Şeklini ‘hatırlayabilen’ cisimler

MIT araştırmacılarının geliştirdiği mikrostereolitografi yöntemiyle üretilen mini yapılar, sıcaklıkla esnetildikten sonra ilk şekline geri dönebiliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

3D yazıcılar tıp bilimine şimdiden önemli katkılarda bulundu. Bu teknoloji sayesinde daha iyi protezler, yapay omurgalar hatta vücudun içini gözlemlemek için çok küçük kameralar yapabiliyoruz. Bir sonraki adım ise ilaç alma sürecini kökten değiştirmek.

Lazım olduğunda harekete geçen ilaçlar

MIT araştırmacıları yeni geliştirdikleri 3D yazıcı yöntemi ile belirli sıcaklıklarda şekil değiştirebilen çok küçük yapılar üretebiliyor. Böylece sadece hastanın ateşi yükseldiği zaman etkili hale gelecek ilaçlar üretilebilecek.

Ekip henüz ısıya duyarlı hapları geliştirmedi ancak bunun için gerekli teknoloji geliştiriliyor. Mikrostereolitografi adı verilen 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile çeşitli ısı koşullarına göre sertleşen ya da yumuşayan özel bir polimer karışımını birleştiren ekip belirli bir şekli ‘hatırlayabilen’ küçük yapılar oluşturmayı başardı.

Bu küçük yapılar belirli bir sıcaklıkta belirli bir şekilde üretilip bu halde ‘kilitlenebiliyor’. Daha sonra sıcaklığı değiştirilerek farklı şekiller verilebilen yapılar, bir başka sıcaklıkta tekrar orijinal şekillerine dönüşecek şekilde hazırlanabiliyor. Yazdırılan nesneler ayrıca orijinal boyutlarının üç katına kadar kırılmadan esnetilebiliyor.

Araştırmacılardan Qi Kevin Ge ürettikleri nesnelerin zaman içerisinde şekil değiştirip orijinal formuna dönmesini dördüncü boyut olarak değerlendiriyor. Ge’ye göre mikrostereolitografi, 3 boyutlu yazıcı teknolojisine zamanı da ekleyerek 4 boyutlu baskı yapılmasını sağlıyor.

Saç teli hassasiyetinde üretim

Yeni baskı süreci çözünürlük konusunda o kadar üstün ki insan saçı inceliğinde yapılar oluşturulabiliyor. Bu teknolojinin pek çok farklı uygulama alanı olabileceği düşünülüyor. Ekip bu yöntemle biyomedikal cihazlar, şekil değiştirip güneşin konumunu takip eden güneş enerjisi panelleri ve havacılık malzemeleri üretmeyi hedefliyor. Ancak henüz çalışmalar bu seviyelere ulaşmış değil.

CqyrZn7WAAAH9cz

Yine de çalışmalarda hızla ilerleme sağlanıyor. Ekip şimdilik bu teknolojiyi kullanarak Eyfel Kulesi’nin oldukça detaylı mini bir kopyasının yanı sıra küçük nesneleri tutup taşıyabilen bir araç üretti. Bu araç özellikle taşıdığı nesneleri çok az güç uygulayarak kavraması açısından önemli. Böylece çok hassas nesneler de hiçbir şekilde zarar görmeden taşınabiliyor.

Kaynak: MIT News, Engadget

Mikrostereolitografi adı verilen yöntemle 3D yazıcılardan çok yüksek çözünürlüklü küçük nesneler üreten MIT araştırmacıları, bu nesnelerin şeklini sıcaklığa bağlı olarak değiştirebiliyor. Kendi boyutunun üç katına kadar esnetilebilen maddeler daha sonra uygun sıcaklıkta tekrar orijinal boyutuna geri dönebiliyor. Isı ile tetikleme özelliğinin ilaç üretiminde kullanılması ve hastanın yuttuğu ilacın sadece ateşi yükseldiğinde harekete geçmesi planlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği