Sanal gerçeklik kafesi açmak için 7 iş fikri

Venture Beat, sanal gerçeklik kafesi açmak isteyenler için çeşitli tavsiyeler veriyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Neredeyse son 30 yıldır internet kafeler hem ülkemizde hem de dünya genelinde önemli bir yer buldu. Bu mekanlar evinde internet bağlantısı olmayanlara siber dünyanın kapısını araladı. Günümüzde ise sanal gerçeklik teknolojisinin astronomik büyümesiyle sektörü değiştirmeyi planlayan yeni iş modeli geliyor: sanal gerçeklik kafeleri.

Venture Beat, sanal gerçeklik kafesi açmak isteyenler için derlediği 7 iş fikrini şu şekilde sıralıyor:

1. Sanal gerçeklik oyunları

2025’e kadar 45 milyar Doları bulacağı öngörülen sanal gerçeklik oyun sektörünü görmezden gelmek mümkün değil. Başka türlü sanal gerçeklik deneyimlerini müşterilerinize sunuyor olsanız bile işletmenizi sanal gerçeklik oyun salonu hale getirmek gün içinde istikrarlı bir oyuncu ve dolayısıyla gelir akışını sağlayacaktır.

Fiyatının yüksekliğinden dolayı birçok oyun sever bırakın onu çalıştıracak üst seviye bir bilgisayar almayı, düzgün bir sanal gerçeklik gözlüğü dahi alamıyor. Evinde sanal gerçeklik sistemi olmayan ama bu teknolojiye ilgisi olan büyük bir kitle var. Mahalle ya da bölgesel düzeyde bir sanal gerçeklik oyun salonu açmak bu kitleyi çekecektir.

Bununla birlikte kafenizi belli bir tema üzerine kurabilirsiniz. Örneğin Japonya’daki anime odaklı Animate Cafe Shops turistler için odak noktası haline gelmiş durumda. Büyük ilgi, kafenin piyangoyla rezervasyon vermeye başlamasına neden oldu. Sanal gerçeklik yalnızca görsel açıdan içine çeken bir deneyim değildir. Aynı zamanda bir fiziksel deneyimdir. Oyuncuların elini kolunu sallayabileceği ve hareket edebileceği bir alana ihtiyacı var. Her oyuncunun bunu rahatlıkla ve güvenli şekilde yapabileceği alan oluşturmak bir öncelik olmalı.

Fazladan alan oluşturmanın yanı sıra başlık, kulaklık, kumanda, joystick gibi oyun için gerekli donanımları almanız gerekiyor. İşletmenizi ucuz şekilde donatmanın bir yolu yok. Birçok işletmeci küçük başlayıp, işler büyüdükçe yeni masalar açmayı tercih ediyor.

2. Sanal gerçeklik kaçış odaları

Kaçış oyunlarını muhtemelen biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için kısaca anlatalım: Maksimum sayısı odaya göre değişmekle birlikte arkadaşlarınızla bir odaya kitleniyorsunuz. Bu odadaki mantık problemlerini, bilmeceleri çözerek ve gizli nesneleri bularak odadan çıkmaya çalışıyorsunuz.

Sanal gerçeklik kaçış odaları ise neredeyse aynı konseptte. Tek farkı, problemlerin bilmecelerin ve gizli nesnelerin sanal ortamda olması. Hala daha bir odaya arkadaşlarınızla kitlisiniz ama bu sefer amaç sanal ortamdaki problemleri çözmek. Bu oyunlar yalnızca içine çeken bir deneyim sunmakla kalmıyor aynı zamanda etkileşimi arttırıyor. Bununla birlikte bu tarz kaçış odaları yalnızca oyun sevdalılarının değil daha geniş bir kesimin ilgisini çekiyor.

Bu sanal gerçeklik kaçış odalarına göre yapılmış bazı oyunlar bulunuyor. Ancak kendinize özgü bir sanal gerçeklik kaçış odası tasarlamak isterseniz işte o zaman kesenin ağzını biraz açmanız gerek.

3. Sanal gerçeklik tabanlı personel eğitimi

Sanal dünyada personel eğitiminin önemi küçük ve büyük şirketlerce tanınmaya başlanıyor. Sanal gerçeklik kafesi sahibi olarak bu alana girebilir ve eğitim için şirketlere tesisinizi kiralayabilirsiniz. Şirketler gün geçtikçe personel eğitimi programlarına sanal gerçekliği de dahil etme ihtiyacını fark ediyorlar. Ancak birçok şirket kendi bünyesinde bunu yapacak donanıma sahip değil.

Bağımsız geliştiriciler farklı endüstriler için sanal gerçeklik eğitim yazılımı geliştirdikçe, sanal gerçeklik eğitim tesislerine istek daha da artacak. Şirketler kendi eğitim programlarını getirecekleri için sizin tek sağlamanız gereken donanım ve temel düzeyde destek olacak.

Sanal gerçeklik kafenizin servislerine ‘personel eğitim tesisi’ eklemek kurumsal müşterileri ve dolayısıyla onların çalışanlarını kafenize çekebilir.

Personel eğitim tesisi olmanın temel dezavantajı kafenizin oldukça büyük bir gruba hizmet verecek sayıda sanal gerçeklik gözlüğü ve bilgisayara sahip olmasını gerektirmesi. Ancak bu donanım sayısını arttırmanın getireceği masraflar, servisin kurumsal müşteriler arasında duyulmaya başlamasıyla amorti edebilir.

4. Sanal gerçeklik tabanlı eğitim

Kafenizi eğitim için kiralamak aslında personel eğitiminden farklı değil. Sadece bu sefer personellerini eğitmeyi isteyen şirketleri hedeflemektense, öğrencilerini eğitmek isteyen okulları hedefliyorsunuz.

ABD ve Avrupa’daki birçok okul en azından bir miktar sanal gerçeklik donanımına sahip olsa da, çoğu yerde bulunmuyor. Elbette sınıf dolusu öğrencinin her gün işletmenizi doldurmasını beklememelisiniz. Ancak yılda birkaç kez okullar öğrencilerine sanal gerçeklik teknolojisini tanıtmak veya sanal gerçekliği kullanarak eğitim sağlamak için kafenize gelebilir. Bir miktar yaratıcı pazarlama ile bölgenizdeki okullara sanal gerçeklik kafenizi tanıtabilir ve ihtiyaçları olan sanal gerçeklik hizmetlerini sağlayabilirsiniz.

Diğer fikirler gibi bu da küçücük bir sınıfa hizmet sağlamak için bile birçok sanal gerçeklik donanımı gerektiriyor. Yine de, deneyimi eğlenceli ve öğretici yapabilirseniz bu denenmemiş alan size kâr sağlayabilir.

5. Sanal gerçeklik atölyesi

Eğer sanal gerçeklik teknolojisi için bir tutkunuz varsa, yerel şirketlere bu teknolojiyi tanıtmak için atölyeler düzenleyebilirsiniz. Sanal gerçeklik teknolojisinin nasıl çalıştığını anlatarak ve göstererek kafenize yeni bir hizmet ve gelir akışınıza yeni bir kaynak ekleyebilirsiniz. Hedef kitleniz ürün yelpazesine veya işlemlerine sanal gerçeklik eklemek isteyen küçük ve orta boyuttaki işletmeler olmalı.

Bu atölyeleri düzenlemek için sıradan bir sanal gerçeklik kullanıcısından daha fazla şey bilmeniz gerekiyor. Programlama üzerine bir diploma şart olmasa da, donanım ve yazılımın nasıl çalıştığını gösterebilmeli ve şirketlerin bu teknoloji iş modellerine nasıl entegre edebilecekleriyle alakalı yeni fikirler sunabilmelisiniz.

6. Sanal gerçeklik etkinlikleri

Kafeniz eğer bir büyükşehirde yer alıyorsa, kendi sanal gerçeklik etkinlikleri için yer arayan şirketler bulabilirsiniz. Bu şirketler kendi sanal gerçeklik içeriğine ve topluluğuna sahip olacak. Ve ihtiyaçları olan şey bunu birleştirecek bir mekan. Sanal gerçekliğin pazarlama potansiyeli daha da açık hale geldikçe daha fazla şirket müşterilerini etkilemek için sanal gerçeklik sunumları yapacaktır.

Kurumsal etkinliklerin yanı sıra özel partileri de ağırlayabilirsiniz. Doğum günleri, bağış toplama etkinlikleri ve terfi kutlamaları kafenize müşteri çekmek için oldukça güzel fırsatlar. Yapmanız gereken bu etkinlikler için hazır olduğunuzu gösteren reklamlar hazırlamak. Ayrıca çok oyunculu turnuvalar, 3 boyutlu konserler ve galaksi turu gibi kafenizi farklılaştıracak ve müşteri çekecek değişik fikirleri de göz ardı etmemelisiniz.

Özel sanal gerçeklik etkinliklerinin tek dezavantajı, kurumsal etkinliklerdekinin aksine içeriği sizin sağlayacak olmanız. Sanal gerçeklik içerikleri artıyor olsa da hala daha çok çeşitlenebilmiş değil.

7. Olanaklar

Bazen en iyi çözümler en kolay olanıdır. Sunduğunuz içerikten veya müşterinizden bağımsız olarak, ayrıca sunduğunuz olanaklar ile güçlü bir gelir kaynağı elde edebilirsiniz.

İçecek ve yiyecekler, doküman yazdırma ve taratma gibi basit görünen şeyler her müşterinin isteyebileceği ve para ödemeye hazır olduğu şeylerdir.

Sonuç olarak, sanal gerçeklik kafeleri muhtemelen sarsıcı bir yenilik sağlamayacak ancak bu oldukça kârlı bir iş olmayacağı anlamına gelmiyor. Sanal gerçeklik halk tarafından daha da benimsendikçe müşteriler bu teknolojinin ne olduğunu merak edip denemek isteyeceklerdir. Eğer uygun fiyatlı bir şekilde sanal gerçeklik oyunlarına, videolarına veya eğitim içeriğine bu potansiyel müşterileri bağlayabilirseniz 37,5 milyar Dolarlık sanal gerçeklik sektöründen bir parça da siz kazanabilirsiniz.

Kaynak: VentureBeat

Neredeyse son 30 yıldır internet kafeler hem ülkemizde hem de dünya genelinde önemli bir yer buldu. Bu mekanlar evinde internet bağlantısı olmayanlara siber dünyanın kapısını araladı. Günümüzde ise sanal gerçeklik teknolojisinin astronomik büyümesiyle sektörü değiştirmeyi planlayan yeni iş modeli geliyor: sanal gerçeklik kafeleri.

2025 yılına kadar 45 milyar Dolar değerine ulaşacağı öngörülen sanal gerçeklik oyun sektörünün yanı sıra sanal gerçeklik kafeleri farklı gelir kaynakları da sağlayabilir. Venture Beat, sanal gerçeklik kafesi açmak isteyenler için derlediği 7 iş fikrini şu şekilde sıralıyor:

1- Sanal gerçeklik oyunları

2- Sanal gerçeklik kaçış odaları oluşturmak.

3- Şirketlere sanal gerçeklik tabanlı personel eğitimleri vermek.

4- Okullara sanal gerçeklik tabanlı eğitim vermek.

5- Sanal gerçeklik atölyesi düzenlemek.

6- Sanal gerçeklik etkinlikleri düzenlemek

7- Kafenizde yiyecek içecek gibi farklı olanaklar sunmak.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği