Sosyal medyanın büyümesi durmuş olabilir mi?

Facebook ve Twitter'ın ardından Snapchat de kullanıcı sayısında azalma yaşadı. Bu durum, sosyal medyanın büyümesinin durduğu anlamına gelebilir.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook ve Twitter’ın kötü büyüme performanslarının ardından Snapchat de kullanıcı sayısında azalma yaşadı. Sosyal medya platformunun kullanıcı sayısı 191 milyondan 188 milyona düşerek yüzde 1,5 azaldı. Şirketin son yaptığı tasarım değişikliği birçok kullanıcıdan tepki çekmiş, değişikliğin geri alınması için gerçekleştirilen imza kampanyasına bir milyon kişi katılmıştı. Bu azalmanın sebebinin tasarım değişikliği olabileceği düşünülüyor. Ancak diğer sosyal ağların kullanıcı sayılarına baktığımızda benzer bir trendin izlendiğini görüyoruz. Bu durum, sosyal medyanın büyümesinin durduğu anlamına gelebilir.

Facebook’u skandallar vurdu

Facebook hala büyümesini sürdürse de hedeflediği rakamlara ulaşamıyor. Şirketin son açıkladığı büyüme rakamları beklentilerin altında kalınca, bir şirketin tek bir gün içinde kaydettiği en büyük düşüşü yaşayan Facebook 120 milyar Dolar değer kaybetti. Şirket özellikle Cambridge Analytica skandalının ardından Avrupa’da 3 milyon kullanıcı kaybettiklerini, bunun da büyüme rakamlarını etkilediğini söylüyor.

Facebook’un büyüme sancılarının sebeplerinden biri de ebeveyn faktörü. Bir dönem sadece gençlerin buluşma alanı olan Facebook artık anne babalar tarafından yoğun şekilde kullanılıyor. Gençler de akrabalarının bulunduğu bir platformda kendilerini çok özgür hissetmedikleri için Facebook’tan uzaklaşıyorlar. eMarketer analisti Facebook’un bir ‘ergen’ problemi olduğunu söylüyor ve hiç Facebook’a kaydolmamış bir neslin yetiştiğini belirtiyor.

Ancak Facebook çok da endişeli değil çünkü bu platformdan uzaklaşanlar, yine aynı şirkete ait olan Instagram’a göç ediyor. Büyüme rakamlarından şikayetçi olmayan tek büyük sosyal ağ Instagram gibi duruyor. Ancak Instagram’ın yeni üyelerinin bir kısmının da eski Facebook kullanıcıları olduğunu göz önünde bulundurursak toplamda sosyal ağ kullanıcı sayısında önemli bir artış olmadığı görülüyor.

Twitter kendi yağında kavruluyor

Twitter’ın sorunu ise sahte ve trol hesaplar. Bu hesaplarla mücadele için günde 1 milyon hesabı sildiğini açıklayan şirket 335 milyon kullanıcıda takılmış gibi duruyor. Uzun zamandır kullanıcı sayısında ciddi bir değişim gözlenmeyen Twitter doygunluğa erişmiş durumda. Bir zamanlar Facebook’a rakip olması beklenen platform artık kendi kullanıcı kitlesiyle, Facebook’tan bağımsız alternatif bir ağ olarak görülüyor.

Youtube’un durmaya niyeti yok

Öte yandan Youtube büyümeye devam ediyor. Sosyal video şirketi Brave Bison’ın yöneticisi Claire Hungate, Youtube’un yavaşlama sıkıntısı olduğunu düşünmüyor. Hungate “Bence Youtube’un en iyi günleri henüz gelmedi. Snapchat yeni tasarımı yüzünden kullanıcı kaybetti. Facebook bir darbe aldı ancak hayatta kalmayı başardı. Twitter ise videoya yönelerek kullanıcı deneyimini geliştirecek.” diyor.

“Bugün dünya nüfusunun yaklaşık yarısı sosyal medyayı düzenli olarak kullanıyor.” diyen Hungate “Kullanıcıların beklentileri şu anda çok yüksek. Kalite en iyi iş planı gibi duruyor. Tüm bu sosyal platformlar büyüyebilir ancak kullanıcılar vefasız olabilir ve diğer ağlara kayabilirler.” şeklinde konuştu.

Kaynak: The Guardian

Facebook ve Twitter'ın kötü büyüme performanslarının ardından Snapchat de kullanıcı sayısında azalma yaşadı. Bu durum, sosyal medyanın büyümesinin durduğu anlamına gelebilir. Facebook Cambridge Analytica skandalının ardından kullanıcı ve değer kaybederken Twitter ise sahte hesaplar ve trollerle mücadelesi sırasında birçok hesabı sildi. Snapchat'in üye kaybetmesinin sebebinin ise yeni tasarımı olduğu sanılıyor. Yeni tasarımı beğenmeyen kişiler, eski tasarıma geri dönülmesi için 1 milyondan fazla imza toplamıştı. Öte yandan Instagram ve Youtube gibi platformlar büyümeye devam ediyor.

1 Yorum

  • Kullanıcılar vefasız değil. Facebook ve instagram vb çok garip ve herkesin anlayamayacağı terimlerden gına geldi Facebook ve instagram ayda bir yazılı ve görsel kullanım klavuz kitap ya da dergi yayınlarsa sosyal medya hertürlü sıkıntıdan kurtulabilir. Problem buralardaki anlaşılmazlık ve garip terimler. Birkaç tane lunpen, birkaç tane sanatçı birşeyler anlayabiliyor. Onlarda halktan kopuklar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği