Sahra çölüne 37 yıl sonra kar yağdı

Cezayir'de Atlas Dağları ile Sahra Çölü'nün buluştuğu noktada yer alan Ain Sefra şehrine 37 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu haftanın başında, üzerine kar yağmış turuncu kum tepelerinin fotoğrafları internette yayılmaya başladı. Cezayir’in Ain Sefra şehrinin hemen dışında çekilen bu fotoğraflar çok güzel görünse de 2013’te sosyal medya üzerinde paylaşılan ve daha sonra sahte oldukları ortaya çıkan Suriye, İsrail ve Mısır fotoğraflarını akla getirdi.

Ancak Ain Sefra’da çekilen fotoğraflar, bölgede yaşayan amatör bir fotoğrafçı Karim Bouchetata tarafından çekildi ve tamamen gerçek. Independent’a konuşan Bouchetata “Çöle kar yağdığını görünce herkes çok şaşırdı. Bu çok nadir görülen bir olay. Karlar, kum tepelerinin üzerinde biriktikçe çok hoş bir görüntü oluşturdu. Ben de bir çok fotoğraf çektim. Bir gün kadar orada kalan kar daha sonra eridi.” dedi.

Independent muhabiri Jon Sharman, Atlas Dağları’nın kenarında, Sahra’nın kuzey sınırında yer alan bu bölgeye en son 1979 yılında kar yağdığını söylüyor. Yaklaşık yarım saat süren fırtınanın trafiği durdurduğu belirtiliyor. Gizmodo’dan George Dvorsky’ye göre ise şehirde 2005 ve 2012 yıllarında hafif kar yağışları görülmüştü.

Çöle neden kar yağıyor?

Peki neden dünyanın en sıcak ve kuru yerlerinden birisi olan Sahra’ya şimdi kar yağıyor? Snopes.com’a göre bu durum Ain Sefra’nın özel konumu ile alakalı. Dondurucu soğuklar bu bölgede çok da alışılmadık değil. Çöl ile Atlas dağlarının buluştuğu noktada yer alan bölge, bir kayak merkezine ev sahipliği yapacak kadar soğuk. Yazın aşırı derecede yükselen sıcaklıklar, Aralık ve Ocak aylarında donma noktasına kadar düşüyor.

Bir bölgenin yazın çok sıcak olması, yılın diğer dönemlerinde havanın soğumayacağı ya da kar yağmayacağı anlamına gelmiyor. Sıcaklığı ile bilinen Kaliforniya’daki Ölüm Vadisi‘ne bile kar yağdığı görülmüştü. Bu bölge 1913’te kaydedilen 56 derecelik sıcaklıkla Dünya yüzeyinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklık rekorunu elinde bulunduruyor. WGN hava durumu ekibi, 1949, 1974 ve muhtemelen 1922’de bölgede hafif kar yağışının görüldüğünü belirtiyor. Dünyanın en kurak yeri olarak bilinen Şili’nin Atacama Çölü‘ne de 2011 yılında önemli miktarda kar yağmıştı. Bu yağışın sebebi, Antarktika’dan gelen bir soğuk hava dalgasının Ant dağlarını geçerek bölgeye ulaşmasıydı.

Kaynak: Smithsonian

Cezayir'de Atlas dağları ile Sahra çölünün buluştuğu noktada yer alan Ain Sefra şehrine 37 yıl aradan sonra ilk kez kar yağdı. Bölgenin özel konumu sebebiyle kar yağışlarının görülebileceği belirtilirken, yakın bir yerde, Atlas dağlarında bir kayak merkezi olduğuna da dikkat çekiliyor. Yerel bir fotoğrafçının çöldeki kum tepeleri üzerinde biriken karları çektiği fotoğrafları, hafta başından beri sosyal medya üzerinde paylaşılıyor.

https://twitter.com/cctvnews/status/811823944403533824?ref_src=twsrc%5Etfw

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği