Ses dalgalarıyla beyin tedavisi

Ultrason ile beyin tümörünün tedavi edilmesi amacıyla kan-beyin bariyerini açan bilimciler bu yöntemi glioblastom tedavisinde kullandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

image

Paris’teki Piti-Salpêtrière Hastanesi nörocerrahlarından Alexandre Carpentier’e ait bir çalışma geçtiğimiz hafta Science Translational Medicine dergisi tarafından yayımlandı. Çalışmada doktorların, tekrarlayan glioblastom hastalarının kan-beyin bariyerinin normalde izin vermediği ilaçları ultrason kullanarak direkt olarak hastaya enjekte edebildiği görüldü.

Bu deneme Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışma ile benzerlik gösteriyor. Ancak Focused Ultrasound Foundation (Odaklı Ultrason Kurumu) çalışanı Neal Kassell, Carpentier’in denemesinin insanlarda kan-beyin bariyerinin tekrar tekrar açılmasının güvenli olduğunu gösteren ilk çalışma olduğunu belirtti. Bu başarı, Carpentier’in SonoCloud olarak adlandırdığı, beynin tümörlerden etkilenen bölgelerine ultrason gönderebilen küçük bir implant sayesinde elde edildi. Bu durum Sunnybrook’un kullandığı daha konsantre yaklaşımla ters düşüyor.

Glioblastom tümörünün yakınındaki beyin dokusuyla iç içe geçme özelliği göz önünde bulundurulduğunda bu yöntem, özellikle glioblastom hastaları için önemli bir avantaj sağlıyor. Hastalar ultrason yayıldığını algılayamıyor bile.

İlerleme, denemeler ve terapiler

Fareler üzerinde yapılan deneyler, sadece kan-beyin bariyerinin açılması ile Alzheimer ile ilişkilendirilen amyloid-β plağının hem sayıca hem de boyut olarak azaldığını gösterdi. Carpentier bunun insanlar üzerindeki etkinliğini gözlemlemek için deneylere başladı.

Kassel ultrason terapisi sayesinde kan-beyin bariyerinin tekrar tekrar ve geri çevrilebilir bir şekilde açılabilmesini ve bunun vücuda nüfuz etmeden, hedefli ve odaklı bir şekilde gerçekleştirilebilmesini umduğunu belirtiyor. Carpentier hala çalışma yapılması gerektiğinin farkında. Şu anda, direkt olarak enjekte edilen ilaçların tümör büyümesini durdurmada ve yeniden büyümeyi engellemede ne kadar etkili olduğunun test edileceği deneylerdeki bir sonraki adımı planlıyor.

SonoCloud Carpentier tarafından kurulan CarThera şirketi tarafından geliştirildi.

image

Nörocerrah Alexandre Carpentier, geliştirdiği SonoCloud adlı cihaz sayesinde, ultrason kullanarak beyin tümörlerini tedavi etmeyi başardı. Hastalar farkında bile olmadan beyne gönderilen ses dalgalarıyla kan-beyin bariyerini açan yöntem, uygulama kolaylığı açısından devrim niteliği taşıyor. Carpentier bu yöntemle glioblastom tümörlerinin büyümesini ve tümörlerin yeniden oluşmasını engellemek için çalışmalarına devam ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği