarlar üretiliyor. ABD’nin bu alandaki liderliği her geçen gün yara alıyor.

Exascale (1.000 petaflop kapasiteli) süperbilgisayar üretme planları bir süredir devam ediyor. ABD’nin bu hedefe ilk ulaşan ülke olacağı tahmin ediliyordu. Ancak bu hedefe 2023’te ulaşmayı planlayan ABD, yarışı Çin’e kaybetmiş gibi duruyor. Çin’in exascale süperbilgisayar üretme hedefi 2020 olarak belirtildi. ABD’nin Çin’e işlemci teknolojisi verilmemesi konusundaki kararının Çin’in bu alanda kendisini geliştirmesini tetiklediği düşünülüyor. Bu açıdan bakıldığında ABD’nin planları yine kendi eylemleri yüzünden sekteye uğramış gibi görünüyor.

Özellikle üreticilerin artık prototip üretmek yerinde süperbilgisayarlarda gerçekleştirilen tasarımlar ve simülasyonlar ile çalışması, süperbilgisayarların önemini git gide artırıyor. Bu yarışta geri kalan ülkelerin önümüzdeki dönemde dünya liderliği iddiasının ciddi anlamda zayıflayacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor.

SuperComputer_China_MEM_160620_12x5_1600

ABD'nin geçtiğimiz yıl Intel'in en hızlı çiplerinin Çin'in süperbilgisayar araştırmalarında kullanmasını yasaklamasının üzerine kendi teknolojilerine yoğunlaşan Çinli üreticiler, Sunway Taihulight adında bir süperbilgisayar üretti. 124,5 petaflop işlem kapasitesine sahip bilgisayar en yakın rakibinden iki kat daha hızlı. Bu adım ile birlikte süperbilgisayar teknolojisi konusunda Çin'in ABD'yi geride bırakmaya başladığı görülüyor. Dünyanın en hızlı 500 süperbilgisayarı listesinde de bu yıl Çin 167 süperbilgisayarı ile listede en çok süperbilgisayarı olan ülke haline geldi. ABD'nin listede 165 süperbilgisayarı bulunuyor. ABD'nin yasaklama politikasının Çin'in gelişimini tetiklediği düşünülüyor.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği