“Süper insanlar üstün ırk olabilir”

Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro, yakın gelecekte insanlığın üstün, elit kişiler ve sıradan kişiler olarak ikiye ayrılabileceğinden endişe ediyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro, yakın gelecekte insanlığın üstün elit kişiler ve sıradan fakir kişiler olarak ikiye ayrılabileceğinden endişe ettiğini söylüyor. The Guardian’a konuşan Ishiguro, gen düzenleme, yapay zeka ve robotik gibi teknolojilerin önümüzdeki otuz yılda insanlığı çok farklı noktalara taşıyacağını düşünüyor. Bu süreç içinde herkesin bilim ve teknoloji ile ilgilenmesi ve fikir sahibi olması gerektiğini belirten yazar, “Sadece hayatımızı değiştirecek teknolojiler üretildikten sonra bu konuyla ilgilenmeye başlamamalıyız, sürece de dahil olmalıyız.” diyor.

İnsan klonlarının organ bağışçısı olarak yetiştirildiği bir geleceği tasvir eden ‘Never Let Me Go’ (Beni Asla Bırakma) adlı romanın yazarı Ishiguro, insan genlerini düzenlemeye yarayan CRISPR gibi teknolojiler sayesinde artık çok detaylı işlemlerin gerçekleştirilebildiğini ve hastalıkların engellenebildiğini belirtiyor. Gelecekte bu teknolojiyi kullanabilen bazı insanların fiziksel olarak diğerlerine göre daha üstün olacağını belirten yazar, “Böylece toplumda iki farklı tür insan olabilir.” diyor.

Eşitlik algısı sarsılabilir

Günümüzde demokratik ülkelerde tüm insanların eşit olduğuna dair inancın temellerinin bu tarz teknolojilerle sarsılabileceğinin altını çizen Ishiguro, teknolojiye erişebilen elit tabakanın fiziksel ve zihinsel olarak sıradan insanlara bariz bir üstünlük kurmasının tehlikelerine dikkat çekiyor. Çinli bilimcilerin şimdiden CRISPR teknolojisini kanser tedavisinde kullandığı düşünüldüğünde, Ishiguro’ya hak vermek mümkün. Yazar önümüzdeki otuz yılın bu anlamda kritik bir dönem olduğuna işaret ediyor.

Babasının, okyanus fırtınalarını ölçmek için geliştirdiği bir cihazın Londra Bilim Müzesi’ndeki matematik galerisinde sergilenmesine atıfta bulunan yazar, bu tarz sergilerin, gelecek nesilleri bilim ve matematikle ilgilenmeye teşvik etmek için güzel bir fırsat olduğunu belirtiyor. Mathematics – The Winton Gallery adlı sergi 8 Aralık’ta ziyarete açılacak.

Kaynak: The Guardian

The Guardian'a konuşan yazar Kazuo Ishiguro, insanlığın bilim ve teknoloji ile daha fazla ilgilenmesi gerektiğini ve özellikle CRISPR, yapay zeka ve robotik gibi alanlarda alınan kararlarda söz sahibi olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Ishiguro'ya göre gelecekte gen düzenleme gibi teknolojilere erişimi olan kişiler daha üstün bir ırk haline gelebilir. Bu durum da tüm insanların eşit olduğuna dair algının temellerini sarsabilir.

1 Yorum

  • Gelişmiş ve gelişmemiş ülkeler arasında ki orantıya göre ülkeler bazında bu daha belirgin olacaktır. Mesela gelişmiş ülkeler de daha yükse bir oran bu hizmetten yararlanacaksa, gelişmemiş ülkeler de bu oran çok daha düşük kalacaktır, tabii ensesi kalın olanlar en başta olacaktır. Bu işlemler sonucunda yaşam uzayacak, yaşam kalitesi de artacaktır. Bu durumda dünya kaynakları yetecek mi? Ehhh, durup dururken uzayda koloni çalışmalarına bu kadar ağırlık vermelerinin nedeni başka ne olabilir ki?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği