Sahte Güneş ile sivrisinekle mücadele

Sivrisineklerin geceleri kısa süreliğine parlak beyaz ışığa maruz kalmasının da hayvanlarda gündüz etkisi yarattığı ve ısırmaların azaldığı görüldü.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sivrisinekler gündüzleri de aktif olmakla birlikte genellikle insanları geceleri ısırıyor. Notre Dame Üniversitesi araştırmacıları, sivrisineklerin geceleri kısa süreliğine parlak beyaz ışığa maruz kalmasının da hayvanlarda gündüz etkisi yaratacağını ve ısırmaların azalacağını düşündü. Yapılan deneyler bu düşünceyi haklı çıkardı.

Prof. Giles Duffield yönetimindeki araştırmacılar, Afrika’da sıtmanın yayılmasının en büyük sebeplerinden biri olan Anopheles gambiae türü sivrisinekler üzerinde çalıştı. Laboratuvar ortamında bir grup sivrisinek gece boyunca karanlık ortamda tutulurken, diğer grup gecenin başında 10 dakika boyunca parlak ışığa maruz kaldı ve daha sonra onlar da karanlıkta bırakıldı.

Daha sonra 12 saatlik gece süresi boyunca, her iki saatte bir sivrisineklerin insanların kollarını ısırma eğilimi incelendi. Gecenin dördüncü saatinde bile, başlangıçta ışığa maruz kalan sivrisineklerin, diğer gruba göre çok daha az ısırdığı görüldü.

İki saatte bir ışığı açmak ısırmaları engelliyor

Deneyin bir diğer versiyonunda ise sivrisinekler her iki saatte bir şiddetli beyaz ışığa maruz bırakıldı. Bu deneyde ısırmaların neredeyse tamamen ortadan kalktığı görüldü. Araştırmacılar ışık gece boyunca açık bırakılırsa, sivrisineklerin bir süre sonra bu duruma uyum sağlayacağını düşünüyor.

Şimdi bu bulguların Afrika’daki köylerde bulunan evlere ya da sivrisineklerle yayılan hastalıklara karşı savunmasız bölgelere uygulanabileceği düşünülüyor. Tabii geceleri her iki saatte bir parlak bir ışığın yanması ev halkının uykusunu da bölebilir. Bu sebeple araştırmacılar aynı etkinliğe, kırmızı ışık gibi daha az rahatsız edici olan dalga boylarında erişmeyi deneyecek.

Kaynak: New Atlas

Sivrisinekler gündüzleri de aktif olmakla birlikte genellikle insanları geceleri ısırıyor. Notre Dame Üniversitesi araştırmacıları, sivrisineklerin geceleri kısa süreliğine parlak beyaz ışığa maruz kalmasının da hayvanlarda gündüz etkisi yaratacağını ve ısırmaların azalacağını düşündü. Yapılan deneyler bu düşünceyi haklı çıkardı. Gece boyunca sadece 10 dakika güçlü beyaz ışığa maruz kalan sinekler 4 saatin sonunda bile daha az ısırırken, her iki saatte bir ışığa maruz kalan sinekler neredeyse hiç ısırmamaya başladı.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği