Sibernetik helikopter böcekleri

Ar-Ge şirketi Draper böcekleri ışıkla kontrol edebilen, entegre enerjili bir mikro 'sırt çantası' geliştiriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ne kadar uğraşırsak uğraşalım, gerçek bir böcek kadar yetenekli ve çok işlevli bir robot üretebilmemiz çok uzun zamanımızı alacak. Bu yüzden bilimciler gerçek böcekleri teknoloji ile birleştirmenin bir yolunu arıyor. Geçtiğimiz dönemde böceklerin beynine elektrik sinyalleri göndererek dilediğimi hareketleri yaptırabiliyorduk ancak bu uygulama, gerçek dünyada çok kullanışlı olmayan bir işlem.

Şimdi ise Ar-Ge şirketi Draper’ın mühendisleri sibernetik bir helikopter böceği geliştirerek bu teknolojiyi yeni alanlarda kullanmak istiyor. Geçmişte geliştirilen benzer devreler fazla ağır olduğu için, helikopter böceği gibi hafif böceklere takılamıyordu. Bu sebeple daha çok, büyük kın kanatlılar bu tarz çalışmalarda kullanılıyordu. Bu uygulamada ise daha hafif malzemeler kullanıldı ve güç kaynağı olarak güneş paneli eklendi. Böylece ağır bir batarya kullanmaya gerek kalmadı. Bu da böceklerin, kontrollü ortamlar dışında, doğada kullanılabilmesine imkan sağlıyor.

Draper bu projeyi başarıyla hayata geçirdiğinde, optogenetik uyarımlar sayesinde helikopter böcekleri küçük yükleri taşımak ya da gözetleme amacıyla kullanılabilecek. Hatta bal arılarının da bu yöntemle bitkileri daha etkili bir şekilde döllemesi sağlanabilir.

Elektrot yerine ışıkla kontrol

Bilimciler helikopter böceklerini kontrol etmek için genetik yapılarını değiştirmenin bir yolunu geliştiriyor. Böylece böceklerin sinir sistemi ışığa duyarlı bir şekilde kontrol edilebilecek.

Çalışmadaki bir başka büyük gelişme ise elektrotlar ile bir nevi güç kullanarak kasları hareket ettirmenin aksine, optrotlar yardımıyla özel bir yönlendirme nöronunun ışıkla aktif edilmesi. Bu yönlendirme nöronları helikopter böceğinin sensörleri ve kasları arasında bir köprü görevi görüyor. Böylece böcekler çok daha etkili bir şekilde kontrol edilebiliyor.

Kaynak: IEEE Spectrum

Bilimciler gerçek böcekleri teknoloji ile birleştirmenin bir yolunu arıyor. Geçtiğimiz dönemde böceklerin beynine elektrik sinyalleri göndererek dilediğimi hareketleri yaptırabiliyorduk ancak bu uygulama, gerçek dünyada çok kullanışlı olmayan bir işlem. Şimdi ise Ar-Ge şirketi Draper'ın mühendisleri sibernetik bir helikopter böceği geliştirerek bu teknolojiyi yeni alanlarda kullanmak istiyor. Draper bu projeyi başarıyla hayata geçirdiğinde, optogenetik uyarımlar sayesinde helikopter böcekleri küçük yükleri taşımak ya da gözetleme amacıyla kullanılabilecek. Hatta bal arılarının da bu yöntemle bitkileri daha etkili bir şekilde döllemesi sağlanabilir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği