Space X, uzaya sadece Tesla’yı taşımamış

Geçtiğimiz hafta uzaya gönderilen Tesla Roadster'ın içinde pek kimsenin bilmediği gizemli bir nesne var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geçen hafta uzaya gönderilen Tesla Roadster dünya çapında yankı uyandırdı ancak aracın içinde çok az insanın bildiği gizli bir yük daha yer alıyordu.

Roadster’ın içinde milyonlarca hatta belki de milyarlarca yıl en zorlu şartlara dayanabilecek şekilde tasarlanan gizemli küçük bir nesne vardı. Arch (Ark) adı verilen, madeni para boyutundaki küçük depolama cihazı kütüphaneler dolusu bilgiyi küçük kuvars kristali diskine kodlanmış şekilde saklıyor.

Kaliforniya merkezli kâr amacı gütmeyen Ark Görev Kuruluşu’na (Arch Mission Foundation) göre bu Ark’lar “gelecek nesillerin yararı için insanlığın bilgisini uzay ve zamanda koruyup yayacak”. Ark küçültülmüş bir DVD ya da Blu-Ray’e benziyor ancak veri saklama kapasitesi evlerimizde bulunan optik disklerden çok çok daha fazla. Southampton Üniversitesi’nden Fizikçi Peter Kazansky tarafından geliştiren bu teknoloji teorik olarak 360 terabayt veri saklayabiliyor. 360 terabayt veriyi Blu-Ray disklere yüklemek istesek yaklaşık 7 bin tane kullanmamız gerekirdi.

Etkileyici veri kapasitesinin de ötesinde Ark’ın fiziksel dayanıklılığı çok dikkat çekici. Üretilen ilk iki diskin (Arch 1.1 ve Arch 1.2) bu zamana dek insanlık tarafından üretilen en süre dayanabilecek depolama cihazları olduğu söyleniyor. Bu cihazlar teorik olarak 14 milyar yıl kadar dayanabiliyor. Şu anda Tesla Roadster’ın içinde saatte 12 bin 908 kilometre hızla uzayda ilerleyen Arch 1.2 diskinin içinde tam da duruma uygun olarak uçsuz bucaksız evrende insanlığın bilgi ve kültürünü korumayı konu edinen Isaac Asimov’un Vakıf serisi var.

Ark’ın geliştiricileri yapılacak görevi ‘Solar Library’ (Güneş Kütüphanesi) olarak adlandırıyor. Şirketin kurucu ortağı Nova Spivack “Güneş Kütüphanesi milyarlarca yıl boyunca Güneş’in etrafında dönecek. Bunu Güneş’in etrafında dönen bir ‘bilgi halkası’ olarak düşünebilirsiniz. Bu görev, bilgilerimizi Güneş Sistemi ve ötesine sergilemek, kodlamak ve yaymak amacıyla yapılan projenin ilk adımını oluşturuyor.” dedi.

Hedef çok daha büyük

Bir sonraki fırlatma görevleri ‘Ay’ ve ‘Mars’ Ark kütüphaneleri olmak üzere 2020 ve 2030 yıllarında gerçekleştirilecek. Çok daha çılgın duran nihai hedefi Spivack şu şekilde ifade ediyor:

Güneş Sistemi etrafında dönen merkezsizleşmiş veri paylaşım ağı vasıtasıyla Ark Kütüphaneleri’ni ve Ark depolama cihazlarını birbirlerine bağlarsak insanlığın Güneş Sistemi’nde ve ötesindeki bütün gezegenlerde öğrendiği her şeyi barındıran merkezsizleştirilmiş kolektif bir kütüphane oluşturabiliriz.

Kulağa hayalin ötesine geçemeyecek bir fikir gibi geliyor ama sonuçta 2018 yılında bir Tesla Roadster’ı uzaya gönderebileceğimizi hiç düşünmüş müydük?

Kaynak: Science Alert

Geçen hafta uzaya gönderilen Tesla Roadster dünya çapında yankı uyandırdı ancak aracın içinde çok az insanın bildiği gizli bir yük daha yer alıyordu. Roadster'ın içine yerleştirilen Arch (Ark) milyonlarca hatta belki de milyarlarca yıl en zorlu şartlara dayanabilecek şekilde tasarlanmış bir depolama cihazı. Küçültülmüş bir DVD ya da Blu-Ray'e benzen Ark'ın veri saklama kapasitesi evlerimizde bulunan optik disklerden çok çok daha fazla. Bu cihaz teorik olarak 360 terabayt veri saklayabiliyor ve 14 milyar yıla kadar dayanabiliyor. Kâr amacı gütmeyen Ark Görev Kuruluşu'na (Arch Mission Foundation) göre Ark'lar "gelecek nesillerin yararı için insanlığın bilgisini uzay ve zamanda koruyup yayacak". Ark'ın geliştiricileri yapılacak görevi 'Solar Library' (Güneş Kütüphanesi) olarak adlandırıyor. Güneş Kütüphanesi milyarlarca yıl boyunca Güneş'in etrafında dönecek. Ayrıca 2020 ve 2030 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Ay Kütüphanesi ve Mars Kütüphanesi görevleri var.

1 Yorum

  • Bu diskin yıllar boyunca sürecek yolculuğun da, gideceği hedeflere Tesla R dayanmayabilir belki ama sanırım bu diskin kendine özel koruması sayesinde, her türlü zorluğa karşı yoluna devam edecek.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği