Savunmaya en çok para harcayan ülkeler

Hindistan askeri harcamalarındaki artışla Fransa'yı geçerek dünyada bu alanda en fazla harcama yapan beş ülke arasına girdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Hindistan askeri harcamalarındaki artışla Fransa’yı geçerek dünyada bu alanda en fazla harcama yapan beş ülke arasına girdi. Askeri harcamaların dengesi her geçen yıl Asya’ya doğru kayıyor.

Hindistan’ın savunma harcamaları 2017’de yüzde 5,5 artışla 63,9 milyar Dolar’ı buldu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre geçtiğimiz yıl tüm dünyada toplam askeri harcama miktarı yüzde 1,1 arttı ve 1,74 trilyon Dolar’a ulaştı. 2012-2016 arasında genellikle durağan geçen askeri harcamalar geçtiğimiz yıl Soğuk Savaş döneminden bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.

Öte yandan en fazla gücü elinde bulunduran bölgelerse değişiklikler göze çarpıyor. SIPRI Silahlanma ve Askeri Harcama programı araştırmacısı Dr. Nan Tian “Küresel seviyede askeri harcamanın ağırlığı Avro-Atlantik bölgesinden uzaklaşıyor.” diyor.

Çin’e ayak uydurma çabası

Hindistan’ın savunma harcamalarındaki artışın bir çok sebebi var. Öncelikle Asya’daki jeopolitik gerilimler ve ülkelerin Kuzey Kore’den gelebilecek olası bir saldırıya karşı savunma ihtiyacı harcamaları artırıyor. Ayrıca Çin’in sürekli büyüyen askeri yatırımlarına karşı bölgedeki ülkeler savunmaya yatırım yapma baskısını üzerinde hissediyor. Pekin’in küresel askeri harcamadaki payı 2008’de yüzde 5,8’den 2017’de yüzde 13’e fırladı.

Hindistan’ın askeri harcamalarının önemli bir bölümünü, ordudaki 1,4 milyon muvazzaf askerin yanı sıra 2 milyonun üzerindeki emekli askerin maaşları oluşturuyor. Ülkede askeri harcamaların sadece yüzde 14’ü askeriyenin modernleştirilmesine harcanırken yüzde 63’ü maaşlara gidiyor.

Rusya’nın ekonomik kısıtlamaları

Küresel olarak savunma harcamalarında artış yaşanmasına rağmen Rusya’da geçtiğimiz yıl ciddi bir düşüş gözlendi. Daima en fazla savunma harcaması yapan beş ülke arasında yer alan Rusya 2008-2016 arasında da harcamalarını düzenli bir şekilde artırmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl ülkedeki askeri harcamalar yüzde 20 azalarak 66,3 milyar Dolar’a düştü. Bu 1998’den bu yana ülkedeki askeri harcamalarda yaşanan ilk düşüş olarak kayıtlara geçti.

SIPRI araştırmacısı Siemon Wazeman “Askeri modernleşme halen Rusya için önemli bir öncelik konumunda. Ancak askeri bütçe, ülkenin 2014’ten bu yana yaşadığı ekonomik problemler yüzünden kısıtlanmış durumda.” diyor. Rus ekonomisi düşen petrol fiyatlarından ve Batı’dan gelen yaptırımlardan etkileniyor. Böylesine keskin bir bütçe kısıtlaması Suriye’dekiler de dahil olmak üzere ülkenin askeri operasyonları üzerinde etki edecektir.

Wazeman “Rusya halen büyük bir güç olduğunu gösterme ihtiyacı duyuyor. Bu yüzden Suriye’deki gibi bazı operasyonlarda yer almak istiyor. Ancak bu operasyonların maliyeti de ciddi şekilde azalacaktır.” diyor.

En fazla askeri harcama yapan beş ülke arasındaki hareketliliğe rağmen ABD’nin bu alandaki liderliği sarsılmaz bir şekilde yerini koruyor. Toplam küresel harcamaların yüzde 35’ini gerçekleştiren ABD, listede kendisinden sonra gelen yedi ülkenin toplamından daha fazla askeri harcama yapıyor.

Kaynak: World Economic Forum

Hindistan askeri harcamalarındaki artışla Fransa'yı geçerek dünyada bu alanda en fazla harcama yapan beş ülke arasına girdi. Çin'in sürekli büyüyen askeri yatırımlarına karşı bölgedeki ülkeler savunmaya yatırım yapma baskısını üzerinde hissediyor. Kuzey Kore'den gelebilecek olası bir saldırıya karşı savunma ihtiyacı da harcamaları artırıyor.

Küresel olarak savunma harcamalarında artış yaşanmasına rağmen Rusya'da geçtiğimiz yıl ciddi bir düşüş gözlendi. Rus ekonomisi düşen petrol fiyatlarından ve Batı'dan gelen yaptırımlardan etkileniyor.

En fazla askeri harcama yapan beş ülke arasındaki hareketliliğe rağmen ABD'nin bu alandaki liderliği sarsılmaz bir şekilde yerini koruyor. ABD, listede kendisinden sonra gelen yedi ülkenin toplamından daha fazla askeri harcama yapıyor.

2 Yorum

  • Bence bu savunma değil, silahlanma harcamaları. Hepimizin bildiği gibi en büyük silah harcamalarına ayrılan payla bizi şaşırtmayan tek ülke ise…..:)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği