SpaceX’in yeni rampası fırlatmaya hazır

SpaceX, NASA'dan 20 yıllığına kiraladığı Launch Complex-39A adlı fırlatma rampasında son testlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

SpaceX, NASA’dan 20 yıllığına kiraladığı Launch Complex-39A adlı fırlatma rampasında son testlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Dokuz adet Merlin-1D motorunu sorunsuz şekilde çalıştırmayı başaran SpaceX, bu hafta içinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndereceği roketini fırlatabilir.

SpaceX iki yıl önce kiraladığı fırlatma rampasını bugüne dek sadece deneyler için kullanmıştı. Apollo 10 dışında, NASA’nın tüm insanlı Apollo uçuşlarını gerçekleştirdiği ikonik kalkış kompleksi büyük ihtimalle bu hafta ilk kez SpaceX tarafından kullanılacak. Şirketin Uluslararası Uzay İstasyonu’na gerçekleştirdiği onuncu kargo görevini gerçekleştirecek olan roket, 3 ton ağırlığında kargo taşıyor olacak.

Antibiyotiğe dayanıklı bakteri gönderilecek

Tonlarca kargonun yanı sıra, rokette bulunacak en hafif yük, belki de insanlık için en büyük öneme sahip. Antibiyotiklere dayanıklı bir bakteri de yerçekimsiz ortamdaki davranışları incelenmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek. Her geçen gün antibiyotiklere karşı daha dayanıklı hale gelen bakteriler, geçtiğimiz ay ABD’de yaşamını yitiren kadının vakasında olduğu gibi doktorları çaresiz bırakmaya başladı.

Yerçekimsiz ortamda bakterinin üreme hızını inceleyecek olan uzmanlar, buna göre Dünya’da yeni çözümler geliştirmeye çalışacak. Bakterilerin ilaçlara karşı direncinin artması, bir salgın durumunda tüm insanlığın tehlike altında olmasına sebep olabilir. Bu sebeple uzay istasyonunda yapılacak incelemeler hayati önem taşıyor.

Kaynak: ARS Technica, Inverse

 

SpaceX, NASA'dan 20 yıllığına kiraladığı Launch Complex-39A adlı fırlatma rampasında son testlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi. Dokuz adet Merlin-1D motorunu sorunsuz şekilde çalıştırmayı başaran SpaceX, bu hafta içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndereceği roketini fırlatabilir. Tonlarca kargonun yanı sıra, rokette bulunacak en hafif yük, belki de insanlık için en büyük öneme sahip. Antibiyotiklere dayanıklı bir bakteri de yerçekimsiz ortamdaki davranışları incelenmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği