Sansürcü ülkelere IP yok

IP tahsis organizasyonu Afrinic, interneti engelleyen ülkelere bir yıl boyunca yeni IP adresi verilmemesi kararı almayı düşünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

2011’de, Mısır’da gerçekleşen protestolar sırasında, internet üzerinden haberleşen protestocuları engellemek isteyen yönetim, tüm ülkede internet erişimini engellemişti. O zamana kadar, tüm ülkede interneti engellemenin mümkün olmayacağını düşünen hükumetler, bu örneğin ardından kendilerini interneti kısıtlama konusunda eğitmeye başladı. Sonraki yıllarda pek çok ülkede kısmen ya da tamamen internet engeli uygulandığına şahit olduk.

Pek çok engelin amacı etnik ya da politik grupların eylemlerini kısıtlamak olsa da bazı ülkelerde ‘sınavlarda kopya çekilmesini engellemek‘ gibi amaçlarla internet erişimine engeller getirildi. Bu olayların üzerinde Birleşmiş Milletler tarafından bu eylemin yasaklanmasına karar verildi. Rusya, Çin, Hindistan ve Kenya gibi ülkelerin itirazlarına rağmen bu interneti tamamen engellemek yasaklandı.

Afrinic konuya el attı

Ne var ki, bu yasağa rağmen internet erişimini engelleyen yönetimlere karşı herhangi bir yaptırımda bulunmak mümkün değil. Birleşmiş Milletler sadece kınamakla yetiniyor. Bu duruma son vermek isteyen IP tahsis organizasyonu Afrinic, interneti engelleyen ülkelere bir yıl boyunca yeni IP adresi verilmemesi kararı almayı düşünüyor.

Afrinic, dünyada ülkelere IP hizmeti sağlayan beş organizasyondan birisi ve Afrika’daki tüm ülkelere IP hizmeti veriyor. Özellikle Afrika’daki baskıcı yönetimlerin sıkça başvurduğu bir yöntem olan internet engelleme, bu organizasyonun yaptırımlarıyla ilk kez engellenebilir.

Önce 1, devam ederse 5 yıl

Yeni öneriyle birlikte Afrinic, internet erişimini engelleyen ülkelere 12 ay boyunca hizmet vermeme kararı alabilecek. Bu yasak tüm hükumet kurumlarını ve hükumetle ilişkisi olduğu kanıtlanan kişileri kapsayacak. Ayrıca bu kurumlardan başka kurumlara adres alanı transferi de mümkün olmayacak.

Eğer ülke, interneti engellemeyi sürdürürse, hizmet vermeme durumu da uzayacak. Bir ülke, 10 yıl içerisinde üç kez ya da daha fazla interneti keserse, hizmet alamadığı süre 5 yıla çıkartılacak. Özellikle son dönemlerde ülke çapında internet hizmetlerinin kesilmesinin ardından gündeme gelen bu yaptırım, internet altyapısı topluluğunun endişelerini de bir miktar giderebilir.

Kaynak: The Register

İnternet erişimini engelleyen yönetimlere karşı herhangi bir yaptırımda bulunmak mümkün değil. Birleşmiş Milletler sadece olayı kınamakla yetiniyor. Bu duruma son vermek isteyen IP tahsis organizasyonu Afrinic, interneti engelleyen ülkelere bir yıl boyunca yeni IP adresi verilmemesi kararı almayı düşünüyor. Afrinic, dünyada ülkelere IP hizmeti sağlayan beş organizasyondan birisi ve Afrika'daki tüm ülkelere IP hizmeti veriyor. Özellikle Afrika'daki baskıcı yönetimlerin sıkça başvurduğu bir yöntem olan internet engelleme, bu organizasyonun yaptırımlarıyla ilk kez engellenebilir. Yeni öneriyle birlikte Afrinic, internet erişimini engelleyen ülkelere 12 ay boyunca hizmet vermeme kararı alabilecek. Bu yasak tüm hükumet kurumlarını ve hükumetle ilişkisi olduğu kanıtlanan kişileri kapsayacak. Ayrıca bu kurumlardan başka kurumlara adres alanı transferi de mümkün olmayacak. Eğer ülke, interneti engellemeyi sürdürürse, hizmet vermeme durumu da uzayacak.

2 Yorum

  • Özgür düşünce ve kısıtlamasız hayat için evet güzel bir düşünce. Arkasında durabilecekleri böyle fikirler olduktan sonra biyerlere gelinebilir. Ancak malesef özellikle ülkemizde pek de etkisi olacağını düşünmüyorum. Kısa vadede zararını gör(e)meyen yöneticilerimiz sayesinde uzun vadede çok büyük sıkıntılara düşebiliriz bence.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği