Sosyal medya platformları psikolojiyi bozuyor

Pittsburgh Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, kullanılan sosyal medya platformu sayısıyla depresyon ve anksiyeteye yakalanma arasında ilişki var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, kişileri kullandığı sosyal medya uygulaması sayısı arttıkça depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarla karşılaşma oranı artıyor.

En popüler 11 sosyal medya kanalı: Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, Snapchat, Reddit, Google Plus, Tumblr, Vine, Pinterest ve LinkedIn göz önünde bulundurularak yapılan araştırmada, bu mecraların 7’den fazlasını kullanan kişilerin depresyon ve anksiyeteye yakalanma ihtimalinin, iki ve daha az sosyal medya kanalı kullanan kişilere göre üç kat fazla olduğu belirlendi.

“Doktorlar hastalarına sorabilir”

Araştırmayı gerçekleştiren bilimcilerden, Pittsburgh Üniversitesi Medya, Teknoloji ve Sağlık Merkezi Yöneticisi Brian A. Primack “Bulduğumuz bağ öyle kuvvetli ki, doktorlar depresyon ve anksiyete sahibi olduğunu düşündükleri hastalarına, birden fazla sosyal medya platformu kullanıp kullanmadıklarını sorabilir.” şeklinde konuştu.

Bu çalışmadan, depresyon ve anksiyetesi olan kişilerin mi birden fazla sosyal medya platformuna üye olduğunu yoksa, bu platformlara üye olmanın sonucu olarak mı depresyon ve anksiyetenin ortaya çıktığını belirleyemeyeceklerini söyleyen Primack “Her halükarda sonuçların faydalı olma potansiyeli var” dedi.

2014’te yapılan çalışmada Primack ve arkadaşları, yaşları 19 ila 32 arasında değişen bin 787 ABD’li yetişkin katılımcıyı, depresyon belirleme aracı ve sosyal medya kullanımını belirleyecek anketler kullanarak inceledi. Sonuçlar ırk, cinsiyet, ilişki durumu, gelir, eğitim ve sosyal medyada geçirilen toplam zaman gibi faktörleri de göz önünde bulundurdu.

Muhtemel sebepler

Araştırmacılar, daha fazla sosyal medya platformu kullananların daha az platform kullananlara göre 3 kat daha fazla depresyon ve anksiyete belirtisi göstermesinin muhtemel sebeplerini şu şekilde açıkladı:

  • Farklı platformlar arasında geçiş yaparken gerçekleştirilen çoklu görev (multitasking) bilişsel ve ruhsal sağlık üzerine olumsuz etki ediyor olabilir.
  • Yazılı olmayan kurallar, kültürel varsayımlar ve her platformun kendine özgü özellikleri, kullanılan farklı platform sayısı arttıkça daha fazla olumsuz duygunun yaşanmasını tetikliyor olabilir.
  • Birden fazla platform kullanırken sosyal medya üzerinde uygunsuz bir harekette buluma ihtimali arttığı için kişi sık sık kendini utandıracağı durumlara düşüyor olabilir.

Araştırmacılardan Cesar G. Escobar-Viera, “Farklı sosyal medya platformlarını kullanmanın ve bu platformlardaki deneyimlerin insanlarda ne tür depresyon ve anksiyete rahatsızlıklarına yol açtığını belirlemek çalışmamızın bir sonraki adımını oluşturacak. Bu araştırmanın mümkün olduğunca kişisel sağlık müdahaleleri geliştirmek ve uygulamak için faydalı olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Futurity, Pittsburgh Üniversitesi

Pittsburgh Üniversitesinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, kişileri kullandığı sosyal medya uygulaması sayısı arttıkça depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklarla karşılaşma oranı artıyor. En popüler 11 sosyal medya kanalı: Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, Snapchat, Reddit, Google Plus, Tumblr, Vine, Pinterest ve LinkedIn göz önünde bulundurularak yapılan araştırmada, bu kanalların 7'den fazlasını kullanan kişilerin depresyon ve anksiyeteye yakalanma ihtimalinin, iki ve daha az sosyal medya kanalı kullanan kişilere göre üç kat daha fazla olduğu belirlendi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği