Şehirler otonom araçlara hazır değil

Looking Down At Downtown Intersection with Cars
Otonom araçların şehirlere ne gibi bir etkisi olacağını araştıran bilimciler pek çok yeni düzenleme gerektiğine dikkat çekiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Otonom araçlar hayatımıza girdiğinde pek çok şeyin kolaylaşacağı aşikar. Çocukların okuldan alınması, doğal kaynakların hızla tüketilmesi, ölümcül araba kazaları gibi can sıkıcı şeyler ortadan kalkacak. Bunlar kulağa hoş geliyor tabii ki. Ama Illinois Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılara göre otonom araçların etkileri çok daha büyük olacak. Bilgisayarlar direksiyon başına geçince, kaldırımlardan bina tasarımlarına şehir düzeninden yaşam tarzlarımıza kadar her şey değişime uğrayacak.

Sürücüsüz araçların şehirlerde yaratacağı olumlu ve olumsuz etkileri araştırıyoruz. Haberlerde sürekli otonom araçlara rastlıyoruz ama kimse bunların olası etkilerinden bahsetmiyor.
(Mimar Marshall Brown / Illinois Teknoloji Enstitüsü)

Şehir planlamacılarına büyük iş düşüyor

Düşünülmesi gereken ayrıntıların listesi sonsuz gibi. Örneğin otonom araçların kendilerini nasıl park edeceklerini bilmiyoruz. Şehir merkezlerine otoparklar inşa etmeye başlamalı mıyız? Park etmek gerekli olacak mı? Araçtan araca kablosuz iletişim arabaların daha yakın şekilde bir arada durmalarını sağlıyor ama bu sefer de arabaları sokaklara nasıl sığdıracağımız sorunu ortaya çıkıyor.

Araçlar kendi başlarına hareket edecekleri için trafik ışık ve işaretlerine gerek kalmayacak. Bu durum şehirleri güzelleştirirken yaya güvenliği, hız limiti, yol tasarımı gibi sorunları da beraberinde getirecek. Peki bu araçları kim satın alacak ve kullanacak? Kullanımda değilken araçlar nerede duracak? Banliyölerdeki park alanlarında mı?

Bu teknolojinin başka bir örneği olmadığı ve hızla gelişmekte olduğu düşünüldüğünde bunun kolay bir iş olmadığı oldukça açık. Mesela araştırmacılar otonom araçların trafik hacmine nasıl etki edeceğini bilmiyorlar. Marshall “Çok çeşitli senaryolar var. Örneğin ortak araç kullanımı trafiği büyük ölçüde azaltabilir böylece caddeler ve park alanları küçültülür. Ancak araçlar hiç olmadıkları kadar ucuz olursa bu da izdihama yol açabilir.”

Brown, bu teknolojinin aracı olmayan ya da toplu taşıma kullanmak zorunda olan kişiler için ekonomik imkanlar sağlayacağı konusunda umutlu. Illinois Teknoloji Enstitüsü’nden Ulaştırma Mühendisliği Asistanı Lili Du ise “Otonom araç kullanımı cadde genişliğini azaltabilir böylece park şeritleri, otoparklar ve garajlar ortadan kalkabilir” diyerek bu durumun ekolojik getirilerinden bahsediyor.

Otonom araçlar şüphesiz hayatı çok farklı yönlerde değiştirecek. Bu değişim aşamasında, daha önceden akıl edilemeyen problemlerin ortaya çıkması oldukça mümkün. Bu sebeple, yollarımızı bilgisayarlara teslim ederken oldukça temkinli olmak gerekiyor. Otonom araçların kısa süre içinde hayatımıza girmeyecek olması belki de bize daha fazla hazırlanma imkanı vereceği için iyi bir işaret olarak görülebilir.

Otonom araçlara dair her gün yeni bir gelişme yaşanıyor ancak dünyanın birçok şehri sadece insanların kullanacağı araçlara göre tasarlanmış durumda. Şehirlerin otonom araçlara hazırlanması, bu tip araçların şehir trafiğine hazırlanmasından daha fazla zaman alabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği