Sanal gerçeklik evreninde tavuklar

Austin Stewart, 'Second Livestock' adını verdiği projesiyle, küçük bir kap içinde hareket eden tavuklara özgürce dolaştıklarını düşündürmeyi amaçlıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

-Kim sanal gerçeklik gözlüğü ister?

– Gıt gıt gıdak!

-Bunu evet olarak kabul ediyorum.

Son yıllarda insanlar hayvanların refahını daha çok ciddiye almaya başladı ve artık hayvanlara karşı davranışlarda ciddi değişiklikler görmeye başlıyoruz. Peki insanların tüketmesi için beslenen hayvanlar söz konusu olduğunda nasıl bir çözüm ortaya koymak gerekir? Daha geniş gezinme alanları? Serbest dolaşma? Matrix?

Iowa State Üniversitesi’nden Austin Stewart, ‘Second Livestock‘¹ adını verdiği projesiyle, küçük bir kap içinde hareket eden tavuklara özgürce dolaştıklarını düşündürmeyi amaçlıyor. Bu da tavukların kafasına özel sanal gerçeklik gözlükleri takarak mümkün olacak (gülmeyin). Bu ‘Tavukulus Rift’² sanal gerçeklik gözlükleri, tavukların daha güzel ve stressiz bir ortamda gezindiklerini düşünmelerini sağlayacak (gülmesenize).

Amaç hayvanların şartlarına dikkat çekmek

“Bu şaka değil mi?” diye soruyor olabilirsiniz. Aslında evet ancak öyle boş bir şaka değil. Stewart bu projeyi, insanların hayvan refahına daha fazla önem vermesini sağlamak ve bu konuya dikkat çekmek için geliştirmiş. Bu proje ayrıca teknoloji olan ilişkimizi ve kaç kişinin, bilimcilerin böyle bir çalışmada bulunacağına inanacağını sorgulamak için hazırlanmış. Stewart, bu projeyi hayata geçirmek isteyen herkesle birlikte çalışmak isteyeceğini söylüyor.

Stewart, gazeteci Liz Dwyer’ın kendisiyle yaptığı röportajda “Sunumlarımda projeyi mümkün olduğunca ciddi bir şekilde anlatmaya çalışıyorum. Böylece dinleyenler ciddi olup olmadığımdan emin olamıyor. Pek çok kişi ‘bu sahte’ diyor ama daha sonra Second Livestock teknolojisini deneyebileceklerini söylediğimde konuyla ilgilenmeye başlıyorlar. Tam bu noktada, izleyenlerin yüzünü görmek oldukça güzel bir deneyim.” şeklinde konuştu.

Kaynak: IFLScience

1- Second Life (İkinci Hayat) adlı rol yapma oyununa gönderme olarak Second Livestock (İkinci Besi Hayvanı) adı kullanılmış.

2- Orijinal metinde, Oculus Rift’e gönderme olarak Cockulus Rift (cock=horoz) adı kullanılmış.

Iowa State Üniversitesi'nden Austin Stewart, 'Second Livestock' adını verdiği projesiyle, küçük bir kap içinde hareket eden tavuklara özgürce dolaştıklarını düşündürmeyi amaçlıyor. Bu da tavukların kafasına özel sanal gerçeklik gözlükleri takarak mümkün olacak. Bu 'Tavukulus Rift' sanal gerçeklik gözlükleri, tavukların daha güzel ve stressiz bir ortamda gezindiklerini düşünmelerini sağlayacak. Besi hayvanlarının yaşam koşullarına dikkat çekmek için hazırlanan bu proje uygulamaya geçirilmeyecek. Amaç hayvanların refahına daha fazla önem verilmesi ve bu konuda insanların bilinçlendirilmesi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği