Sanal beslenme ile gerçek zayıflama

Araştırmacılar dile uygulanan ısı değişikliği ve elektrik akımı ile insanların yemek yediklerini düşünmesini sağlamayı başardı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kabul edelim ki çoğumuz yemek yemeyi seviyoruz. Dünya çapında yemek yemeye dayanan pek çok bayram ve kutlama etkinliği düzenleniyor. Ancak bu sevgimiz bize fazla kilo olarak geri dönüyor. Bu durum da zayıflama endüstrisinin her geçen gün büyümesine yok açıyor.

Çözümlerden birisi diyet yapmak ama yemeyi seven bir insan için diyet yapmak oldukça zor bir hale geliyor. Teknoloji bu alanda yardımcı olmak için çeşitli yöntemler sunuyor. Günlük aktiviteyi takip eden giyilebilir cihazlar, aldığınız kalorileri hesaplamaya yardımcı olan mobil uygulamalar ve hatta dijital tabaklar gibi pek çok farklı yöntem, zayıflamamıza yardımcı olmak istiyor. Şimdi bu teknolojilerin arasına sanal gerçeklik de ekleniyor.

Sanal gerçekliği kullandıkça beyinlerimizin aslında kandırılmaya ne kadar müsait olduğunu fark ediyoruz. Gördüğümüz sanal gerçeklik görüntüsü çizgi film gibi bir dokuya sahip olsa bile beynimiz o görüntüyü gerçek zannedip ona göre tepki veriyor. Yine de beynimiz gerçek bir hamburgeri yemenin, sanal hamburgeri yemekten farklı olduğunu ayırt edebilecek kadar akıllı.Teknoloji tam olarak burada devreye giriyor.

Isı ve elektrikle yeme simülasyonu

Araştırmacılar elektrik akımı ya da ısı ayarı ile bir insanın dilinde farklı tat ve yiyecek dokularının taklit edilebildiğini keşfetti. New Scientist’e göre elektrik akımının gücü, dijital yemeğin sertliğini kontrol etmeye yarıyor. Uyarım süresi artırıldığında ise çiğneme hissi oluşturulabiliyor.

Tad alma duyusu için ise, dilin ucundaki noktaların ısısının hızlı bir şekilde değiştirilmesi şekerli bir yiyecek yeniyormuş hissi oluşturuyor. Benzer bir şekilde, katılımcılar bu noktalar ısıtıldığında acı, soğutulduğunda ise naneli gibi bir his algıladıklarını ifade ettiler. Tüm bu hislerin bir arada kullanılması ile insan beyni yemek yediği hissine kapılabilir.

Bu tekniğin gerçekten kilo verme amaçlı olarak kullanılması için biraz daha beklememiz gerekiyor. Büyük ihtimalle en büyük sorun insanları gerçek bir yiyecek yerine sanal olanı denemeye ikna etmek olacak. Ancak gerçek bir problemin sanal bir yöntemle çözüldüğü günlerin yaklaştığını düşünmek heyecan verici.

Kaynak: Digital Trends

Günümüzün en büyük problemlerinden birisi ihtiyaç duyduğumuzdan fazla yiyecek tüketip kilo almak. Bunu engellemek için çalışma yürüten araştırmacılar, yeme hissinin bir simülasyonunu oluşturmanın yöntemini keşfetti. Dil üzerinde uygulanan ısı değişikliği ve elektrik akımları ile insanların farklı tatta ve dokuda yiyecekleri tükettikleri hissinin oluşturulabildiği görüldü. Bu teknoloji henüz kilo verme çalışmaları için kullanılmıyor ancak gelecekte canımız bir yiyecek çektiğinde gerçeği yerine sanalını yiyerek kilo almanın önüne geçebiliriz.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği