Sosyal medya depresyonun belirtisi

ABD'de bin 787 katılımcı ile yapılan araştırmada sosyal medya kullanım süresi ve sıklığı ile depresyon arasında ilişki bulunduğu tespit edildi.
  • ABD’de gerçekleştirilen bir araştırmada, sosyal medya kullanımı ve depresyon arasında ilişki araştırıldı.
  • Araştırmacılar bu olgular arasındaki ilişkinin iki yönlü de olabileceğini düşünüyor.

sosyal medya-facebook-user-depression1

Pittsburgh Üniversitesi‘nden bilimciler sosyal medya kullanımı ve depresyon arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmanın sonucunda, sık ve uzun süre sosyal medya kullananların depresyona daha yatkın olduğu tespit edildi.

Daha önceden de bu tarz araştırmalar yapılmış ancak hem katılımcılar hem de araştırılan sosyal medya siteleri sınırlı kaldığı için, elde edilen sonuçlar geneli temsil eder nitelikte olmamıştı. Bu son araştırmada ise ABD genelinden 19-32 yaş arası bin 787 katılımcıya Facebook, Youtube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine ve LinkedIn kullanımları hakkında sorular yöneltildi.

Katılımcıların bu site ve uygulamaları haftada ortalama 30 kez ziyaret ettiği ve bu platformlarda geçirilen sürenin günlük ortalama 1 saat civarı olduğu tespit edildi. Araştırmaya katılan katılımcıların yüzde 25’inden fazlasında depresyon belirtileri gözlendi.

Sosyal medya kullanım verileri ile depresyon emarelerini karşılaştıran araştırmacılar, sosyal medyayı en sık kullanan katılımcıların, en seyrek kullanan gruba göre 2.7 kat daha fazla depresif olduğunu tespit etti. Aynı şekilde, sosyal medya kullanma süresi en uzun olan katılımcılarda depresyona rastlanma oranının, en kısa süre kullananlara göre 1.7 kat daha fazla olduğu görüldü.

Neden – sonuç ilişkisi kesin değil

Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Lui yi Lin “Böyle bir ilişki bulunmuş olması sosyal medyanın insanları depresyona soktuğu anlamına gelmeyebilir. Zaten depresif olan kişiler hayatlarındaki boşluğu doldurmak için sosyal medyaya yöneliyor olabilirler” diye konuştu.

Depresyon ve Anksiyete adlı bilimsel dergide yayınlanan araştırmada sosyal medya kullanımı ve depresyon arasındaki korelasyona yönelik olarak şu şekilde tahminler yürütüldü:

  • Yaşıtların sosyal medyada oldukça idealize edilmiş hayatlarını paylaşması kişide kıskançlık duygusunu tetikleyerek, ‘başkalarının daha mutlu yaşadığı’ izlenimi oluşturabilir.
  • Sosyal medyada pek anlamı olmayan aktivitelerle uğraşmak, kişilerde vaktini boşa harcama duygusu oluşturarak genel ruh halini olumsuz etkileyebilir.
  • Sosyal medya kullanımı, depresyonla yakından ilişkisi olduğu bilinen ‘internet bağımlılığı’nı tetikliyor olabilir.
  • Sosyal medyada fazla vakit geçirmek, olumsuz yorumlara ve siber zorbalığa daha fazla maruz kalmak anlamına gelebilir.

“Her şey yolunda mı?”

Tumblr ve Facebook geçtiğimiz dönemlerde, depresif kullanıcılarına yardımcı olabilmek amacıyla bazı hizmetler geliştirdi. Örneğin, Tumblr’da ‘intihar’, ‘depresif’, ‘umutsuz’ gibi kelimeleri sıkça arayan kullanıcılara “Her şey yolunda mı?” diye bir uyarı geliyor. Daha sonra kullanıcı kendisine yardımcı olabilecek kaynaklara yönlendiriliyor.

Facebook’ta ise paylaşımlarından dolayı, kendisine zarar vermesinden korktuğunuz arkadaşlarınızın durumunu, kimliğinizi açıklamadan site yönetimine haber verebiliyorsunuz. Facebook bu kişilere mesajlar göstererek arkadaşlarıyla ya da uzman kişilerle problemleri hakkında konuşmasını öneriyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği