Sahte habere en çok maruz kalan ülke Türkiye

Reuters Enstitüsü Dijital Haberler Raporu'na göre geçtiğimiz hafta içinde uydurma haberlere maruz kaldığını söyleyenlerin oranı Türkiye'de yüzde 49.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sahte bir haberi gerçeğinden ayırt etmek için yüksek seviyede medya okuryazarlığına sahip olmak gerek. Bu durum, küresel haber tüketimi konusunda yanlış bilgi ve güveni inceleyen Reuters Enstitüsü Dijital Haberler Raporu‘nun önemli bir tarafını oluşturuyordu. Pek de şaşırtıcı olmayan bir şekilde, haberlere karşı ilgisi fazla olan kişilerin, sahte haberler konusunda daha fazla endişeye sahip olduğu görüldü. Medya okuryazarlığı seviyelerinin yüksek olduğu yerlerde insanlar hiciv amaçlı yazılmış sahte haberleri ya da kötü gazetecilik örneği olarak yanlış aktarılan veya gerçekleri eğip bükerek sunan haberleri belirlemede daha başarılıydı.

Rapora göre, geçtiğimiz hafta içinde uydurma haberlere maruz kaldığını söyleyenlerin oranı Türkiye’de yüzde 49. Bu oran Türkiye’yi listenin en başına oturtuyor. Türkiye’yi yüzde 43’le Meksika ve yüzde 35’le Brezilya takip ediyor. ABD’nin de yüzde 31’lik oranla üst sıralarda yer aldığı görünüyor. Ülkede özellikle 2016 seçimleri sonrası yaşanan sahte haber krizlerinin ardından bu rakam çok şaşırtıcı değil. Asıl şaşırtıcı olan ise Brexit oylaması döneminde çok fazla yalan haber yayıldığı tartışmalarıyla çalkalanan Birleşik Krallık’ta yalan habere rastlama oranının yüzde 15 gibi düşük bir seviyede olması.

Yalan haberden nasıl korunuruz?

Günümüzde, özellikle sosyal medya kanalları aracılığıyla yalan haberler hızla yayılabiliyor. Bu tarz haberleri tespit etmek ve kamuoyuna doğru bilgi sunmak için çalışan Teyit.org, Yalansavar, Malumatfuruş ve Doğruluk Payı gibi organizasyonlar, şüpheli haberler hakkında daha sağlıklı bilgiler edinmenizi sağlayabilir. Siz de bu tarz sitelerin takip ettiği metodolojiyi izleyerek, internette karşılaştığınız haberlerin doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. Neredeyse her iki kişiden birinin her hafta yalan haberlerle karşılaştığı ülkemizde, sosyal medyada gördüğünüz her şeye inanmamakta fayda var.

Kaynak: Statista

Reuters Enstitüsü Dijital Haberler Raporu'na göre geçtiğimiz hafta içinde uydurma haberlere maruz kaldığını söyleyenlerin oranı Türkiye'de yüzde 49.  Bu oran Türkiye'yi listenin en başına oturtuyor. Türkiye'yi yüzde 43'le Meksika ve yüzde 35'le Brezilya takip ediyor. ABD'nin de yüzde 31'lik oranla üst sıralarda yer aldığı görünüyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği